fbpx
gif

Pozovite call centar

011/311-85-91

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Alergološki testovi – Patch test

 Šta je Patch test?

Patch kožno testiranje je metoda kojom se dokazuje alergija – preosetljivosti osobe na supstancu (alergen hapten) s kojom osoba (koža) dolazi u ponavljani kontakt i koja se ispoljava kao upala kože – kontaktni alergijski dermatitis (ekcem). Ovim testovima može se  utvrditi koje supstance dovode do nastanka kontaktnog dermatitisa. U Alfa MEDICA Poliklinici se rade epikutani PATCH testovi sa najboljom standardnom evropskom baterijom alergena. Testiranje podrazumeva četiri posete lekaru, prvog dana kada se testovi aplikuju, potom trećeg dana kada se testovi skidaju i četvrog i petog dana kada se očitavaju rezultati testiranja.

 Kada se radi epikutano Patch testiranje?

  • ako imate iznenadnu ili duže vremena prisutnu upalu kože (crvenilo, perutanje, mehurići, svrab i pečenje) oko očiju, usana, na vratu, šakama, stopalima oko pupka i dr, a koja se ponavlja i pored terapije.
  • ako imate dermatitis (ekcem) kože dela ili celog tela, a ne znate da ste alergični na neku supstancu s kojom dolazite u kontakt na radnom mestu ili kod kuće (npr predmeti od metala, sredstva za ličnu higijenu, dekorativna kozmetika, guma, boje, građevinski materijal i dr)
  • ako imate dermatitis (ekcem) koji se smiruje tokom godišnjeg odmora, a pogoršava nakon povratka kući ili na posao.

 

Pre izvođenja testa savetuje se izbegavanje sistemskih i lokalnih kortikosteroidnih lekova.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu poliklinike nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.