fbpx

Sterilitet se definiše kao nemogućnost začeća nakon jedne godine redovnih nezaštićenih polnih odnosa. Ovaj problem može uticati na oba pola i često je složen i višefaktorski. Kod žena se sterilitet može povezati sa problemima ovulacije, oštećenjem jajovoda, endometriozom i drugim medicinskim stanjima. Kod muškaraca, sterilitet je najčešće uzrokovan problemima sa proizvodnjom spermatozoida, njihovom pokretljivošću ili morfologijom.

Prema istraživanjima, sterilitet pogađa oko 15% parova širom sveta. Prevalencija steriliteta kod žena i muškaraca je približno jednaka, s tim da su uzroci različiti. Kod žena, sterilitet može biti uzrokovan problemima sa ovulacijom, prohodnošću jajovoda, hormonskim disbalansima ili anatomskim anomalijama. Kod muškaraca, najčešći uzroci uključuju nisku koncentraciju spermatozoida, slabu pokretljivost spermatozoida ili fizičke prepreke koje ometaju transport spermatozoida.

Šta je reproduktivna endokrinologija?

Reproduktivna endokrinologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem i lečenjem problema povezanih sa hormonima i plodnošću. Specijalisti u ovoj oblasti, poznati kao reproduktivni endokrinolozi, imaju stručnost u dijagnostikovanju i lečenju neplodnosti, hormonskih poremećaja, i drugih stanja koja utiču na reproduktivno zdravlje.

Sterilitet kod žena

Prohodnost jajovoda

Prohodnost jajovoda je ključna za začeće jer jajovodi omogućavaju transport jajne ćelije do mesta oplodnje i dalje do materice. Problemi sa prohodnošću jajovoda često su uzrokovani infekcijama, upalama, ili prethodnim hirurškim zahvatima. Blokada ili oštećenje jajovoda može sprečiti spermatozoide da dođu do jajne ćelije ili opstruirati prolaz oplođene jajne ćelije u matericu. Dijagnostika se vrši ultrazvučnim pregledom ili histerosalpingografijom, a lečenje može uključivati laparoskopske zahvate ili metode asistirane reprodukcije poput vantelesne oplodnje.

Poremećaj funkcije jajnika

Poremećaji funkcije jajnika, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) i preranog izumiranja funkcije jajnika, značajno utiču na plodnost. Ovi poremećaji dovode do neredovnih menstrualnih ciklusa i anovulacije, što otežava prirodno začeće. Ultrazvučni pregled i analiza hormona pomažu u dijagnostici ovih stanja. Lečenje uključuje hormonsku terapiju, lekove za stimulaciju ovulacije, i u težim slučajevima, vantelesnu oplodnju.

Endometrioza

Endometrioza je stanje u kome tkivo slično endometrijumu raste izvan materice, zahvatajući jajnike, jajovode i druge delove reproduktivnog trakta. Ovo stanje može izazvati bol, upale, i stvaranje ožiljnog tkiva, što otežava začeće. Dijagnostika se vrši laparoskopijom, a tretmani uključuju hormonalnu terapiju, analgeziju, i hirurške zahvate za uklanjanje endometriotskih lezija. Kod težih slučajeva, parovi se često odlučuju za vantelesnu oplodnju kako bi ostvarili trudnoću.

Poremećaj funkcije materice

Poremećaji funkcije materice, kao što su miomi, polipi, i urođene anomalije, mogu sprečiti implantaciju oplođene jajne ćelije ili uzrokovati rane gubitke trudnoće. Ultrazvučni pregled i histeroskopija su osnovne metode dijagnostike. Lečenje može uključivati hirurško uklanjanje mioma ili polipa, ili korektivne operacije za urođene anomalije. U slučajevima kada nije moguće korigovati poremećaje, metode asistirane reprodukcije kao što su vantelesna oplodnja i intrauterina inseminacija mogu biti rešenje.

Hormonski poremećaji

Hormonski poremećaji, uključujući disbalans hormona štitne žlezde, prolaktina, ili insulina, mogu uticati na ovulaciju i plodnost. Redovni pregledi i analiza hormona krvi pomažu u identifikaciji ovih poremećaja. Lečenje se zasniva na regulisanju hormonskog balansa putem lekova i promene načina života. Kod žena sa hormonskim poremećajima, često se koriste metode asistirane reprodukcije kako bi se povećale šanse za začeće.

