fbpx

Mikrobiološki i mikološki brisevi

Mikrobiološki i mikološki brisevi vrše se u cilju otkrivanja, sprečavanja i lečenja infekcija. Mikrobiološki i mikološki brisevi se vrše prilikom ginekoloških pregleda da bi se utvrdio balans bakterija u vaginalnoj flori. Smanjenje broja bakterija koje štite od infekcija i izrazito povećanje broja bakterija koje se inače normalno nalaze u vagini (stafilokoka, streptokoka, ešerihija, proteus, enterokoka, mikoplazma, ureaplazna, kandida itd.) mogu dovesti do brojnih neprijatnosti, ali i ozbiljnijih problema, kao što je sterilitet. U ovom slučaju uzimaju se cervikalni i vaginalni bris. Brisevi se, potom, šalju na ispitivanja i, ukoliko je to potrebno, određuje terapija prema nalazu brisa.

Mikrobiološki i mikološki brisevi mogu detektovati brojne bakterije i gljivice koje uzrokuju neprijatnosti i probleme.

 

Koje sve infekcije mikrobiološki i mikološki brisevi mogu detektovati?

Brisevi su deo redovnog ginekološkog pregleda i na vrlo jednostavan način se može otkriti prisustvo infekcija u ženskom reproduktivnom sistemu.

Hlamidija

Hlamidija se prenosi seksualnim kontaktom sa obolelom osobom. Kada se ne leči, hlamidija može trajno da ošteti polne organe i da dovede do steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Hlamidija kod žene može inficirati cerviks i urinarni trakt, a takođe može da uzrokuje i zapaljenje u maloj karlici.

Mikoplazma

Mikoplazma je veoma česta polno prenosiva bolest uzrokovana mikrorganizmima koji imaju osobine bakterija i nastanjuju se u uretri ili reproduktivnom sistemu. Mikoplazma je grupa bakterija koja uključuje više od 70 različitih vrsta i može izazvati infekciju materice, kao i prevremeni porođaj i prskanje vodenjaka.

Ureaplazma

Ureaplazma spada u najmanje bakterije koje nemaju ćelijski zid pa stoga žive u drugim živim ćelijama. Ureaplazma pripada familiji mikoplazmi. Oko 70% seksualno aktivnih odraslih ljudi je domaćin neke od ovih bakterija. Međutim, kada dođe do značajnijeg razmnožavanja, mogu nastati problemi, kao što je zapaljenje u maloj karlici, uretritis i gubitak trudnoće.

Gonoreja (triper, kapavac)

Ponekad se gonoreja pogrešno dijagnostikuje kao hlamidija, zbog sličnih simptoma. Uzrokuje je bakterija gonokoka, koja živi u polnim organima, uključujući i uretru i reproduktivni trakt. Ukoliko se ne leči, ova bolest može oštetiti reproduktivni trakt, a kao posledica se može javiti i sterilitet.

Trihomonijaza

Trihomonijaza je polno prenosiva bolest, koju uzrokuje protozoa po imenu Trihomonas vaginalis. Najčešće su ovom infekcijom pogođene žene, iako i muškarci mogu postati zaraženi i preneti infekciju na svoje partnerke putem seksualnog kontakta. Trihomonijaza kod trudnica može izazvati prevremeni porođaj. Zapaljenje u genitalnom području koje uzrokuje trihomonijaza, može kod žena povećati rizik od dobijanja HIV infekcije, ukoliko je žena izložena HIV virusu.

Kandida

Kandida je gljivica koja se prirodno nalazi u našem organizmu i u najvećem broju slučajeva je potpuno bezopasna. Kandida počinje stvarati probleme kada se u našem telu dese promene koje izazivaju njen prekomerni rast (menjanje pH vagine). Iako se kandida ne smatra polno prenosivom bolešću, oko 15% muškaraca će razviti simptome ukoliko imaju polni odnos sa inficiranom ženom. Iako je naočigled bezopasna, ukoliko se ne leči, kandida može izazvati i ozbiljnije probleme – poput steriliteta.

Sifilis

Sifilis uzrokuje bakterija Treponema pallidum.
Prenošenje sifilisa se uglavnom dešava tokom vaginalnog, analnog ili oralnog seksa. Sifilis je polno prenosiva bolest, koja ako se ne leči, može izazvati opasna oštećenja nervnog sistema, srca ili mozga. Na sreću, danas postoje lekovi uz pomoć kojih se sifilis uspešno leči.

Mikrobiološki i mikološki brisevi se uzimaju dok ležite na ginekološkom stolu, u položaju kao za redovan ginekološki pregled. Bilo da se radi o vaginalnom ili cervikalnom brisu, postupak je brz, jednostavan i bezbolan. Ukoliko redovno posećujete ginekologa, sve pomenute infekcije se mogu lečiti na brz i jednostavan način.

Online zakazivanje: Mikrobiološki i mikološki brisevi

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.