fbpx

Hiperkeratoza na stopalu

Šta je hiperkeratoza?

Hiperkeratoza je zadebljanje spoljnog sloja kože – epidermisa. Ovaj spoljni sloj sadrži žilavi, zaštitni protein zvan keratin.

Ovo zadebljanje kože često je deo normalne zaštite kože od trljanja, pritiska i drugih oblika lokalne iritacije. Hiperkeratoza je najčešći uzročnik pojave žuljeva i kurjeg oka na stopalu.

Drugi oblici hiperkeratoze mogu se javiti kao deo odbrane kože od:

 • Hronične (dugotrajne) upala
 • Infekcije
 • Sunčevog zračenja
 • Nadražujuće hemikalije

Ređe se hiperkeratoza razvija na koži koja nije nadražena. Ove vrste hiperkeratoze mogu biti deo naslednog stanja. Mogu započeti ubrzo nakon rođenja i mogu uticati na stanje kože na velikim delovima tela.

Primera hiperkeratoze je mnogo i oni uključuju:

 • Žuljeve i kurje oko, koji se razvijaju na delovima kože izloženim ponovljenom trenju ili pritisku. Kao odgovor, gusti slojevi mrtvih ćelija kože se gomilaju i očvršćavaju. Žulj se obično razvija na iritiranim prstima. Kaluzi se formiraju na tabanima i dlanovima. Kurje oči i žuljevi najčešće su bolne promene i postaju problematičan medicinski problem.
 • Bradavice. Bradavice su male neravnine na koži koje su uzrokovane infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Plantarne bradavice razvijaju se na tabanima.
  virus se obično širi direktnim kontaktom. Obično se širi dodirivanjem ili rukovanjem sa nekim ko već ima bradavicu. Takođe se može širiti kontaktom sa kontaminiranom površinom. Na primer, šetajući bosi po podu teretane ili bazena ili noseći tuđe cipele možete dobiti virus.
 • Hronični ekcem. Ekcem je zapaljenje kože. Mogu ga pokrenuti alergije, nadražujuće hemikalije i drugi faktori. Ekcem se naziva i dermatitisom. Izaziva svrab, crvenilo i sitne plikove. Kada je zapaljenje teško kontrolisati, hronični ekcem može dovesti do hiperkeratoze.

Simptomi hiperkeratoze

Hiperkeratoza se manifestuje kroz nekoliko uobičajenih simptoma i znakova, koji uključuju:

 1. Zadebljanje kože: Najuočljiviji simptom hiperkeratoze je zadebljanje kože, posebno na područjima koja su izložena pritisku ili trenju, kao što su pete, tabani i prsti na nogama.
 2. Promene u teksturi kože: Zadebljana koža može postati gruba, suva i ispucala. U nekim slučajevima, koža može postati tvrda i rožnata.
 3. Promene u boji kože: Zadebljana koža može promeniti boju, postajući tamnija ili čak žućkasta u odnosu na okolnu kožu.
 4. Nelagodnost ili bol: Dok hiperkeratoza sama po sebi može biti bezbolna, zadebljana koža može stvoriti nelagodnost prilikom hodanja ili nošenja obuće. U težim slučajevima, može doći do bola, posebno ako se formiraju žuljevi ili kurje oči.

Rano prepoznavanje ovih simptoma i pravovremena reakcija mogu pomoći u sprečavanju daljeg razvoja hiperkeratoze i smanjenju nelagodnosti. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, preporučuje se konsultacija sa dermatologom ili podologom za adekvatnu dijagnozu i tretman.

Najveći broj oblika hiperkeratoze su bezbolni. Međutim ono do čega može dovesti hiperkeratoza stopala najčešće stvara veće probleme. Kurje oko, žuljevi i plantarne bradavice mogu da izazovu veliku nelagodu prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Zbog toga se preporučuje pregled odmah nakon što primetite prve simptome, kako bi se sprečio eventualni razvoj hiperkeratoze koja bi dovela do ozbiljnijih stanja. Ukoliko sumnjate na prisustvo bilo koje promene, savetujemo Vam da obavite besplatnu konsultaciju kod našeg hirurga na poliklinici Alfa MEDICA

Prevencija hiperkeratoze na stopalu

Prevencija hiperkeratoze na stopalu počinje sa svakodnevnim navikama i pravilnom negom stopala. Evo nekoliko ključnih saveta koji mogu pomoći u sprečavanju ovog stanja:

 1. Pravilna nega stopala: Redovno čišćenje stopala i održavanje suvoće, posebno između prstiju, može sprečiti nakupljanje mrtvih ćelija kože i razvoj hiperkeratoze. Koristite blage sapune i hidratantne kreme kako biste održali kožu stopala mekom i zdravom.
 2. Izbor odgovarajuće obuće: Nošenje udobne, dobro prilagođene obuće je ključno. Izbegavajte cipele koje su preuske, stvaraju pritisak na određene delove stopala ili uzrokuju trenje. Takođe, izbegavajte hodanje bosi na tvrdim površinama kako biste smanjili pritisak na stopala.
 3. Redovna upotreba pilinga: Lagani piling stopala može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i sprečavanju zadebljanja. Ovo može biti posebno korisno za osobe koje su sklonije razvoju hiperkeratoze.
 4. Hidratacija: Održavanje opšte hidratacije tela pijenjem dovoljno vode može pomoći u održavanju zdravlja kože, uključujući i kožu stopala.