Tikvice – Zdravlje u vašem tanjiru

Tikvice su jedna od najzahvalnijih letnjih namirnica budući da ih možete spremati na mnogo načina, hranljive su i pune minerala i vitamina, a dostupne su i tokom čitave letnje sezone. Spektar nutrijenata koji se nalaze u ovom povrću poprilično je bogat. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, zatim magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Jednom rečju, tikvice povoljno utiču na celokupno zdravlje organizma. Održavaju liniju vitkom zbog niske kalorijske vrednosti, poboljšavaju koncentraciju, blagotvorno utiču na nervni sistem, ojačavaju mišiće i srce, a utiču i na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela.

Za šta su sve tikvice dobre?

  • Čuvaju vid
  • Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, one blagotvorno djeluju na zdravlje očiju jer ovaj antioksidans štiti oči od oštećenja koje uzrokuju bolesti poput katarakte.
  • Pospešuju rad probavnog sistema
  • Vitamini koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok sadržaj vlakana pozitivno utiče na creva, a samim tim i na uklanjanje toksina iz organizma.
  • Čuvaju kardiovaskularni sistem

Tikvice obiluju magnezijumom, koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomaže telu u odbrani od virusnih infekcija. Kalijum, kojim ova namirnica obiluje, održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, čime se reguliše krvni pritisak i rad srca. Dijetalna vlakna povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, odnosno smanjuju povišeni holesterol.

Ublažavaju bolove kod gihta

Giht je metaboličko oboljenje koje nastaje kao posledica trajno visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi i taloženja kristala mononatrijum-urata u zglobovima i drugim delovima organizma. Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama i karotenima, koji posjeduju protivupalna svojstva, te opuštaju bol u zglobovima kod ljudi koji imaju ovaj problem. Vitamin C i beta-karoten su, osim u prevenciji gihta, delotvorni i kod lečenja astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Novija istraživanja su pokazala da tikvice smanjuju rizik od pojavljivanja raka jer vitamini u soku ovog povrća imaju antikancerogena svojstva, čime sprečavaju mutaciju ćelija.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email