gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Ehokardiografija

Ehokardiografija ili ultrazvuk srca je dijagnostička procedura prilikom koje se utvrđuje zdravlje srca. Ehokardiografija je bezbolan pregled prilikom kojeg se dobijaju značajni podaci o morfologiji i funkciji srčanog mišića, srčanih zalistaka, dimenzijama srčanih šupljina, brzini protoka krvi kroz srce itd. Kolor dopler tehnika, koja se koristi prilikom ovog pregleda, omogućava vizualizaciju toka i brzine krvi kroz srčane šupljine i krvne sudove, na osnovu čega je procena stanja i stepena oštećenja mnogo preciznija.

Zašto se radi ehokardiografija?

Ehokardiografija (ultrazvuk srca) se radi ukoliko lekar smatra da bi je bilo potrebno uraditi. Naš kardiolog će preporučiti ultrazvuk srca ukoliko ste ikada iskusili neobjašnjive bolove u grudima, imate šum na srcu, imali ste srčani udar, neki srčani defect  ili imate porodičnu istoriju oboljevanja od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema uopšte. Osim ovoga, postoje i drugi razlozi za ovu vrstu pregleda. Ultrazvuk srca bi trebalo uraditi bez obzira na godine života i postojanje tegoba. Savetuje se mladim ljudima, sportistima i svima koji su izloženi stresu ili imaju dodatne faktore rizika kao što su povišena masnoća u krvi, dijabetes, pušenje.

 

Ehokardiografija je neinvazivna i bezbolna metoda i za nju nije potrebna posebna priprema, nema štetnih dejstava i može se primenjivati i u najranijoj životnoj dobi.

 

Ultrazvuk srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Možemo reći da svako dete ima neku vrstu aritmije. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca, dakle nisu u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada. Ova metoda omogućava da odbijeni zvučni talasi stvore živu sliku vašeg srca i srčanih zalistaka na monitoru ultrazvučnog aparata. Prilikom izvođenja ultrazvuka srca nema emitovanja zračenja (radijacije), pa je zato potpuno bezbedna i za primenu kod dece.

 

Indikacije za ehokardiografiju:

  • Dugogodišnji povišeni krvni pritisak
  • Stezanje i bol u grudima
  • Srčani udar
  • Bolesti srčanih zalistaka
  • Kontrola postoperativnog stanja srca
  • Slabost srčanog mišića
  • Urođene srčane mane

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem onilne formulara.