Bolovi u nogama – lečenje hranom

Bolovi u nogama su veoma česta pojava kod ljudi, a uzročnici ovog stanja mogu biti brojni – od nezdravog načina života, do bolesti kostiju i oboljenja vena. Bolovi u nogama  umnogome otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti, bavljenje sportom, ali utiču i na kvalitet sna.

Šta uzrokuje bol u nogama?

Bolovi u nogama mogu biti uzrokovani brojnim činiocima. Neki od glavnih su:

  • Nezdrave životne navike

Ukoliko posao od vas zahteva dugo sedenje ili stajanje, to vrlo često preopterećuje mišiće i zglobove, zbog čega se pojavljuje bol. Osim toga, masna i presoljena hrana dovodi do nakupljanja vode u organizmu, zbog čega dolazi do oticanja i bola u nogama. Nezdrave životne navike su osnovni uzročnik bolova u nogama.

  • Problemi sa cirkulacijom

Problemi sa cirkulacijom mogu biti posledica bolesti perifernih arterija (sužavanje krvnih sudova, što dovodi do oslabljenog protoka krvi u nogama) i proširenih vena (javljaju se usled zastoja krvi koje je uzrokovano dugotrajnim sedenjem ili stajanjem). Zbog ovoga, krvotok je opterećen, što izaziva bol u nogama.

  • Artritis

Artritis je bolest koja se manifestuje upalom jednog ili više zglobova u ljudskom telu. Simptomi artritisa su najčešće jaki bolovi, grčevi, crvenilo, oticanje i otežano kretanje.

  • Osteoporoza

Bolovi u nogama su vrlo često uzrokovani smanjenjem gustine kostiju. Ovo stanje se naziva osteoporoza, najčešće pogađa ljude nakon pedesete godine i budući da su kosti oslabljene, one teže podnose dugotrajno stajanje ili hodanje, što uzrokuje bol.

  • Upala nerava

Upala nerava najčešće nastupa kao komplikacija nekog dugotrajnog poremećaja, poput dijabetesa, alkoholizma ili nedostatka vitamina u organizmu. Osim toga, mogući su i mnogi drugi uzroci oštećenja – prekomerna doza određenih lekova, izloženost određenim hemikalijama (živa, arsen ili olovo) itd.

 

Bolovi u nogama se mogu sprečiti zdravom i pravilnom ishranom. Osim toga što ćete osetiti olakšanje u nogama, smanjićete rizik od oboljenja poput proširenih vena i osteoporoze.

 

Ishranom protiv bolova u nogama!

Ključ za prevenciju je negovanje zdravlja kostiju, krvnih sudova i mišića. Pravilna ishrana će snabdeti vaš organizam neophodnim mineralima i vitaminima, koji će održavati vaše krvne sudove, mišiće i zglobove zdravim. Svakodnevno jedite sveže voće i povrće jer ono obiluje mineralima i vitaminima. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom D, budući da on podstiče skladištenje kalcijuma i fosfora u kostima, koji su od presudnog značaja za njihovu jačinu. Takve namirnice su, na primer, morska riba i riblje ulje, džigerica, žumance i neki mlečni proizvodi. Zatim, za očuvanje krvnih sudova, kostiju i mišića, veoma su bitne Omega-3 i omega-9 masne kiseline, kojima obiluje maslinovo ulje, orašasti plodovi i semenke.

Alfa MEDICA savet: od presudne je važnosti da smanjite unos soli, budući da njen prekomeran unos dovodi do nakupljanja vode u nogama, što uzrokuje bol i oticanje. Ne dosoljavajte hranu i naviknite organizam na manje začinjenu hranu.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email