fbpx

Gljivične infekcije stopala

Gljivične infekcije stopala deluju kao nerešivi rebus mnogima koji pokušavaju da se uhvate u koštac s njima. U svakoj borbi, uvek je najbolja taktika dobro upoznati svog neprijatelja.

Gljivične infekcije stopala se najčešće povezuju s profesionalnim sportistima, kojima se usled nimalo lakih treninga stopala pojačano znoje. Međutim, iako su oni prva asocijacija, u pitanju je mnogo raširenija pojava, koja pogađa velik deo populacije. Gljivične infekcije stopala umeju biti veoma neprijatne, te znaju itekako da naruše svakodnevne aktivnosti kod obolelih, jer nije u pitanju samo prolazna nelagoda i neprijatnost, već se može javiti i vrlo neugodan bol u ovom području.

Gljivične infekcije stopala mogu se javiti i kod dece i kod odraslih. Postoji nekoliko vrsta ovih mikroorganizama koji mogu da izazovu gljivično oboljenje nogu.

Najčešće su to:

 • trichophyton rubrum koja izaziva gljivičnu infekciju stopala poznatiju kao atletsko stopalo
 • tinea corporis ili ringworm koja se javlja u vidu gljivica na tabanima, premda se može javiti i po celom telu
 • kandida na nogama

Atletsko stopalo je gljivično obolenje nogu karakeristično za stopala, pa se većina saveta o lečenju gljivica na nogama odnosi na lečenje ovog problema.

Ova infekcija se u najvećem broju slučajeva u početku bolesti manifestuje blagom kliničkom slikom, asimptomatski, tako da može proći dosta vremena dok se ne započne odgovarajuće lečenje. Gljivična infekcija lako se može preneti sa obolele osobe na zdravu u kolektivu, u porodici, na bazenu, u svlačionicama, saunama, wellness i SPA centrima, na plaži. U početnoj fazi gljivične infekcije stopala poznate kao „Atletsko stopalo” bolest se lako leči, a preventivnom primenom lokalnih antimikotika sprečava recidiv bolesti.

Gljivične infekcije stopala simptomi

Smatra se da su sportisti najpodložniji ovoj vrsti infekcije, jer se njima noge znatno češće znoje, a prostorije za presvlačenje odlična su podloga za razvoj infekcija – vlaga je zapravo pravi raj za gljivice na nogama, koje se vrlo lako prenose. Sve započinje sa iritacijom i svrabežom, i to na mestu između malog i domalog nožnog prsta, odakle se gljivična infekcija premešta ka noktima, ali i tabanima. Nešto ređe javljaju se i pukotine s pratećim sitnim mehurićima, koji ako prsnu uzrokuju puno veće probleme – javljaju se ranice koje teško zarastaju.

Gljivice na stopalima imaju niz neprijatnih simptoma kojima će vam ukazati da su tu, a koji uključuju sledeće:

 • ispucala koža između prstiju na nogama
 • guljenje kože na stopalima
 • crvenilo na stopalima
 • sitni plikovi na koži stopala
 • svrab, peckanje nogu, a posebno između prstiju i na petama
 • suva koža na petama ili sa strane stopala
 • gljivice na noktima koje stvaraju zadebljao, neravan nokat promenjene boje
 • neprijatan miris nogu

Gljivične infekcije stopala

Gljivice na nogama uzrok

Gljivice su mikrobiološka vrsta kojoj prijaju specifični uslovi za razvoj – vlaga i toplota. Zato su one vrlo često problem koji prati prekomerno znojenje nogu. Posebno se javljaju na onim mestima i udubljenjima gde se vlaga i toplota najviše zadržavaju pa se tako najćešće mogu naći gljivice među prstima na nogama. Kako će to izgledati zavisi od stadijuma u kojem se infekcija nalazi i da li je preduzeto nekakvo lečenje gljivica na stopalima.

Gljivična infekcija stopala se lako širi. Dovoljno je da besomučno češete prste koji vas svrbe i da rukama preneste gljivice na neko drugo mesto. U poodmakloj fazi mogu se javiti i gljivice na noktima, a ne samo na koži. Znojenje stopala i stalno mokre noge jesu rizik za stvaranje gljivica na nogama. Međutim, znojenje nije jedini preduslov da ih dobijete. Gljivice na nogama  se i prenose i možete ih pokupiti recimo na bazenima, svlačionicama ako hodate bosi ili ako nosite cipele osobe koja ime gljivičnu infekciju nogu.

