fbpx

5 stvari koje moraš napomenuti na redovnom ginekološkom pregledu

Kod žena nužno je obaviti ginekološki pregled jednom godišnje te PAPA-test, uz savetovanje s ginekologom o prevenciji i testiranju na polno prenosive bolesti (hlamidija, herpes genitalis, gonoreja, HPV, itd.) i upotrebi kontracepcije s ciljem očuvanja reproduktivnog zdravlja žena.

Kod redovnog ginekološkog pregleda, osim uzimanja uzorka za PAPA-test, svakako je potrebno napomenuti nekoliko sledećih stvari.

 5 stvari koje moraš napomenuti na redovnom ginekološkom pregledu:

  1. Ako praktikuješ seks bez zaštite

Ovaj podatak može biti vrlo važan, posebno ako ste se upustili u ljubavnu avanturu s novim partnerom. Virusne i bakterijske bolesti nisu retkost i ne događaju se samo drugima. Na ovaj način će tvoj ginekolog napraviti mnogo šire i detaljnije pretrage.

  1. Ako si doživela krvarenje nakon seksa

Ako je reč o samo jednoj situaciji u kojoj ste vodili ljubav strastveno i energičnije nego inače, nema mesta za brigu. Ali, ako se problem ponavlja, ova informacija će ginekologu biti od koristi. Krvarenje nakon seksa može biti uzrokovano različitim problemima i to od suvoće sluznice pa sve do infekcije.

  1. Ako si primetila promene kod menstruacije

Promene kod menstrualnog krvarenja mogu biti pokazatelj određenih promena u telu. Ako primetiš da je krvarenje tokom ciklusa značajno pojačano ili pak smanjeno, pomeni to svom ginekologu. Ovakve promene mogu biti uzrokovane hormonskim promenama, ali i cistama ili infekcijom. Isto vredi i za neredovne menstrualne cikluse.

  1. Ako primećuješ neobičan miris

Manje promene mirisa tokom menstruacije su normalne, ali neugodan miris koji se oseti čak i nakon tuširanja može biti pokazatelj određenih promena u organizmu, zato svakako ovaj problem napomeni ginekologu. Neugodan miris može biti pokazatelj PH disbalansa sluznice, ali i infekcije, gljivičnog ili virusnog obolenja.

  1. Ako planiraš trudnoću

Planiranje trudnoće ginekologu treba spomenuti što pre. Većina žena na taj potez se odlučuje tek ako njihov plan nije uspeo iz prvog, drugog ili petog pokušaja. Ova informacija će tvome ginekologu biti vrlo korisna, jer ako je informisan, može napraviti sve potrebne preglede koji su neophodni kako bi tvoja potencijalna trudnoća prošla što sigurnije. Priprema organizma za novo stanje vrlo je važna i korisna, a ginekolog će ti preporučiti koje dodatke prehrani je potrebno uzimati.

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email