fbpx

Ablacija nokta

Cena usluge: od 36.000,00 RSD

Ablacija nokta (uklanjanje celog nokta) se obično izvodi u slučaju teške traume nokta, kao i u slučajevima gljivično izmenjenog deformisanog nokta. Skoro sve ove operacije se izvode na palcu.

Procedura ablacije nokta

Ablacija noktiju podrazumeva uklanjanje celog nokta u lokalnoj anesteziji.

Ipak, svaki hirurški postupak, nosi sa sobom značajan rizik za ostavljanjem malog dela zametne matrice nokatnog ležaja, pa je stopa recidiva prilično velika, približno od 25% do 30%. Upravo iz ovog razloga neophodno je ovu intervenciju obaviti pažljivo i to isključivo od strane hirurga koji je posebno obučen za ovakve vrste intervencija.

Ablacije noktiju u poslednjih desetak godina retko se obavljaju zahavaljujući razvoju novih hiruških tehinika uz pomoć lasera i hemijskih agenasa. Ovu vrstu intervencija može da obavlja isključivo hirurg koji je obučen za ovakve vrste tretmana.

Pre same intervencije neophodno je ispuniti neke uslove, kako bi se intervencija uopšte mogla obavljati. Eventualno prisustvo akutne infekcije je kontraindikacija za ablaciju noktiju. U takvim slučajevima se pristupa manjim hirurškim postupcima – poput delimične resekcije klina i lokalnog lečenja. U pojedinim situacijama neophodno je lokalno korišćenje antibiotika. 

Pre same intervencije savetuje se zakazivanje besplatne konsultacije kod našeg hirurga. Na tom pregledu doktor pacijentu može pružiti sve neophodne informacije u vezi sa samom intervencijom. Ukoliko postoji prisustvo akutne infekcije, doktor će pacijentu dati smernice koje će dovesti do njenog otklanjanja.

Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji, bezbolna je i traje oko 20-ak minuta. Nakon intervencije neophodno je obaviti nekoliko kontrola i previjanja, kako bi doktor imao uvid  kako i kojom brzinom se odvija oporavak.

Oporavak nakon intervencije

Ono što pacijente često zanima jeste kada će biti u mogućnosti da se vrate obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput:

Povratak poslovnim obavezama nakon ablacije nokta

Ako pacijent većinu vremena na poslu provodi sedeći, može se vratiti na posao gotovo odmah. S druge strane, ako pacijent obavlja težak fizički posao ili ukoliko mora nositi zatvorenu obuću (poput čizama i cipela za rad), najčešće će biti neophodno odsustvovanje sa posla u periodu od nekoliko dana.

Važnja automobila nakon ablacije nokta

Ako je intervencija obavljena na prstu leve noge i ako pacijent vozi automobil sa automatskim menjačem, može ga voziti gotovo odmah. U suprotnom, neophodno je sačekati dok se nožni prst ne izleči, obično nekoliko dana nakon operacije. Kada se pacijent vrati vožnji, neophodno je u početku voziti samo na kratkim relacijama, kako se noga ne bi preterano umarala.

Bavljenje sportom nakon ablacije nokta

Kada se nožni prst oporavi, kada otok spadne i kada tretirano mesto postane bezbolno, podstiče se postepeni povratak sportu.

Ipak, više informacija o načinu na koji bi trebalo da se ponašate, doktor će Vam dati nakon obavljanja intervencije, iz razloga što je svaka intervencija, ali i reakcija na nju individualna i promenljiva od jednog do drugog pacijenta.

 

 

Online zakazivanje: Ablacija nokta

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.