fbpx

Gastroskopija

Cena usluge: 15.900,00 RSD

Gastroskopija je vrsta endoskopskog pregleda koji služi za vizualizaciju stanja gornjih partija gastrointestinalnog trakta, tačnije za pregled jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. U pitanju je dijagnostički postupak plasiranja tanke, fleksibilne cevi –  endoskopa, na čijem se vrhu nalaze svetlo i kamera, kroz usnu duplju pacijenta.

Gastroskopija najčešće traje manje od 15 minuta, mada može potrajati i duže ako se obavlja u svrhu lečenja.

U pitanju je ambulantni postupak, što znači da nije potrebno zadržavanje u bolnici, a pacijent se vrlo brzo može vratiti obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Kako izgleda obavljanje procedure?

Procedura se obavlja u kratkotrajnoj analgosedaciji. Analgosedacija podrazumeva stanje dubokog sna tokom kojeg je moguće obaviti proceduru bez izazivanja neprijatnosti po pacijenta. Analgosedacija traje onoliko koliko traje i sama procedura. Naši gastroenterolozi obavljaju procedure u analgosedaciji jer je tako želudac pacijenta opušten, a na taj način i dostupniji za pregled.

U pitanju je kratkotrajna, potpuno bezbolna procedura tokom koje su pacijenti uspavani. Gastroenterolog prethodno obavlja pripremu i upoznavanje pacijenta sa samom proceduru, zbog čega ni u jednom momentu nema razloga za strah. Gastroskopija je potpuno bezbedna i bezbolna procedura od neprocenjivog značaja u dijagnostici mnogih oboljenja gornjih partija digestivnog trakta.

Kada je preporučljivo obaviti gastroskopiju?

Gastroskopija se može obavljati u slučajevima:

  • problema otežanog gutanje (disfagija) ili trajnih bolova u abdomenu (stomaku)
  • kada je potrebno dijagnostikovati stanja kao što su čir na želucu ili gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
  • kad je potrebno lečiti stanja kao što su čirevi koji krvare, začepljenje jednjaka, nekancerozni izrasline (polipi) ili mali kancerogeni tumori

Gastroskopija koja se koristi za proveru simptoma ili potvrdu dijagnoze poznata je kao dijagnostička gastroskopija. Gastroskopija koja se koristi za lečenje nekog stanja poznata je kao terapijska gastroskopija.

Priprema za gastroskopiju

Pre same procedure neophodno je obaviti pregled gastroenterologa. Pre gastroskopije pacijent ne sme ništa da jede ni pije osim kisele i obične vode u periodu od 8 sati.

 

Online zakazivanje: Gastroskopija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.