Da biste dobili  gljivice na nogama, ponekad je dovoljno samo da bosi prošetate prostorijom kojom je prethodno prošla zaražena osoba ili da na bilo koji način dođete u kontakt s njenom kožom, pa da se i sami zarazite. Zato obavezno nosite papuče dok se šetate ivicom bazena, ukoliko planirate da tamo potražite osveženje od sparina i letnjih vrućina. Pritom, gljivičnu infekciju stopala mogu preneti i životinje, stoga budite posebno oprezni ukoliko živite na selu i u kontaktu ste sa domaćim životinjama.

 

Gljivične infekcije na nogama mogu se podeliti na 4 oblika prema tome gde se javljaju na stopalima:

 • Mokasina tip – kod kojeg su prvi simptomi suva koža koja se peruta, svrab, a kasniji simptomi uključuju zadebljanje kože i pukotine. Ovde obično stradaju pete na nogama.
 • Interdigitalni tip – koji je najčešći tip gljivične infekcije stopala i čiji simptomi podrazumevaju gljivice među prstima na nogama. Najčešće su u pitanju dva najmanja prsta. Gljivice između prstiju nogu izazivaju svrab, peckanje, ljuštenje kožea infekcija se kasnije može proširiti na ostatak stopala.
 • Vezikularni tip – koji počinje izbijanjem sitnih plikova, obično na tabanima, pa se javlja i guljenje kože na stopalima
 • Kandida na stopalima – je oblik kvasne gljivice. Obično napada delova oko nokta bele naslage su karakteristične za ovaj tip gljivice.

Gljivice na stopalima kod dece se ređe javljaju, jer su kod njih znojne žlezde slabije razvijene pa se manje znoje. To ne znači da se ne javljaju, jer hiperhidroza počinje da se javlja u detinjstvu. Osim toga, kao što smo rekli, znojnje stopala nije jedini način da deca dobiju gljivice. Uzroci gljivica na nogama su razni i lako se prenose.  Simptomi se javljaju kao ljuštenje kože na prstima kod dece, a kasnije noge mogu i da imaju neprijatan miris.

 

Gljivice na stopalima lečenje

Lek za gljivice na nogama delom je u navikama, a delom u preparatima koji imaju antimikotička svojstva. Antimikotici su sredstva koja ubijaju gljivice i deluju na tu vrstu mikroba, na sličan način na koji antibiotici deluju na bakterije. Lečenje gljivica na nogama može biti dugotrajno i zato je jako važno da budete uporni. U suprotnom, one će se vrlo brzo vratiti, a vi ćete opet iznova imati problem sa svrabom, peckanjem, crvenilom između prstiju. 18

Naravno, preventiva je najbolji lek  za gljivice na stopalima. 

Gljivične infekcije stopala

Pošto se gljivice na nogama često mogu pokupiti na javnim mestima, u svlačionicama i slično, nošenje papuča ili sandala u kojima koža može da diše je najbolja preventiva. Dakle, ne hodajte bosi na takvim mestima. Takođe, i svakodnevno pranje stopala sapunom i vodom je nešto što morate uvesti u rutinu.

Suve noge su jako bitna stavka kada je lečenje gljivica na nogama u pitanju. Posle tuširanja, obavezno dobro obrišite noge (imajte peškir samo za taj deo tela). Posebno dobro obratite pažnju ne predeo između prstiju gde se voda druže zadržava. Tek na potpuno suve noge obujte čarape. Čarape koje nosite treba da budu od prirodnih materijala, cipele takođe i nikako ih ne obuvajte pre nego što ste sigurni da su vam noge potpuno suve. Hidrogen peroksid i razni antigljivični sprejevi i puderi mogu pomoći da te stvari dezinfikujete. Ukoliko se infekcija često vraća, najbolji izbor je zameniti inficiranu obuću i čarape novim.

Razni puderi za noge koji imaju antimikotička sredstva mogu da budu dobar izbor koji rešava dva problema u jednom – i vlagu i gljivice. Na tržištu se mogu naći kreme protiv znojenja nogu koje mogu da smanje ovaj problem, kao i talkovi i puderi koji aposrbuju višak vlage i održavaju stopala suvim. Takođe, mogu se naći i sprejevi koji se prskaju u cipele radi dezinfekcije.

Pošto se gljivice na nogama prenose, najbolji način da sprečite njihovu pojavu jeste da ne delite čarape, cipele i peškire s drugim osobama.

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email