fbpx

Zapušeno uho

Zapušeno uho može izazivati hronične probleme i jake bolove. Takođe, zapušeno uho pacijenta može dovesti do poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Začepljenje uha ili ušiju zapravo proizilazi iz začepljenja eustahijeve cevi – koje se proteže između srednjeg uha i zadnjeg dela nosa. Najčešće se ovo stanje opisuje kao osećaj ipsunjenosti ili pritiska u ušima. Takođe pacijent može osetiti bolove u uhu, vrtoglavicu i prigušen ili oslabljen sluh.

Zapušeno uvo može se javiti kao rezultat prehlade ili infekcije. Kako prehlada popušta, opstrukcija se obično završava.

Kratkotrajno začepljenje uha uglavnom se spontano povlači i ne predstavlja nikakav hroničan problem koji bi trebalo tretirati.

Ipak, kod nekih težih stanja i usled hroničnog začepljenja koje je (najčešće) praćeno bolom u uhu, neophodno je obaviti pregled lekara specijaliste otorinolaringologije, koji će nakon pregleda i dijagnostikovanja stanja obaviti ispiranje uha.

Neophodno je napomenuti da ne koristite nikakve kapi za otčepljenje uha pre prethodne konsultacije sa lekarom specijalistom.

Savetuje se da obavite pregled onda kada simptomi zapušenog uha traju duže od nekoliko dana ili onda kada se začepljenje ponavlja i obnavlja u dužem vremenskom periodu.