fbpx

Bolovi u nogama – lečenje hranom

Bolovi u nogama su veoma česta pojava kod ljudi, a uzročnici ovog stanja mogu biti brojni – od nezdravog načina života, do bolesti kostiju i oboljenja vena. Bolovi u nogama  umnogome otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti, bavljenje sportom, ali utiču i na kvalitet sna.

Šta uzrokuje bol u nogama?

Bolovi u nogama mogu biti uzrokovani brojnim činiocima. Neki od glavnih su:

  • Nezdrave životne navike

Ukoliko posao od vas zahteva dugo sedenje ili stajanje, to vrlo često preopterećuje mišiće i zglobove, zbog čega se pojavljuje bol. Osim toga, masna i presoljena hrana dovodi do nakupljanja vode u organizmu, zbog čega dolazi do oticanja i bola u nogama. Nezdrave životne navike su osnovni uzročnik bolova u nogama.

  • Problemi sa cirkulacijom

Problemi sa cirkulacijom mogu biti posledica bolesti perifernih arterija (sužavanje krvnih sudova, što dovodi do oslabljenog protoka krvi u nogama) i proširenih vena (javljaju se usled zastoja krvi koje je uzrokovano dugotrajnim sedenjem ili stajanjem). Zbog ovoga, krvotok je opterećen, što izaziva bol u nogama.

  • Artritis

Artritis je bolest koja se manifestuje upalom jednog ili više zglobova u ljudskom telu. Simptomi artritisa su najčešće jaki bolovi, grčevi, crvenilo, oticanje i otežano kretanje.

  • Osteoporoza

Bolovi u nogama su vrlo često uzrokovani smanjenjem gustine kostiju. Ovo stanje se naziva osteoporoza, najčešće pogađa ljude nakon pedesete godine i budući da su kosti oslabljene, one teže podnose dugotrajno stajanje ili hodanje, što uzrokuje bol.

  • Upala nerava

Upala nerava najčešće nastupa kao komplikacija nekog dugotrajnog poremećaja, poput dijabetesa, alkoholizma ili nedostatka vitamina u organizmu. Osim toga, mogući su i mnogi drugi uzroci oštećenja – prekomerna doza određenih lekova, izloženost određenim hemikalijama (živa, arsen ili olovo) itd.

 

Bolovi u nogama se mogu sprečiti zdravom i pravilnom ishranom. Osim toga što ćete osetiti olakšanje u nogama, smanjićete rizik od oboljenja poput proširenih vena i osteoporoze.

 

Ishranom protiv bolova u nogama!

Ključ za prevenciju je negovanje zdravlja kostiju, krvnih sudova i mišića. Pravilna ishrana će snabdeti vaš organizam neophodnim mineralima i vitaminima, koji će održavati vaše krvne sudove, mišiće i zglobove zdravim. Svakodnevno jedite sveže voće i povrće jer ono obiluje mineralima i vitaminima. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom D, budući da on podstiče skladištenje kalcijuma i fosfora u kostima, koji su od presudnog značaja za njihovu jačinu. Takve namirnice su, na primer, morska riba i riblje ulje, džigerica, žumance i neki mlečni proizvodi. Zatim, za očuvanje krvnih sudova, kostiju i mišića, veoma su bitne Omega-3 i omega-9 masne kiseline, kojima obiluje maslinovo ulje, orašasti plodovi i semenke.

Alfa MEDICA savet: od presudne je važnosti da smanjite unos soli, budući da njen prekomeran unos dovodi do nakupljanja vode u nogama, što uzrokuje bol i oticanje. Ne dosoljavajte hranu i naviknite organizam na manje začinjenu hranu.

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email