fbpx

Menstruacija na letovanju

Menstruacija na letovanju može umnogome da pogorša kvalitet odmora. Iako je ovo normalna pojava na koju su sve žene navikle, menstrualni ciklus na letovanju propraćen bolnim grčevima u stomaku i nervozom može i te kako negativno da utiče na vaše rapoloženje. Verovatno i same znate da su mišljenja podeljena u vezi sa tim da li je sigurno kupati se u moru za vreme menstruacije. U ostatku teksta pročitajte šta vam Alfa MEDICA tim savetuje kada je u pitanju ponašanje za vreme menstruacije na moru.

Menstruacija tokom letovanja ne predstavlja nikakav veliki rizik po zdravlje, naročito ukoliko odlučite da se kupate u moru u ovom periodu. Međutim, nije na odmet da se pridržavate nekoliko saveta koje smo pripremili za vas kako biste izbegli sve potencijalne neprijatnosti.

Upotreba tampona

Ukoliko imate blaga menstrualna krvarenja, bezbedno je da se kupate u moru već od prvog dana menstruacije, uz upotrebu tampona. Tampon morate menjati nakon svakog izlaska iz vode, a kupaći kostim i peškir na kojem sedite moraju uvek biti suvi, tako da vam savetujemo da svakako sa sobom nosite rezervne. Ukoliko imate obilne menstruacije, najbolje bi bilo da u potpunosti izbegavate kupanje u moru i izlaganje suncu, makar prva dva, tri dana ciklusa.

Nikako u ledenu vodu!

Ukoliko je voda previše hladna, nemojte se kupati u moru. Hladnoća sužava krvne sudove, što dovodi do narušavanja prirodnog procesa menstruacije. Svako narušavanje menstrualnog ciklusa nije zdravo i trebalo bi izbegavati sve što dovodi do njegovog remećenja. Menstruacija na letovanju nimalo nije prijatna. Ukoliko izbegavate situacije koje mogu pogoršati vaše stanje, neprijatnost će biti svedena na minimum.

Menstruacija na letovanju i izlaganje suncu

Izbegavajte izlaganje suncu kada je ono najjače – između 11h i 16h. Osim toga što je sunčanje u ovom periodu nezdravo za kožu. Usled toplote se šire krvni sudovi pa  može doći i do takozvanog „odliva“. Da biste sprečili ovu neprijatnost, najbolje je da za sunčnje izaberete vreme do 11h pre podne i posle 16h, budući da sunce tada “ne prži”, pa je i rizik od bilo kakvih nepravilnosti u menstrualnom krvarenju manji.

Poseta ginekologu posle mora je obavezna

Veoma je bitno posetiti ginekologa nakon letovanja, budući da promena klime i prekomerno izlaganje suncu može uticati na remećenje menstrualnog ciklusa. Bilo da ste imali menstruaciju u toku letovanja ili ne, svakako je veoma preporučljivo posetiti ginekologa i zbog upala, gljivica i bakterija kojima smo dodatno izloženi za vreme letnjih meseci.

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email