fbpx

Pregled lekara supspecijaliste gastroenterologije

Cena usluge: 7.000,00 RSD

Šta predstavlja pregled lekara specijaliste gastroenterologije?

Gastroenterologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti digestivnog trakta (želudac, tanko i debelo crevo, jetra i pankreas). Ime “gastroenterologija” potiče od grčkih reči gastros (stomak), enteron (creva) i logos (nauka).

Neke od najčešćih tegoba i stanja kojima se gastroenterologija kao nauka bavi su: gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), funkcionalna dispepsija – otežano varenje hrane, peptička ulkusna bolest, sindrom iritabilnog kolona, zapaljenske bolesti creva, maligne bolesti gastrointestinalnog trakta, bolesti jetre (alkoholna bolest jetre), holelitijaza – kamen u žuči, hemoroidi.

Gastroenterologija, kao grana interne medicine je u Alfa MEDICA poliklinici dijagnostički  precizna i terapijski efikasna. U dijagnostici bolesti gastrointestinalnog sistema i hepatobilijarnog sistema  koristimo najsavremenije metode.

Kako izgleda pregled gastroenterologa?

Prvi odlazak na pregled gastroenterologa traje 30-60 minuta. Doktor obično kroz razgovor sa pacijentom saznaje sve o simptomima zbog kojih pacijent dolazi na pregled, kao i o istoriji bolesti i svim prethodnim medicinskim tretmanima (intervencijama, operacijama, pregledima). Neophodno je navesti sve lekove koje pacijent uzima, kao i eventualno prisustvo alergije na neki lek. Iako se može učiniti da neka od postavljenih pitanja nemaju nikakve veze sa problemima digestivnog trakta, pojedini simptomi u vezi sa ostalim sistemima organa mogu pomoći u postavljanju ispravne dijagnoze.

Nakon obavljenog razgovora doktor će postaviti određene sumnje koje je obično neophodno potvrditi dodatnim dijagnostičkim postupcima. Najčešće će biti neopodno obaviti analize krvi i test na prisustvo helikobakterije u organizmu (iz stolice, izdisajni ili test iz krvi), a u nekim situacijama biće neophodno obaviti ultrazvuk abdomena i/ili endoskopsku proveru.

Nakon obavljenih svih dijagnostičkih postupaka i postavljanja dijagnoze, uslediće saveti lekara u vezi sa terapijom medikamentima i promenom stila života (koja se najčešće zasniva na redukovanju ishrane i fizičkoj aktivnosti).

Online zakazivanje: Pregled lekara supspecijaliste gastroenterologije

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.