Uticaj godina starosti

Godine starosti imaju značajan uticaj na plodnost. Kako žena stari, broj i kvalitet jajnih ćelija opadaju, što smanjuje šanse za prirodno začeće. Posle 35. godine, plodnost se značajno smanjuje, a rizik od hromozomskih anomalija raste. Parovi koji pokušavaju da ostvare trudnoću, a gde je žena starija od 35 godina, često se savetuju da se obrate specijalistima za reproduktivnu medicinu. Metode poput vantelesne oplodnje mogu povećati šanse za uspešno začeće kod starijih žena.

Sterilitet kod muškaraca

Uzroci muške neplodnosti

Muška neplodnost može imati različite uzroke, a najčešći uključuju:

 • Nizak broj spermatozoida: Kada je broj spermatozoida u ejakulatu ispod normalnih vrednosti, šanse za oplodnju jajne ćelije se smanjuju. Ovo može biti posledica genetskih faktora, hormonskih disbalansa, ili izloženosti toksinima.
 • Slaba pokretljivost spermatozoida: Pokretljivost spermatozoida je ključna za njihovu sposobnost da dođu do jajne ćelije. Faktori kao što su infekcije, varikokela (proširene vene testisa), i upale mogu smanjiti pokretljivost spermatozoida.
 • Anatomski problemi: Anatomske prepreke, kao što su nespušteni testisi ili blokade u kanalu koji prenosi spermu, mogu sprečiti spermatozoide da dospeju u ejakulat. Ovi problemi često zahtevaju hiruršku intervenciju.

Faktori rizika

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu doprineti muškoj neplodnosti, uključujući:

 • Pušenje: Nikotin i druge hemikalije u cigaretama mogu smanjiti broj i pokretljivost spermatozoida, kao i oštetiti DNK u spermi.
 • Alkohol: Prekomerno konzumiranje alkohola može smanjiti nivo testosterona i broj spermatozoida, kao i izazvati impotenciju.
 • Stres: Hronični stres može uticati na proizvodnju spermatozoida i hormone koji su potrebni za plodnost.

Dijagnostičke metode

Za dijagnozu muške neplodnosti koriste se sledeće metode:

 • Spermiogram: Osnovna analiza koja procenjuje broj, pokretljivost i oblik spermatozoida. Ovo je prvi korak u proceni muške plodnosti.
 • Hormonski testovi: Ovi testovi mere nivoe hormona koji kontrolišu proizvodnju spermatozoida, kao što su testosteron, LH, FSH, i prolaktin.
 • Genetski testovi: Ponekad se koriste da bi se otkrile genetske abnormalnosti koje mogu uticati na plodnost, poput Klinefelterovog sindroma ili drugih hromozomskih nepravilnosti.

Reproduktivni zdravlje i preventivne mere

Važno je da muškarci koji žele da postanu roditelji vode računa o svom reproduktivnom zdravlju. To uključuje redovne preglede, zdravu ishranu, fizičku aktivnost, izbegavanje štetnih navika kao što su pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola, i smanjenje stresa. Takođe, pravovremeno lečenje infekcija i drugih medicinskih stanja može pomoći u očuvanju plodnosti.

Sterilitet kod muškaraca može biti izazovan, ali sa pravom dijagnostikom i tretmanom, mnogi parovi uspevaju da ostvare trudnoću. Korišćenje metoda asistirane reprodukcije, kao što su intrauterina inseminacija (IUI) i vantelesna oplodnja (IVF), može značajno povećati šanse za uspeh.

Lečenje steriliteta

Hormonska terapija

Hormonska terapija je čest pristup u lečenju steriliteta kod žena. Koristi se za regulaciju ili stimulaciju ovulacije, a najčešće uključuje lekove kao što su klomifen citrat i gonadotropini. Ovi lekovi pomažu da se obezbedi uredna ovulatorna funkcija kod ženskog partnera i povećavaju šanse za začeće.

Lekovi za stimulaciju ovulacije

Lekovi za stimulaciju ovulacije, kao što su klomifen citrat, letrozol i gonadotropini, koriste se za stimulisanje jajnika da proizvedu jednu ili više jajnih ćelija. Ova terapija je često prva linija tretmana kod žena sa neredovnim ovulacijama ili anovulacijom, što može biti uzrok neplodnosti.

Histeroskopija i uklanjanje izraslina

Histeroskopija je minimalno invazivna hirurška procedura koja omogućava lekarima da pregledaju unutrašnjost materice i uklone izrasline poput polipa, mioma ili ožiljaka koji mogu ometati trudnoću. Ova metoda može značajno poboljšati šanse za uspešnu trudnoću.

