fbpx

Ultrazvuk štitne žlezde

Cena usluge: 6.000,00 RSD / sa pregledom endokrinologa od 9.500,00 RSD

Ultrazvuk štitne žlezde je neinvazivna, bezbedna i bezbolna dijagnostička metoda koja se koristi za pregled štitne žlezde. Ova metoda omogućava lekarima da vizualizuju strukturu štitne žlezde, identifikuju eventualne abnormalnosti i prate promene u njenom stanju. Redovan pregled štitne žlezde putem ultrazvuka je od suštinskog značaja za rano otkrivanje potencijalnih problema, kao što su čvorići, ciste ili tumori, što omogućava pravovremeno i efikasno lečenje.

Šta je ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvuk štitne žlezde je dijagnostički postupak koji koristi visokofrekventne zvučne talase za stvaranje detaljnih slika štitne žlezde. Tokom pregleda, mala sonda (pretvornik) se pomera preko kože na predelu vrata, emitirajući zvučne talase koji se odbijaju od štitne žlezde i vraćaju nazad do sonde. Ovi povratni talasi se zatim pretvaraju u slike koje se prikazuju na monitoru.

Postupak ultrazvuka štitne žlezde je jednostavan i brz. Pacijent leži na leđima sa blagim nagnutom glavom unazad, dok lekar nanosi gel na vrat kako bi obezbedio dobar kontakt između sonde i kože. Zvučni talasi prolaze kroz gel i tkivo, omogućavajući stvaranje jasnih slika štitne žlezde. Ova metoda je potpuno bezbolna i ne koristi jonizujuće zračenje, što je čini sigurnom za sve pacijente, uključujući trudnice.

Kada se radi ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvuk štitne žlezde je važan dijagnostički alat koji se koristi u različitim situacijama. Indikacije za ultrazvučni pregled štitne žlezde uključuju:

 • Prisustvo čvorova ili kvržica na vratu: Kada se opipaju čvorovi ili kvržice na predelu vrata, ultrazvuk pomaže u proceni njihove prirode i identifikaciji.
 • Abnormalni laboratorijski rezultati hormona štitne žlezde: Ako laboratorijski testovi pokažu abnormalne nivoe hormona štitne žlezde, ultrazvuk može pomoći u otkrivanju uzroka tih abnormalnosti.
 • Simptomi poput bola u vratu, knedle u grlu ili upornog suvog kašlja: Ovi simptomi mogu ukazivati na probleme sa štitnom žlezdom, a ultrazvučni pregled može otkriti upale, tumore ili druge promene u tkivu.
 • Praćenje benignih i malignih tumora štitne žlezde: Ultrazvuk se koristi za praćenje stanja štitne žlezde kod pacijenata sa već dijagnostikovanim tumorima kako bi se pratio njihov rast ili promena.
 • Praćenje veličine čvorića tokom vremena: Redovni ultrazvučni pregledi omogućavaju praćenje veličine i karakteristika čvorića kako bi se utvrdilo da li dolazi do promene koja zahteva dalju intervenciju.

Kako se izvodi ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvučni pregled štitne žlezde je jednostavan i brz postupak koji se sastoji od nekoliko koraka:

 • Priprema pacijenta: Pacijent leži na leđima sa blagim nagnutom glavom unazad kako bi se omogućio bolji pristup vratu. Pre početka pregleda, lekar nanosi poseban gel na vrat pacijenta. Gel omogućava bolji kontakt između sonde i kože, čime se poboljšava kvalitet slike.
 • Korišćenje sonde za skeniranje: Lekar koristi ultrazvučnu sondu koja emituje visokofrekventne zvučne talase. Sonda se pomera preko kože vrata, a zvučni talasi se odbijaju od tkiva štitne žlezde i vraćaju nazad do sonde. Ovi odjeci se pretvaraju u slike koje se prikazuju na monitoru u realnom vremenu.
 • Trajanje pregleda: Ultrazvučni pregled štitne žlezde obično traje između 15 i 30 minuta, u zavisnosti od složenosti slučaja i potrebe za dodatnim analizama.
 • Bezbolnost i bezbednost postupka: Ultrazvučni pregled je potpuno bezbolan i bezbedan. Ne koristi jonizujuće zračenje, što ga čini sigurnim za sve pacijente, uključujući trudnice. Tokom postupka, pacijent može osećati blagi pritisak sonde na koži, ali ne bi trebalo biti nelagode.

Ultrazvuk štitne žlezde pruža dragocene informacije o strukturi i stanju žlezde, omogućavajući lekarima da postave tačnu dijagnozu i preporuče odgovarajući tretman.

Šta se može otkriti ultrazvukom štitne žlezde?

