gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Angioedem

Angioedem

Angioedem (Angiooedema, Oedema Quincke, Oedema angioneuroticum) je pojava akutnog edema (otoka) kože i sluznica uzrokovana najčešće, ranom, humoralnom reakcijom preosetljivosti (prvi oblik reakcije).

Karakteriše se pojavom otoka kože, sluzokože  gastrointestinalnog trakta, jezika, mekih tkiva lica, glasnih žica, larinksa. Može se javiti samostalno ili udruženo s koprivnjačom. Predstavlja urgentno stanje u medicini jer može dovesti do ugušenja, otoka larinksa i sužavanja lumena glotisa.

Uzrok nastanka

Ovu reakciju preosetljivosti najčešće uzrokuju antigeni prehrambenih proizvoda (protein jaja), konzervansi (Na – benzoat, i dr.), lekovi (acetilsalicilna kiselina, NSAIL, inhibitori angiotenzin konvertaze i dr.) i inhalacioni alergeni.


U zavisnosti od mehanizma nastanka  angioedema  razlikuje se više oblika:

  • angioedem uzrokovan dejstvom histamina, što je i najčešći oblik. Javlja se u odraslom dobu a uzrok je najčešće nepoznat. Za nastanak kliničke slike odgovoran je histamin, kao medijator alergijske reakcije, koji dovodi do  permeabilnosti  krvnih sudova.
  • angioedem može biti izazvan delovanjem lekova iz grupe ACE inhibitiora , koji se koriste u lečenju povišenog krvnog pritiska i srčane slabosti.
  • angioedem uzrokovan nedsatkom  inhibitora C1 estraze. Nasleđuje se autozomalno dominantno. Nedostatak ovog enzima izaziva povećanje koncentracije bradikinina, koji je odgovoran za permebilnost krvnih sudoova, što je i u osnovi nastanka kliničke lsike angioedema. Pojavljuje se često u detinjstvu i mladosti i biva izazvan traumama, operacijama, emocionalnim stresovima. Otoci se javljaju u predelu lica, ekstremiteta ali može da zahvati i gastrointestinalni trakt.

Angioedema

Klinčka slika:

poremećaj gutanja, promuklost, otežano disanje,mučnina, povraćanje, prolivi.

Lečenje angioedema

Terapija  zavisi od stadijuma  u kome se pacijent nalazi i uzroka koji ga je izazvao. Kod suženja disajnih puteva radi se endotrahealna intubacija i traheotomija. Ukoliko je angioedem izazvan oslobođenim histaminom  potrebna je primena lekova iz grupe antihistaminika, kortikosteroidnih lekova a po potrebi  se daje  i adrenalin.

Ukoliko se radi o nedostatku inhibitora C1  esteraze onda se on nadoknađuje davnanjem njegovog koncentrata.

Dugoročna terapija sprovodi se određenim preparatima androgenih hormona ili epsilon aminokapronskom kiselinom. Tim pacijentima savetuje se da nose po dve ampule inhibitora C 1 esteraze.

Autor: Prim. dr sci. med. Jasminka Šojić Rajčić

Publikacija: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed  –  Angioedema caused by angiotensin-converting enzyme inhibitors

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.