fbpx

Glavobolja kao simptom nedostatka vode u organizmu

Glavobolja može biti simptom različitih stanja organizma, ali je u najvećem broju slučajeva bezazlena i nije znak nekog ozbiljnog oboljenja. Iako glavobolja, uglavnom, nije simptom težih bolesti, ona svakako izaziva velike poteškoće u životu pojedinca. Obzirom da uzroci njenog nastanka mogu biti brojni,ono što nikako ne bi trebalo da radite jeste da sami i “na svoju ruku” uzimate lekove protiv glavobolje. Treba imati u vidu svakako bitnu činjenicu da ona može biti i posledica povišenog krvnog pritiska ili nekih drugih ozbiljnih neuroloških stanja organizma. Ukoliko ste posetili našeg lekara koji je zaključio da vaša glavobolja nije posledica bolesti, onda bi njene uzroke trebalo potražiti u lošim životnim navikama.

Glavobolja je najčešće posledica stresa, nedostatka sna, neredovne ishrane, nedostatka vode u organizmu …

Povećajte unos vode

Voda ima ogromnu ulogu u funkcionisanju našeg organizma – ona ispira toksine iz vitalnih organa, prenosi hranjive materije do ćelija, osigurava vlažnu okolinu za uši, nos i grlo, potpomaže rad bubrega u procesu izbacivanja štetnih materija. Istraživanja su pokazala da je ljudski mozak čak 85% sastavljen od vode. Ukoliko se ne unosi dovoljna količina tečnosti, rad nervnih ćelija je pod velikim opterećenjem, što kao posledicu može da izazove pojavu glavobolje. Pijte najmanje dva litra vode dnevno, kako biste organizam održali zdravim i hidriranim. Time ćete pospešiti zdravlje svih organa, a izlečićete i neprijatne glavobolje.

Alfa MEDICA savet: Vodu koju unosite u toku dana pravilno rasporedite. Nemojte unositi velike količine vode odjednom. Pijte po malo vodu tokom celog dana kako bi organizam stigao da je iskoristi na najbolji način.

Jedite redovno

Da li ste znali da simptom gladi nekada nije samo „krčanje“ u crevima? Užurbani način života današnjice nekada dovede do toga da, jednostavno, zaboravimo na sebe i vreme, te se većini od nas unošenje hrane svede na jedan ili dva obroka dnevno. Povećan unos kafe i kofeinskih napitaka, sokova i čajeva “zavarava” glad, pa se zato dešava da u toku dana imamo iznenadne neobjašnjive glavobolje. Iako je nekada ne osećamo na nama poznat način, glad je upravo ono što u velikom broju slučajeva uzrokuje glavobolju. Poželjno je da sa sobom uvek nosite neku voćku, kako biste sprečili organizam da vas “opominje” da ste preskočili obrok.

Alfa MEDICA savet: Neka vam hrana uvek bude pri ruci. Ukoliko u nekom delu dana niste u prilici da imate pravi obrok, banana ili koštunjavo voće su odličan izbor, budući da su ove namirnice veoma hranljive i zdrave.

Imajte kvalitetan san

Nedostatak sna je jedan od glavnih uzročnika glavobolje. Stoga predlažemo da vam kvalitetan san bude na prvom mestu, budući da od njega zavisi kako ćete se osećati sutradan. Za početak, ugasite kompjuter i televizor u sobi u kojoj spavate. Osim toga, postarajte se da u toku cele noći imate dotok svežeg vazduha, bez obzira na to koje je godišnje doba.

Alfa MEDICA savet: Blago istezanje pred spavanje je vrlo poželjno. Skupljanje napetosti u mišićima u toku dana je karakteristično za sve ljude. Vežbe istezanja su izuzetno poželjne za otklanjanje ovog stanja. One ne umaraju organizam, već deluju na opuštanje mišića, što utiče na kvalitetniji san.

Napravite pauzu

Stres je, takođe, jedan od najvećih uzročnika glavobolje i zato vam savetujemo da pronađete načine kako da ga kontrolišete. Prekomerno gledanje u ekran ili dugo čitanje, može izazvati glavobolju, pa ukoliko vaš posao zahteva ove radnje, potrudite se da napravite nekoliko pauza od desetak minuta u toku dana kada vam oči neće biti fokusirane na ekran ili tekst.

Alfa MEDICA savet: Predlažemo vam da na pauzi za ručak izađete iz prostorije u kojoj radite, jer će kratka šetnja i svež vazduh povoljno uticati na redukciju stresa, a samim tim ćete i izbeći glavobolje.

Izlečite glavobolju, promenite životne navike!

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email