fbpx

Ginekološki ultrazvučni pregledi

Cena usluge: 8.000,00 RSD

  predstavljaju bezbolnu dijagnostičku proceduru i obavezan su deo redovnih ginekoloških pregleda. Prilikom ultrazvučnog pregleda ginekolog određuje veličinu i položaj materice, debljinu endometrijuma, eventualno prisustvo miomatoznih promena, veličinu i položaj jajnika, prisustvo folikula na jajnicima i stanje jajovoda. Osim toga, ultrazvučni pregledi omogućavaju i praćenje trudnoće, razvoj ploda i izgled posteljice. Takođe, ovom metodom se može proveriti krvotok, tj. cirkulacija kroz krvne sudove pupčanika, ali i krvne sudove materice i jajnika.

Ultrazvučni pregledi – vrste

Ova neinvanzivna dijagnostička metoda se može uraditi na dva načina, tj. postoje dve vrste ultrazvučnih pregleda:

Ultrazvučni pregledi vaginalnom sondom

Za njegovo izvođenje bešika treba da bude prazna. Ultrazvuk vaginalnom sondom je bezbolan, mada neke pacijentkinje opisuju ovaj pregled kao blago neprijatan. Ipak, prednosti ove vrste ultrazvučnog pregleda su velike. Ne postoji nikakva priprema za ovaj pregled (nema pripreme pacijentkinje u smislu pijenja tečnosti), pa se on može izvesti odmah. Sama sonda je u bližem kontaktu sa unutrašnjim organima male karlice, pa je i vizualizacija organa bolja, te dijagnostikovanje promena preciznije.

Ultrazvučni pregledi abdominalnom sondom

Za izvođenje ultrazvuka abdominalnom sondom neophodna je puna bešika. Neophodno je uneti otprilike 1,5 litar tečnosti, da bi rezultati ultrazvuka bili precizniji. Puna bešika potiskuje creva (koja sadrže vazduh) i omogućava vizualizaciju organa male karlice, što čini ultrazvučnu sliku jasnijom. Prednosti abdominalnog ultrazvuka su u tome što nema uvođenja sonde u unutrašnjost vagine, čime se izbegava osećaj neprijatnosti. Ultrazvučni pregled abdominlnom sondom podrazumeva apliciranje gela na kožu stomaka i prislanjanje abdominalne sonde na površinu abdomena. Ova vrsta ultrazvučnog pregleda se uglavnom izvodi ukoliko pacijentkinja nikada nije imala seksualne odnose. U svakom drugom slučaju, vaginalna ultrazvučna sonda ima apsolutnu prednost u odnosu na abdominalnu sondu, zbog bolje vidljivosti i jasnoće u sagledavanju organa male karlice i njihovih oboljenja.

Kada se rade ultrazvučni pregledi?

Osim toga što je neophodno da svaka žena uradi najmanje jednom ili dvaput godišnje ginekološki ultrazvuk (u okviru redovnog ginekološkog pregleda), ultrazvučni pregled se preporučuje i u sledećim situacijama:

  • Ukoliko se oseti bol u maloj karlici;
  • Prilikom neredovnih, bolnih, obilnih krvarenja ili izostanka ciklusa;
  • Kada se prati rast mioma materice ili veličina i izgled cisti na jajnicima;
  • Prilikom provere položaja spirale;
  • Prilikom praćenja rasta folikula i debljine sluzokože materice u toku tretiranja steriliteta;
  • Dijagnoza i potvrda trudnoće (eventualno vanmaterične trudnoće) i dalje praćenje toka trudnoće.

Online zakazivanje: Ginekološki ultrazvučni pregledi

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.