fbpx

Biopsija horionskih čupica – CVS

Cena usluge: 35.700,00 RSD (sa pregledom, ultrazvukom i uslugom uzimanja uzorka i uzrokovanja)

Biopsija horionskih čupica (CVS) je invazivni prenatalni test prilikom kojeg se analizom iz uzorka posteljice mogu utvrditi hromozomske abnormalnosti ploda, kao što je Daunov sindrom i niz drugih genetskih poremećaja.

 

Biopsija horionskih čupica (CVS) se radi između desete i dvanaeste nedelje trudnoće, a pouzdanost rezultata je čak 99%.

Ova metoda je jednostavna i omogućava postavljanje dijagnoze dok je plod još u materici.

 

Zašto se radi biopsija horionskih čupica (CVS)?

Nakon razgovora sa našim lekarom koji utvrđuje da li spadate u rizičnu grupu, biće vam predložena dalja ispitivanja. U svakoj trudnoći se podrazumevaju ultrazvučni pregledi, neinvazivni skrining testovi (dabl i tripl), kao i lična i porodična anamneza (razgovor sa trudnicom). Ukoliko rezultati neinvazivnih skrining testova ukazuju na povišen rizik ili ukoliko porodična istorija ukazuje na mogući rizik od postojanja hromozomskih nepravilnosti, naš lekar će vas uputiti na dalja ispitivanja.

Biopsija horionskih čupica ili amniocenteza?

Obe pomenute prenatalne metode utvrđuju genetske i hromozomske abnormalnosti ploda. Najbitnija razlika je u tome što se biopsija horionskih čupica (CVS) može izvršiti ranije (između desete i dvanaeste nedelje trudnoće), za razliku od amniocenteze koja se radi između petnaeste i dvadesete nedelje trudnoće. Osim toga, rezultati biopsije horionskih čupica se čekaju najviše dva dana, za razliku od amniocenteze, čiji se rezultati dobijaju posle dve, do tri nedelje.

Rizici biopsije horionskih čupica

Biopsija horionskih čupica (CVS) se u Alfa MEDICA poliklinici vrši od strane vrhunskih stručnjaka, tako da su rizici prilikom ovakvih ispitivanja minimalni. Rizik spontanog pobačaja nakon ovog prenatalnog testa je izuzetno nizak i iznosi oko 0,8% ili 1/125. Ova procedura traje oko 3 minuta i posle njega nije neophodno ostajati u bolnici. Anestezija se najčešće ne koristi, budući da ova procedura nije bolna, trudnice koje su radile ovu proceduru, opisuju je više kao neprijatnu.

Priprema za biopsiju horionskih čupica

Na dan intervencije je neophodno mirovanje, izbegavanje dizanja tereta, seksualnih odnosa i ne preporučuje se putovanje avionom u naredna 2-3 dana. Nekoliko dana nakon intervencije se mogu javiti bolovi, kontrakcije i osećaj pritiska, ali su te tegobe u najvećem broju slučajeva potpuno bezopasne.

Neke trudnice se odluče na prekid trudnoće, ukoliko je rezultat loš. U tom slučaju prekid trudnoće se može izvršiti odmah sutradan, regularnom kiretažom koja se izvodi ambulantno.

Online zakazivanje: Biopsija horionskih čupica – CVS

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.