fbpx

Kontaktni dermatitis

Kožne alergije predstavljaju grupu kožnih bolesti koje su izazvane alergijama. Kao posledica nekih alergijskih reakcija može doći do oštećenja tkiva, koje se naziva alergijska upala. Ovakvo stanje kože predstavlja preosetljivu reakciju našeg organizma na alergene iz okruženja,  što se manifestuje osipom i upalom. Najčešći alergeni iz spoljašnjosti su polen, životinjska dlaka, određene namirnice, ubod insekta, grinje, buđ itd.

 

Kožne alergije predstavljaju reakciju našeg organizma na određene supstance iz okruženja koje naš imuni sistem prepoznaje kao potencijalnu opasnost, što rezultira pojavom osipa.

 

Vrste kožnih alergija

Kada se naš organizam suoči sa nekom vrstom alergena, može se pojaviti osip na koži. Najčešće kožne alergije su:

Kontaktni dermatitis (ekcem)

Kontaktni dermatitis (ekcem)  u veoma česte kožne alergije. Dobija se izlaganjem kože supstanci na koju je pacijent preosetjjiv. Simptomi kontaktnog dermatitisa su svrab i crvenilo kože sa otokom, plikovima, krasticama i perutanjem na maloj površini kože ili po celom telu. Ono što najčešće izaziva kontaktni dermatitis (ekcem) su hemijski preparati, biljna ulja, kozmetički preparati, dezodoransi, sredstva za ispiranje usta, lekovi, odevni predmeti itd. Osetljivost na ovakve supstance ima velike varijacije.

Kožne alergije ovog tipa se najčešće leče davanjem preparata za ublažavanje kožnog nadražaja, ali i otkrivanjem uzročnika i njegovim izbegavanjem.

Koprivnjača (urtikarija)

Koprivnjača (urtikarija) spada u najučestalije kožne alergije. Obolenje se manifestuje crvenim osipom različite veličine i oblika, slično kao kad se opečemo koprivom (odatle i potiče naziv koprivnjača). Crveni osip praćem bolom i svrabom, ponekad i oticanje, može se pojaviti na bilo kom delu tela, u naletima, u trajanju od 24 do 72 sata. Lečenje koprivnjače (urtikarije) se određuje u zavisnosti od toga šta je uzrokovalo alergiju. Tek kada se pronađe uzročnik, može se uspostaviti pravilna terapija.

Lečenje kožnih alergija

Pre no što se uspostavi terapija, bitno je pronaći uzrok pojave kožnih alergija kod pacijenta. Kada se uzrok pronađe, alergolog u Alfa MEDICA poliklinici će odrediti najbolji vid terapije. Uglavnom se savetuje izbegavanje alergena, ali osim toga mogu se prepisati lekovi koji će ublažiti neprijatne simptome ili sprovesti imunoterapija kojoj je, takođe, cilj umanjivanje burnih alergijskih reakcija.

Kožne alergije predstavljaju veoma neprijatan, a često i bolan problem. Ukoliko vam se pojavi alergijska reakcija na koži, nemojte kupovati preparate “na svoju ruku”, veoma je bitno posetiti alergologa koji će vam odrediti najpravilnije lečenje. Korišćenjem neadekvatnih preparata možete pogoršati stanje kože, umesto da ga ublažite.