fbpx

Hiperkeratoza na stopalu

Šta je hiperkeratoza?

Hiperkeratoza je zadebljanje spoljnog sloja kože – epidermisa. Ovaj spoljni sloj sadrži žilavi, zaštitni protein zvan keratin.

Ovo zadebljanje kože često je deo normalne zaštite kože od trljanja, pritiska i drugih oblika lokalne iritacije. Hiperkeratoza je najčešći uzročnik pojave žuljeva i kurjeg oka na stopalu.

Drugi oblici hiperkeratoze mogu se javiti kao deo odbrane kože od:

  • Hronične (dugotrajne) upala
  • Infekcije
  • Sunčevog zračenja
  • Nadražujuće hemikalije

Ređe se hiperkeratoza razvija na koži koja nije nadražena. Ove vrste hiperkeratoze mogu biti deo naslednog stanja. Mogu započeti ubrzo nakon rođenja i mogu uticati na stanje kože na velikim delovima tela.

Primera hiperkeratoze je mnogo i oni uključuju:

  • Žuljeve i kurje oko, koji se razvijaju na delovima kože izloženim ponovljenom trenju ili pritisku. Kao odgovor, gusti slojevi mrtvih ćelija kože se gomilaju i očvršćavaju. Žulj se obično razvija na iritiranim prstima. Kaluzi se formiraju na tabanima i dlanovima. Kurje oči i žuljevi najčešće su bolne promene i postaju problematičan medicinski problem.
  • Bradavice. Bradavice su male neravnine na koži koje su uzrokovane infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Plantarne bradavice razvijaju se na tabanima.
    virus se obično širi direktnim kontaktom. Obično se širi dodirivanjem ili rukovanjem sa nekim ko već ima bradavicu. Takođe se može širiti kontaktom sa kontaminiranom površinom. Na primer, šetajući bosi po podu teretane ili bazena ili noseći tuđe cipele možete dobiti virus.
  • Hronični ekcem. Ekcem je zapaljenje kože. Mogu ga pokrenuti alergije, nadražujuće hemikalije i drugi faktori. Ekcem se naziva i dermatitisom. Izaziva svrab, crvenilo i sitne plikove. Kada je zapaljenje teško kontrolisati, hronični ekcem može dovesti do hiperkeratoze.

Simptomi

Najveći broj oblika hiperkeratoze su bezbolni. Međutim ono do čega može dovesti hiperkeratoza stopala najčešće stvara veće probleme. Kurje oko, žuljevi i plantarne bradavice mogu da izazovu veliku nelagodu prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Zbog toga se preporučuje pregled odmah nakon što primetite prve simptome, kako bi se sprečio eventualni razvoj hiperkeratoze koja bi dovela do ozbiljnijih stanja. Ukoliko sumnjate na prisustvo bilo koje promene, savetujemo Vam da obavite besplatnu konsultaciju kod našeg hirurga na poliklinici Alfa MEDICA