fbpx

Tikvice – Zdravlje u vašem tanjiru

Tikvice su jedna od najzahvalnijih letnjih namirnica budući da ih možete spremati na mnogo načina, hranljive su i pune minerala i vitamina, a dostupne su i tokom čitave letnje sezone. Spektar nutrijenata koji se nalaze u ovom povrću poprilično je bogat. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, zatim magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Jednom rečju, tikvice povoljno utiču na celokupno zdravlje organizma. Održavaju liniju vitkom zbog niske kalorijske vrednosti, poboljšavaju koncentraciju, blagotvorno utiču na nervni sistem, ojačavaju mišiće i srce, a utiču i na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela.

Za šta su sve tikvice dobre?

  • Čuvaju vid
  • Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, one blagotvorno djeluju na zdravlje očiju jer ovaj antioksidans štiti oči od oštećenja koje uzrokuju bolesti poput katarakte.
  • Pospešuju rad probavnog sistema
  • Vitamini koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok sadržaj vlakana pozitivno utiče na creva, a samim tim i na uklanjanje toksina iz organizma.
  • Čuvaju kardiovaskularni sistem

Tikvice obiluju magnezijumom, koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomaže telu u odbrani od virusnih infekcija. Kalijum, kojim ova namirnica obiluje, održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, čime se reguliše krvni pritisak i rad srca. Dijetalna vlakna povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, odnosno smanjuju povišeni holesterol.

Ublažavaju bolove kod gihta

Giht je metaboličko oboljenje koje nastaje kao posledica trajno visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi i taloženja kristala mononatrijum-urata u zglobovima i drugim delovima organizma. Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama i karotenima, koji posjeduju protivupalna svojstva, te opuštaju bol u zglobovima kod ljudi koji imaju ovaj problem. Vitamin C i beta-karoten su, osim u prevenciji gihta, delotvorni i kod lečenja astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Novija istraživanja su pokazala da tikvice smanjuju rizik od pojavljivanja raka jer vitamini u soku ovog povrća imaju antikancerogena svojstva, čime sprečavaju mutaciju ćelija.

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email