fbpx

Sterilitet je stanje koje se odnosi na probleme sa neplodnošću ili sa nedovoljnom plodnošću koji uzrokuju poteškoće u ostvarivanju trudnoće kod žena. Ovim problemom bavi se endokrinologija, uz saradnju sa ginekologijom.

Šta je reproduktivna endokrinologija?

Reproduktivna endokrinologija specijalizovana je za rešavanje problema (ne)plodnostii. Oni su jedini lekari obučeni za pružanje tretmana plodnosti pomoću podržanih reproduktivnih tehnologija. Reproduktivna endokrinologija se zasniva na dijagnostikovanju i sveobuhvatnom lečenju neplodnosti, sindrom policističnih jajnika (PCOS) ili abnormalnosti reproduktivnog sistema i na izvođenju procedure očuvanja plodnosti.

Za ovakav vid usluge neophodno je da endokrinolog poseduje dobro znanje u vezi sa anatomijom i funkcijom ženskog reproduktivnog sistema i endokrinog (hormonskog) sistema, kao i poznavanje muškog sistema.

Sterilitet kod žena podrazumeva nemogućnost ostvarivanja trudnoće u toku godinu dana redovnih, normalnih seksualnih odnosa, bez korišćenja kontraceptivnih sredstava. Oko 15% bračnih parova u plodnom dobu je sterilno. Muški faktor neplodnosti je uzrok u 45% slučajeva, ženski takođe u 45%, a u 10% slučajeva i muškarac i žena imaju problem sa sterilnošću.

Rad na otklanjaju uzoraka steriliteta zahteva međusobnu saradnju lekara specijaliste ginekologije i endokrinologije.

Centar za reproduktivnu endokrinologiju se bavi otkrivanjem i terapijom poremećaja menstrualnog ciklusa, sterilitetom, sindromom policističnih jajnika i menopauzom. Svi pomenuti problemi se pojavljuju zbog hormonskog disbalansa u organizmu. Problemi sa reproduktivnim traktom žene mogu umnogome narušiti kvalitet života, ali i uzrokovati brojne probleme, poput steriliteta.

Centar za reproduktivnu endokrinologiju je u Alfa MEDICA poliklinici oformljen sa ciljem da pacijentima na jednom mestu omogući sve neophodne preglede i analize kojima se otkriva uzrok problema u reproduktivnom traktu žene. Nakon dijagnostikovanja problema, uspostavlja se najbolja terapija.

Koji su simptomi steriliteta?

Simptomi koji ukazuju na to da postoji problem sa reproduktivnim organima je gotovo uvek nepravilnost menstrualnih ciklusa (preobilno krvarenje, izostanak menstruacije, krvarenje između ciklusa itd). Ukoliko se na ginekološkim pregledima utvrdi da ne postoji nikakva fizička smetnja koja uzrokuje probleme, onda se pacijentkinja upućuje u endokrinologu na pregled.

Sterilitet kod žena – uzroci

Sterilitet kod žena može uzrokovati niz faktora, a najnovija istraživanja poručuju da na sterilitet kod žena umnogome utiču i stres, loše životne navike, zagađena okolina, ali i činjenica da se parovi odlučuju za potomstvo u kasnijim godinama.

Neki od osnovnih uzroka steriliteta kod žena su:

  • Neprohodnost jajovoda

Prohodnost jajovoda je neophodna da bi spermatozoid mogao da dođe do jajne ćelije i da nakon oplodnje, embrion stigne do materice. Najčešći uzroci poremećaja funkcije i prohodnosti jajovoda su endometrioza, infekcije uzrokovane polno prenosivim bolestima, ranije vanmaterične trudnoće itd.

  • Poremećaj funkcije jajnika

Poremećaj funkcije jajnika može izazvati sterilitet kod žena. Ovo je stanje prilikom kojeg dolazi do poremećaja u stvaranju jajničkih hormona, što uzrokuje poremećaj u menstrualnom ciklusu ili utiče na sposobnost začeća. Osim toga, mogućnost začeća je otežana i ukoliko imate problem policističnih jajnika, budući da je izostanak ovulacije karakterističan za žene sa ovim problemom.

  • Endometrioza

Kada se tkivo materice nađe i van materice (najčešće kod jajovoda ili jajnika) time se remeti rad jajnika i smanjuje prohodnost jajovoda. Rast unutrašnjeg sloja materice izvan materične šupljine se zove endometrioza i u 10% slučajeva ovo je uzrok sterilnosti.

  • Poremećaj funkcije materice

Pod poremećajem funkcije materice smatra se pojava izraslina poput polipa, mioma ili septuma (pregrada), čijim pojavljivanjem se ometa začeće.

  • Hormonski poremećaji

Hormonski poremećaji mogu da uspore ili u potpunosti onemoguće sazrevanje jajne ćelije. Ovo je uzrok na čijem otklanjanju radi lekar specijalista endokrinologije. Simptomi koji mogu da ukažu na postojanje hormonskih poremećaja su: neočekivano variranje telesne težine, nagle promene raspoloženja, pojačana maljavost, gubitak kose, pojava akni itd.

  • Godine starosti

Godine starosti su značajan uzrok steriliteta kod žena. Mogućnost steriliteta kod žena između trideset pete i četrdeset pete godine života je duplo veća u odnosu na žene između tridesete i trideset pete godine.

Kako se leči sterilitet?

Izbor metode lečenja zavisi od uzroka steriliteta, godina partnera i mnogih drugih faktora. Za lečenje steriliteta se uglavnom koriste lekovi za stimulaciju ovulacije (ukoliko hormonski poremećaji ili disfunkcija jajnika dovode do njenog izostanka). Hormonske terapije su, takođe, vid lečenja steriliteta ukoliko analize ukažu na hormonalne abnormalnosti. Osim toga, ukoliko svojevrsne izrasline na materici (miomi, polipi ili septumi) ometaju začeće, oni se uspešno mogu ukloniti histeroskopijom.

Ukoliko se pojavi problem sa ostvarivanjem trudnoće, histeroskopija je nezaobilazna metoda prilikom ispitivanja uzroka sterilitetaPre svakog postupka vantelesne oplodnje ili inseminacije potrebno je uraditi histeroskopiju. Ako ne postoji sumnja na postojanje septuma, polipa ili mioma, najčešće se tada izvodi samo dijagnostička histeroskopija.

Tek pojavom histeroskopije, kao minimalno invazivne procedure, postalo je moguće da se u kratkotrajnoj opštoj anesteziji histeroskopom jednostavno dijagnostikuju i uklone sve promene, čime se ponovo uspostavlja intergritet (normalan oblik) materične šupljine.

Sterilitet kod žena može se lečiti, ali katkad je veoma dugotrajno i zahteva veliko strpljenje i istrajnost i žene i lekara.