fbpx

Ultrazvuk štitne žlezde

Cena usluge: 6.000,00 RSD / sa pregledom endokrinologa od 9.500,00 RSD

Ultrazvuk štitne žlezde se obavlja pomoću zvučnih talasa, a na taj način se stvara slika štitne žlezde unutar vrata. Ne koristi jonizujuće zračenje i obično se koristi za procenu kvržica ili čvorova koji su pronađeni tokom rutinskog fizičkog pregleda endokrinologa. Ovaj postupak ne zahteva nikakvu prethodnu pripremu.

Šta je ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvučni pregled je potpuno neinvazivan i bezbolan. Proizvodi slike unutrašnjosti tela koristeći zvučne talase. Ultrazvučno snimanje se takođe naziva i sonografija. Prilikom pregleda koristi se mala sonda i gel koji se postavlja direktno na kožu. Visokofrekventni zvučni talasi putuju od sonde kroz gel u telo. Sonda sakuplja zvukove koji se odbijaju. Računar koristi te zvučne talase da bi stvorio sliku. Ultrazvučni pregledi ne koriste zračenje (kao što se koristi pri rendgenskom snimanju). Pošto su slike snimljene u realnom vremenu, one mogu prikazati strukturu i kretanje unutrašnjih organa tela. Takođe mogu pokazati da li krv teče kroz krvne sudove.

Ultrazvučno snimanje je neinvazivni medicinski test koji lekarima pomaže u dijagnostici i lečenju zdravstvenih stanja. Nakon ultrazvučnog pregleda pacijent može da nastavi sa obavljanjem običajenih aktivnosti.

Slike koje se stvaraju oslikavaju štitnu žlezdu i susednu strukturu u vratu. Štitna žlezda se nalazi ispred vrata neposredno iznad kostiju ovratnika i oblikovana je poput leptira, s jednim repom na obe strane vrata, spojenim uskim trakastim tkivom. To je jedna od devet endokrinih žlezda smeštenih u celom telu koje stvaraju i šalju hormone u krvotok.

Štitna žlezda luči hormone tironin (T3) i tiroksin (T4), čiju kontrolu vrši tireo stimulišući hormon (TSH) koji stimuliše i reguliše proizvodnju T3 i T4 hormona. Ovi hormone pomažu u regulisanju različitih telesnih funkcija, uključujući brzinu otkucaja srca. Vrlo je čest slučaj da se na štitnoj žlezdi razviju nečistoće ili čvorovi koji se u nekim slučajevima mogu osetiti i na površini kože. Otprilike pet do 10 procenata odraslih imaće kvržice na štitnoj žlezdi koje lekar može prepoznati prilikom pregleda. Oni se nazivaju palpabilni čvorovi.

Ultrazvuk je veoma osetljiv i pokazuje puno čvorova koji se ne mogu osetiti. U nekim starosnim grupama čvorovi se vide na ultrazvuku kod čak 70% odraslih. Velika većina njih su benigne regije tkiva štitne žlezde koje ne predstavljaju rizik za zdravlje. Manji deo njih su pravi tumori štitne žlezde i mogu zahtevati dalju dijagnozu ili lečenje.

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Šta možete očekivati tokom i nakon postupka?

Ultrazvuk štitne žlezde je bezbolan, brz i lako se obavlja. Sam dijagnostički postupak traje vrlo kratko, najčešće kraće od 15 minuta. Nakon obavljenog ultrazvučnog pregleda pacijent se može neometano vratiti obavljanjem svakodnevnih aktivnosti.

Online zakazivanje: Ultrazvuk štitne žlezde

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.