facebook
gif

Pozovite call centar

011/311-85-91

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Alergološki testovi – Patch test

 Šta je Patch test?

Patch kožno testiranje je metoda kojom se dokazuje alergija – preosetljivosti osobe na supstancu (alergen hapten) s kojom osoba (koža) dolazi u ponavljani kontakt i koja se ispoljava kao upala kože – kontaktni alergijski dermatitis (ekcem). Ovim testovima može se  utvrditi koje supstance dovode do nastanka kontaktnog dermatitisa. U Alfa MEDICA Poliklinici se rade epikutani PATCH testovi standardnom evropskom baterijom alergena. Testiranje podrazumeva četiri posete lekaru, prvog dana kada se testovi aplikuju, potom trećeg dana kada se testovi skidaju i četvrog i petog dana kada se očitavaju rezultati testiranja.

 Kada se radi epikutano Patch testiranje?

  • ako imate iznenadnu ili duže vremena prisutnu upalu kože (crvenilo, perutanje, mehurići, svrab i pečenje) oko očiju, usana, na vratu, šakama, stopalima oko pupka i dr, a koja se ponavlja i pored terapije.
  • ako imate dermatitis (ekcem) kože dela ili celog tela, a ne znate da ste alergični na neku supstancu s kojom dolazite u kontakt na radnom mestu ili kod kuće (npr predmeti od metala, sredstva za ličnu higijenu, dekorativna kozmetika, guma, boje, građevinski materijal i dr)
  • ako imate dermatitis (ekcem) koji se smiruje tokom godišnjeg odmora, a pogoršava nakon povratka kući ili na posao.

 

Pre izvođenja testa savetuje se izbegavanje sistemskih i lokalnih kortikosteroidnih lekova.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu poliklinike nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.