Postupci vantelesne oplodnje i inseminacija

Postupci vantelesne oplodnje (IVF) i intrauterina inseminacija (IUI) su napredne metode asistirane reproduktivne tehnologije. IVF uključuje stimulaciju jajnika, vađenje jajnih ćelija, njihovo oplodjenje u laboratoriji i prenos embriona u matericu. IUI podrazumeva direktno unošenje sperme u matericu tokom ovulacije. Obe metode mogu pomoći parovima da ostvare trudnoću kada druge metode ne uspeju.

Lečenje muške neplodnosti

Lečenje muške neplodnosti može uključivati:

 • Medikamenti: Hormonska terapija ili lekovi mogu se koristiti za poboljšanje proizvodnje spermatozoida kod muškog partnera.
 • Hirurške metode: Operacije, poput varikocelektomije, mogu biti potrebne za ispravljanje anatomski problema ili uklanjanje prepreka koje ometaju prolazak spermatozoida.
 • Asistirana reproduktivna tehnologija (ART): Tehnike poput ICSI (intracitoplazmatska injekcija spermatozoida) koriste se kada spermatozoidi ne mogu prirodno oploditi jajnu ćeliju. Ovaj postupak uključuje ubrizgavanje pojedinačnog spermatozoida direktno u jajnu ćeliju.

Saveti za parove

Usvajanje zdravog životnog stila može značajno poboljšati šanse za začeće kod oba partnera. Ovo uključuje:

 • Zdrava ishrana: Uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima podržava reproduktivno zdravlje. Hrana bogata antioksidantima, folnom kiselinom, cinkom, i omega-3 masnim kiselinama može poboljšati kvalitet jajnih ćelija i spermatozoida.
 • Redovna fizička aktivnost: Vežbanje održava telesnu težinu i smanjuje stres, što može pozitivno uticati na plodnost. Preporučuje se umerena fizička aktivnost, jer preterano vežbanje može imati suprotan efekat.
 • Izbegavanje štetnih navika: Pušenje, konzumacija alkohola i upotreba droga mogu negativno uticati na plodnost kod oba partnera. Prestanak ovih navika može značajno poboljšati šanse za začeće.

Upravljanje stresom

Stres može biti jedan od faktora koji negativno utiče na plodnost. Evo nekoliko saveta za upravljanje stresom:

 • Tehnike relaksacije: Praktikovanje meditacije, joge ili dubokog disanja može pomoći u smanjenju stresa.
 • Podrška: Razgovor sa partnerom, porodicom ili terapeutom može biti od pomoći. Emocionalna podrška je ključna u procesu pokušavanja da se ostvari trudnoća.
 • Hobi i rekreacija: Bavljenje hobijima i aktivnostima koje volite može pomoći u opuštanju i smanjenju stresa.

Saveti za povećanje šansi za začeće

Pored zdravog životnog stila i upravljanja stresom, postoji nekoliko praktičnih saveta koji mogu pomoći u povećanju šansi za začeće:

 • Praćenje ovulacije: Poznavanje menstrualnog ciklusa i praćenje ovulacije može pomoći u planiranju odnosa u najplodnijim danima. Koristite ovulacione testove ili metode praćenja bazalne telesne temperature.
 • Redovni seksualni odnosi: Preporučuje se imati seksualne odnose svakih 2-3 dana tokom meseca, a posebno tokom plodnih dana. Redovni seksualni odnosi poboljšavaju kvalitet spermatozoida.
 • Spermogram: Redovan spermogram kod muškog partnera može pomoći u identifikaciji eventualnih problema sa spermom, što može biti ključno za dalje lečenje.

Zaključak

Sterilitet i neplodnost mogu biti izazovni i emocionalno iscrpljujući za parove. Ipak, važno je zapamtiti da napredak u medicinskoj tehnologiji i tretmanima nudi mnoge opcije za ostvarenje trudnoće. Strpljenje i istrajnost su ključni, jer proces lečenja može potrajati i zahtevati vreme.

Lekari i stručnjaci za reproduktivno zdravlje su tu da pruže podršku i vođenje kroz svaki korak, od dijagnostike do tretmana. Uz pravu medicinsku pomoć, zdrav životni stil i emocionalnu podršku, mnogi parovi uspevaju da ostvare svoj san o roditeljstvu.

Izvori

Seladi-Schulman, J., PhD. (2019, February 4). Everything you need to know about infertility. Healthline. https://www.healthline.com/health/infertility

Female infertility – Symptoms & causes – Mayo Clinic. (2021, August 27). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/symptoms-causes/syc-20354308

Brazier, Y. (2023, December 22). Infertility in males and females. https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748

Infertility – Symptoms and causes – Mayo Clinic. (2023, September 13). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/symptoms-causes/syc-20354317