fbpx

Žuljevi na stopalima

Žuljevi na stopalima javiće se kod najvećeg broja ljudi makar jednom u životu, nekada vrlo kratkotrajno, dok nekada mogu napraviti ozbiljne probleme i poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Žulj je mali džepić ispunjen tečnošću koji se formira najčešće na stopalima (ili prstima šake). Ovi mehurići mogu se razlikovati po veličini i mogu se pojaviti iz različitih razloga. Može se razviti nakon opekotina kože, infekcije gljivicama ili bakterijama, uboda insekata ili usled traume. U zavisnosti od mesta na kojem se nalaze, žulj može ometati obavljanje uobičajenih svakodnevnih aktivnosti. Na primer, ako imate žulj na stopalima, možda ćete imati poteškoća prilikom hodanja, vežbanja ili stajanja tokom dužeg vremenskog perioda.

Plikovi se često razvijaju na stopalima. Srećom, nekoliko kućnih tretmana može ublažiti neugodnost i smanjiti rizik od nastanka plikova.

Koji su uzroci nastanka žuljeva na stopalima?

Najčešći uzrok razvitka žulja na nozi je trenje koje se javlja između kože stopala i obuće. Hodanje ili stajanje nekoliko sati dnevno vrši pritisak na pete, tabane i prste. Što ste duže na nogama tokom dana, to je veći rizik od nastanka žuljeva na nogama.

Naravno, ne pojavljuju se žuljevi prilikom svakog hoda ili stajanja tokom dužeg vremena. U mnogim slučajevima ovi plikovi ispunjeni tečnošću nastaju zbog loše postavljene cipele. Cipele koje su preuske ili preširoke uzrokuju trenje u vidu trljanja o kožu, a kao rezultat, tečnost se nakuplja ispod gornjeg sloja kože.

Prekomerna vlaga ili znoj takođe mogu podstaći razvoj žulja. To je uobičajeno tokom toplih sezona među sportistima, posebno trkačima. Sićušni plikovi nastaju kada znoj začepi pore na stopalima.

Žuljevi na nogama mogu se razviti i nakon opekotina od sunca. Drugi mogući uzroci plikova na stopalima uključuju:

  • promrzline
  • alergijska reakcija
  • hemijska izloženost (kozmetika ili deterdženti)
  • gljivične infekcije
  • male boginje
  • bakterijska infekcija
  • herpes
  • dishidrotski ekcem

Kako se dijagnostikuju žuljevi na stopalima?

Žulj na stopalima uzrokovan trenjem obično se povuče u roku od nekoliko dana usled kućnih tretmana.

Ipak, neki plikovi ne reaguju na kućne tretmane ili se vremenom pogoršavaju. Neophodno je posetiti lekara specijalistu onda kada žulj izaziva jake bolove ili sprečava hodanje. Takođe treba da posetite lekara ako groznica, mučnina ili promrzilna nastaju kao uzrok plika na stopalima. Ovo može biti znak infekcije.

Vaš lekar može tretirati plik sterilnom iglom, tako što bi ga probušio i iscedio. Ako sumnja na infekciju, lekar može ispitati uzorak tečnosti kako bi utvrdio uzrok nastanka žulja.

Ovakav tretman je jednostavan i bezbolan, a takav slučaj je u većini tretmana žuljeva. Ipak, postoje situacije kada su žuljevi posledica gljivične infekcije, te je samim tim neophodno obaviti tretmane koji bi otklonili gljivičnu infekciju, a zatim i same promene koje su nastale usled nje.

Na besplatnoj konsultaciji u Alfa MEDICA poliklinici naš hirurg će utvrditi precizan uzrok nastanka promene i odrediti dalji plan lečenja. Kod težih slučajeva, najčešće je neophodno obaviti niz medicinskih pedikirskih tretmana na našoj klinici, kako bi se stopalo dovelo do potpunog izlečenja.