fbpx

Mogu li mladeži biti opasni?

MLADEŽI, medicinski nazvani melanocitni nevusi, su promene na koži i sluzokoži koje se sastoje od grozdova ćelija koje nose pigment – melanocita. Mogu varirati u boji, obliku, veličini i broju u zavisnosti od genetske predispozicije i stepena izloženosti UV zračenju sunčevog spektra.

Većina ljudi ima nekoliko mladeža, sa individualnim varijacijama njihovog broja u korelaciji sa životnom dobi, pripadnošću određenim etničkim grupama i različitim tipovima kože. U momentu rođenja deteta na koži se sreće vrlo mali broj nevusa koje označavamo naevi congeniti. Većina nevusa javlja se u periodu puberteta i adolescencije kao stečene nevusne formacije, a to su naevi acquisiti. Razdoblje pojave stečenih mladeža je ograničeno i većinom se kod muškaraca pojave do 25 godine života, a kod žena do 28 ili 30 godine.

Vreme trudnoće i neposredno posle nje,usled hormonskog uticaja, predstavlja period kada može doći do značajnijeg formiranja stečenih nevusa. Pojava pigmentiranih kožnih lezija nakon ovog perioda može da pobudi sumnju na melanom.

Karakteristike i tipovi mladeža

Normalan (tipičan) mladež je potpuno bezopasan po zdravlje čoveka i ima sledeće karakteristike:

 • potpuno je jednobojan, najčešće braon boje, ali u odnosu na tip kože može biti i taman, crn, crven, roze pa čak i plave boje
 • pravilnog je i okruglog oblika
 • izjednačen je sa površinomkože ili blago ispupčen
 • bez promena u boji, veličini i teksturi

Pored tipičnih mladeža, postoje i drugi izdvojeni tipovi mladeža:

 • Atipičan (displastičan) mladež: obično je veći od normalnog, nepravilnijeg je oblika i sa varijacijom boje na površini. Atipičan mladež ima povišen rizik da se razvije u melanom. Ovakvi mladeži se najčešće javljaju u kosmatom predelu glave ili na vratu.
 • Dermalni mladež: može varirati od minimalno ispupčenog oblika do veoma uzdignutog i okruglog. Takođe, može imati varijacije u boji. Za dermalne mladeže se kaže da su benigne promene na koži kod kojih retko postoji rizik od nastanka melanoma.
 • Urođen (kongenitalni) mladež: to je mladež koji osoba ima od rođenja i može da ima drastične varijacije u veličini tokom godina. Stoga, mogu biti minimalni ali i jako veliki, a rizik nastanka melanoma se povećava sa veličinom urođenog mladeža.
 • Spitz mladež: ovo je posebna vrsta dobroćudnog mladeža koji izgleda jako slično melanomu. Obično su roze boje, ispupčeni i nepravilnog oblika, a mogu i krvariti. Često dermatolozi ne mogu golim okom prepoznati razliku između melanoma i Spitz mladeža, pa je svakako poželjno uraditi dodatne preglede kako bi se utvrdio rizik nastanka melanoma.
Mogu li mladeži biti opasni?
Mogu li mladeži biti opasni?

Melanom: nastanak i simptomi

Kod odraslih osoba, novonastali mladeži i drastičnije promene na postojećim mladežima mogu biti prvi znak da se razvio melanom. Ukoliko se melanom otkrije na vreme, može se uspešno tretirati, odnosno izlečiti.

Simptomi koji ukazuju na potencijalno prisustvo melanoma:

 1. Asimetrija– jedna polovina mladeža nije proporcionalna drugoj
 2. Nepravilne ivice,odnosno oblik mladeža
 3. Neujednačenost boje– boja mladeža je različita na pojedinim delovima
 4. Prečnik (dijametar)– melanom je obično veći od 6 milimetara u prečniku, ali može biti i manji
 5. Rast i nepravilan razvoj mladeža

Ukoliko postoji bar i jedan od ovih simptoma, potrebno je obratiti se dermatologu, odnosno stručnom licu kako bi se utvrdilo da li postoji rizik od razvijanja melanoma ili sprečilo širenje već nastalog melanoma na koži.

Rano javljanje na pregled i stručna dijagnostika sa pravilnim uklanjanjem displastičnih ili povređenih nealterisanih nevusa u celini, omogućava da se sa nevusima živi u miru i bez straha.

Uklanjanje mladeža

Uklanjanje mladeža se može uraditi na dva načina:

Radiotalasnom metodom

Ova metoda podrazumeva uklanjanje radiofrekventnom strujom, a sama intervencija je veoma brza i konforna za pacijenta. Radi se pod lokalnom anestezijom, i ušivanje koncima nije neophodno, pa je i ožiljak nakon uklanjanja gotovo neprimetan. Ovom metodom se mogu ukloniti mladeži veličine do 7 mm, najčešće oni niskorizični koji se odstranjuju iz estetskih razloga.

Hirurškom metodom

Ova intervencija podrazumeva vađenje celog mladeža iz korena i naknadno ušivanje kože ukoliko je potrebno. Ovaj metod se gotovo uvek koristi kada se uklanjanju atipični, sumnjivi, urođeni mladeži, kao i oni sa utvrđenim malignitetom. Kada se mladež hirurški odstrani, lekari šalju na proveru odstranjeno tkivo kako bi utvrdili da li postoje kancerogene ćelije, odnosno rizik za nastanak melanoma. Hirurško uklanjanje se radi u lokalnoj anesteziji, kratko traje, a konci se skidaju 7-14 dana posle intervencije.

Nakon što je mladež uklonjen, koža će brzo zarasti, a ožiljak može ostati u zavisnosti od dubine i veličine uklonjenog mladeža. Ukoliko mladež ponovo izraste, obavezno je obratiti se dermatologu jer postoji rizik da su ćelije melanoma ostale u tkivu i iznova se razvijaju.

Van lekarskog nadzora, svima se savetuje redovna samokontrola kože i postojećih mladeža.

Pored toga, veoma je važno da koža redovno bude zaštićena od sunca, jer je dokazano da sunčevo zračenje može povećati broj mladeža na koži (naročito svetloj) a samim tim i rizik od nastanka melanoma. Takođe, sunčevo zračenje ima štetan uticaj na opšte stanje naše kože i njenih ćelija, a preterano izlaganje suncu može da dovede i do pojave raka kože.

Takođe, opšte je poznato da sunčanje u solarijumu i pod veštačkim lampama umnogome povećava rizik za nastanak raka kože i drugih oboljenja, te lekari strogo zabranjuju sunčanje u solarijumu, naročito osobama sa prirodno svetlom puti i dosta mladeža.

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email