fbpx

Trudnoća u letnjim mesecima

Trudnoća u letnjim mesecima trudnicama uglavnom nije prijatna, budući da se zbog ubrzane cirkulacije i metabolizma trudnice, vrućina teže podnosi. Ovome se može dodati i činjenica da se trudnice više znoje, bez obzira na godišnje doba, pa je rizik od dehidratacije u toku leta veći. Osim toga, ako je trudnoća u letnjim mesecima nešto s čime ste se već susreli ili ćete se susresti, poznato vam je oticanje nogu koje uzrokuje bol i neprijatnost prilikom hodanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Mnoge trudnice ističu kako imaju problema i sa spavanjem zbog otežanog pronalaženja adekvatnog položaja, vrućine, ali i čestih odlazaka u toalet. Trudnoća u letnjim mesecima ne mora biti naporna i neprijatna ukoliko se pridržavate nekoliko jednostavnih saveta koji će vam olakšati svakodnevne aktivnosti u vrelim danima.

Trudnoća u letnjim mesecima

Redovni pregledi

Na prvom mestu su, naravno, redovni lekarski pregledi. Svakog dana se u trudnoći stvaraju i rastu organi bebe, pa je neophodno pratiti tok njenog razvijanja. U konsultaciji sa vašim doktorom, biće vam rečeno koliko često treba dolaziti na preglede i konsultacije. Pregledi se uglavnom obavljaju jednom mesečno. Između ostalog podrazumevaju ultrazvučni pregled, kontrolu urina i krvne slike, kao i krvni pritisak trudnice. Održavanje trudnoće se vrši pod nadzorom lekara koji će vam dati najbolje smernice i savete tokom ovog perioda. Naš stručni tim u Alfa Medica poliklinici se posvećuje svakoj trudnici sa posebnom pažnjom i svojom ljubaznošću učiniće vam naporne preglede u toku leta prijatnim.

Hidratacija

Trudnoća u letnjim mesecima može biti vrlo iscrpljujuća i naporna ukoliko ne hidrirate dovoljno svoje telo. Zbog čestih odlazaka u toalet, ali i pojačanog znojenja, voda iz organizma se brže gubi, za razliku od zimskog perioda. Zato je veoma bitno unositi dovoljno vode u organizam, uglavnom između 2 i 3 litre, u zavisnosti od vaše telesne težine. Osim vode, leto je vrlo pogodno za hidriranje organizma unošenjem zdravih namirnica, budući da u ovom periodu imate veliki izbor voća i povrća. 

Večernje šetnje

Mnoge trudnice imaju problema sa snom i sa bolovima u leđima. Zato se preporučuje fizička aktivnost u vidu predvečernjeg ili večernjeg šetanja, jer treba izbegavati izlaganje suncu u najtoplijem delu dana (između 10 i 17h). Ova vrsta blage fizičke aktivnosti će vam pomoći da lakše zaspite. Mišići će vam ostati aktivni, čime se opušta i bol u leđima. 

Odeća i obuća

Pravilna odeća i obuća su jedna od najbitnijih stvari o kojima se treba voditi računa, ako vam trudnoća u letnjim mesecima uzrokuje nelagodu i neprijatnost. Treba izbegavati usku odeću i nositi lagane i široke stvari od prirodnih materijala. Preporučujemo nošenje obuće koje je za broj ili dva veće od vašeg broja, kako stopalo ne bi trpelo veliki pritisak. Osim toga, otok možete smanjiti odmaranjem sa blago uzdignutim nogama, ili tuširanjem nogu naizmenično hladnom i toplom vodom.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email