Ultrazvuk štitne žlezde je moćan dijagnostički alat koji omogućava detaljnu analizu strukture i stanja štitne žlezde. Mogućnosti dijagnostike uključuju:

 • Veličina i oblik štitne žlezde: Ultrazvučni pregled se koristi za precizno merenje veličine i oblika štitne žlezde. Ovo je posebno važno za dijagnostiku gušavosti ili asimetrije žlezde.
 • Prisustvo čvorova, cista ili tumora: Ultrazvuk štitne žlezde može otkriti prisustvo čvorova, cista i tumora. Lekar može proceniti veličinu, oblik i strukturu ovih promjena, što pomaže u razlikovanju benignih od potencijalno malignih lezija.
 • Evaluacija protoka krvi unutar štitne žlezde (Doppler ultrazvuk): Doppler ultrazvuk omogućava evaluaciju protoka krvi unutar štitne žlezde. Ovo je korisno za identifikaciju vaskularnih abnormalnosti i procenu aktivnosti nodula.
 • Identifikacija inflamatornih promena i drugih abnormalnosti: Ultrazvuk može otkriti inflamatorne promene kao što su tireoiditis, kao i druge strukturalne abnormalnosti koje mogu ukazivati na različite bolesti štitne žlezde.

Prednosti ultrazvuka štitne žlezde

Ultrazvuk štitne žlezde nudi brojne prednosti koje ga čine idealnim izborom za dijagnostiku problema sa štitnom žlezdom:

 • Bezbednost: Ultrazvučni pregled je bezbedan jer ne koristi jonizujuće zračenje. Ovo ga čini pogodnim za sve pacijente, uključujući trudnice i dojilje.
 • Bezbolnost: Pregled je potpuno bezbolan. Pacijent može osećati blagi pritisak sonde na koži, ali nema neprijatnosti niti bolova tokom postupka.
 • Brza procedura sa trenutačnim rezultatima: Ultrazvuk štitne žlezde je brza procedura koja obično traje između 15 i 30 minuta. Rezultati su dostupni odmah, što omogućava lekarima da brzo postave dijagnozu i planiraju dalji tretman.
 • Preciznost u dijagnostici strukture štitne žlezde: Ultrazvuk omogućava detaljan pregled strukture štitne žlezde, uključujući veličinu, oblik, prisustvo nodula, cista ili tumora, kao i procenu protoka krvi.
 • Korisnost u vođenju minimalno invazivnih procedura: Ultrazvuk se često koristi za vođenje minimalno invazivnih procedura kao što je biopsija tankom iglom. Ovo povećava preciznost i sigurnost ovih postupaka, omogućavajući lekarima da precizno ciljaju problematične oblasti.

Ultrazvuk štitne žlezde je esencijalan alat za rano otkrivanje i praćenje različitih stanja štitne žlezde. Njegove prednosti u bezbednosti, brzini i preciznosti čine ga zlatnim standardom u dijagnostici problema sa štitnom žlezdom.

Postupak nakon pregleda

Nakon ultrazvučnog pregleda štitne žlezde, pacijent može očekivati nekoliko stvari:

 • Odmah dostupni rezultati: Rezultati ultrazvučnog pregleda su obično odmah dostupni. Lekar može pregledati slike u realnom vremenu i odmah dati svoje prve impresije.
 • Povratak uobičajenim aktivnostima: Ultrazvučni pregled štitne žlezde je neinvazivan i bezbolan postupak, tako da pacijent može odmah nakon pregleda nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima bez potrebe za oporavkom.
 • Analiza rezultata: Radiolog ili lekar specijalizovan za ultrazvučne preglede analizira slike štitne žlezde i pravi izveštaj. Ovaj izveštaj sadrži informacije o veličini, obliku i strukturi štitne žlezde, kao i o prisustvu čvorova, cista ili drugih abnormalnosti.
 • Preporuke za dalji tretman ili dijagnostiku: Na osnovu nalaza, lekar može dati preporuke za dalji tretman ili dodatnu dijagnostiku. Ako se otkriju sumnjive promene, lekar može predložiti dodatne testove kao što su biopsija ili laboratorijski testovi hormona štitne žlezde.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Da li je ultrazvuk štitne žlezde bolan?

Ultrazvuk štitne žlezde je potpuno bezbolan postupak. Pacijent može osećati blagi pritisak sonde na koži, ali nema neprijatnosti niti bola tokom pregleda.

Koliko traje pregled?

Ultrazvučni pregled štitne žlezde obično traje između 15 i 30 minuta, zavisno od složenosti slučaja i potrebe za dodatnim analizama.

Koliko često je potrebno raditi ultrazvuk štitne žlezde?

Učestalost ultrazvuka štitne žlezde zavisi od individualne istorije bolesti i preporuka lekara. Osobe sa čvorovima na štitnoj žlezdi ili drugim poznatim problemima mogu imati potrebu za redovnim pregledima, obično jednom godišnje ili češće, prema preporuci lekara.

Koji su rizici ultrazvuka štitne žlezde?

Ultrazvuk štitne žlezde je vrlo bezbedan postupak i nema poznate štetne efekte. Ne koristi jonizujuće zračenje, što ga čini sigurnim za sve pacijente, uključujući trudnice i dojilje.

Da li je potrebna posebna priprema za pregled?

Za ultrazvuk štitne žlezde obično nije potrebna posebna priprema. Preporučuje se nošenje udobne, labave odeće i uklanjanje nakita sa područja vrata kako bi se omogućio nesmetan pristup štitnoj žlezdi tokom pregleda.

Online zakazivanje: Ultrazvuk štitne žlezde

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.