fbpx

Ureaza izdisajni test

Cena usluge: 2.800,00 RSD

Izdisajni ureaza test koristi se za otkrivanje Helicobacterije pilori, vrste bakterije koja može zaraziti želudac i glavni je uzrok čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu (prvi deo tankog creva).

Helikobakterija proizvodi enzim koji se zove ureaza. Test se zasniva na gutanju tablete koja sadrži ureu sa neradioaktivnim izotopom ugljenika. Urea se nakon toga razlaže u želucu na dva molekula amonijaka i molekul ugljen dioksida, koji se resorbuje u crevima i eliminiše preko pluća. Pomoću spektrometra ispituje se uzorak prikupljenog vazduha. Ispitivanje se zasniva na odnosu izotopa 13C/12C.

Kako se pripremiti za testiranje?

Ureaza izdisajni test specifičan je i visiokosenzitivan, zbog čega je neophodna adekvatna priprema. Pacijent ne sme da konzumira nikakvu hranu niti piće najmanje 6 sati pre obavljanja testa. Preporučuje se da se testiranje obavi rano ujutru, upravo zbog toga što je potrebno da prođe dovoljno vremena bez hrane. Četiri nedelje pre obavljanja testa, pacijent ne sme da uzima antibiotike. Na dan obavljanja testiranja pacijent može uzeti samo lekove koje je njegov gastroenterolog odobrio. Sa druge strane ni u kom slučaju ne sme se obustavljati terapija bez konsultacije sa lekarom.

Online zakazivanje: Ureaza izdisajni test

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.