fbpx

Mladeži

Mladeži su uglavnom benigne izrasline, okruglastog oblika koje se mogu pojaviti na bilo kom delu tela. Mogu biti urođeni ili stečeni tokom života pod različitim uticajima. Ove benigne izrasline su tamnije prebojene od ostatka kože. Nekada su u nivou kože, pločasti, nekad blago uzdignuti ili na peteljci, meke i glatke ili tvrde i hrapave površine, sa bojom od svetlo kestenjaste do tamno braon. Mladeži su karakteristični za sve ljude i za sve uzraste, mogu biti različitih veličina, a posle tridesete godine, čovek će imati u proseku između deset i četrdeset mladeža na svom telu.

Zašto nastaju mladeži?

Boju naše kože određuju melanocitne ćelije u koži koje proizvode pigment. Rad ovih ćelija nas prirodno štiti od prekomernog oštećenja kože od sunčevog UV zračenja. Ukoliko iz nekog razloga dođe do grupisanja i rasta melanocitnih ćelija na jednom mestu u koži, to rezultira tamnjenjem tog dela kože, tj. nastankom mladeža.

Rizični mladeži

Iako su mladeži dobroćudne izrasline, može se desiti da neki od njih sadrže kancerogene ćelije. Ovakve promene se uglavnom ne mogu videti golim okom, međutim ipak se mogu pojaviti svojevrsne nepravilnosti u izgledu mladeža koji mogu ukazivati na problem. Ukoliko primetite bilo kakvu vrstu nepravilnosti, obavezno posetite lekara specijalistu.

 • Simetričnost
  Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Ukoliko primetite da je mladež nepravilnog oblika, posetite specijalistu.
 • Ivice
  Pažljivo analizirajte ivice mladeža. Ako su ravne, uredne i čistih obrisa sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara.
 • Boja
  Bezopasni  mladeži su uglavnom svetlosmeđe ili tamnosmeđe boje. Crveni mladeži su, takođe, uglavnom bezopasni. Međutim, ukoliko imate mladeže koji su jako tamni (gotovo crni) ili neke druge neuobičajene boje, posetite lekara.
 • Veličina
  Ako je prečnik mladeža veći od 6 milimetara, preporučljivo je obratiti se lekaru. Međutim, sama veličina mladeža ne ukazuje na opasnost, ukoliko nije praćena nekim drugim promenama: bojom ili nepravilnim ivicama.
 • Promene
  Promene mladeža u smislu promene boje, zapaljenja, vlaženja ili krvarenja nisu dobar znak i jedan su od glavnih razloga za odlazak na specijalistički pregled.

Dermoskopija

Prilikom pregleda u Alfa MEDICA poliklinici, koristi se dermoskopija kao vid dijagnostičke metode.  Ovom metodom se zapažaju najranije i običnim pregledom nevidljive promene mladeža koje se dešavaju duboko u koži. Ukoliko se dermoskopijom utvrdi da je mladež rizičan, u tom slučaju ga je potrebno ukloniti.

 

Mladeži koji se nalaze na mestima gde su trenje i iritacija pojačani (stopala, nausnice, brada, deo tela oko pojasa itd.) uklanjaju se preventivno, da ne bi došlo do njihovog povređivanja.

 

Uklanjanje mladeža

Uklanjanje mladeža se može izvršiti na dva načina:

Radiotalasnom metodom

Radiotalasna metoda je bezbedna, beskrvna i bezbolna (koristi se lokalni anestetik). Jedna od najvećih prednosti radiotalasa je da su zbog svoje preciznosti apsolutno bezbedni za korišćenje pri otklanjanju promena i na očnim kapcima bez rizika po oči.

Hirurškom metodom

Hirurškom metodom se vrši elipsasto uklanjanje u lokalnoj anesteziji sa minimalnim rezom. Dubina i širina ekscizije zavisi prvenstveno od tipa mladeža, lokalizacije i da li se uklanja iz estetskih razloga ili se na mladežu uočavaju neke rizične promene u strukturi, boji i obliku.

Online zakazivanje: Mladeži

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.