fbpx

Pregled lekar supspecijaliste endokrinologije

Cena usluge: 7.000,00 RSD / 9.500 RSD sa ultrazvukom štitne žlezde

Endokrinologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi proučavanjem hormona, mnogobrojnih žlezda koje ove hormone izlučuju i njihovog uticaja na funkcije tkiva i organa. Endokrinologija se bavi oboljenjima nastalim usled poremećaja funkcije žlezda sa unutrašnjim izlučivanjem. Ova oboljenja dovode do teških poremećaja zdravlja i potrebno ih je što pre dijagnostikovati i adekvatno lečiti. Endokrinologija podrazumeva niz dijagnostičkih pregleda i u Alfa MEDICA poliklinici osnovani su centri sa ciljem da pacijentima na jednom mestu pružimo mogućnost da urade sve laboratorijske analize uz detaljne preglede lekara specijalista.

Hormoni regulišu metabolizam, disanje, rast, reprodukciju, senzornu percepciju i kretanje. Neravnoteže hormona su osnovni razlog širokog spektra medicinskih stanja.

U ljudskom organizmu postoji preko 50 različitih hormona. Oni mogu postojati u veoma malim količinama i još uvijek imaju značajan uticaj na telesnu funkciju i razvoj.

Šta je endokrini sistem?

Endokrini sistem se sastoji od niza žlezda koje otpuštaju hormone za kontrolu mnogih različitih funkcija. Kada hormoni napuste žlezde, oni ulaze u krvotok i transportuju se u organe i tkiva u svakom delu tela.

Ko je endokrinolog?

Ako Vaš lekar posumnja da je osnovni uzrok medicinskog stanja povezan sa proizvodnjom hormona, on Vas može uputiti endokrinologu, lekaru koji je specijalizovan za endokrinologiju.

Ovi lekari su obučeni da dijagnostikuju i upravljaju bolestima koje utiču na žlezde i hormone.

Endokrinolog ima za cilj da vrati ravnotežu hormona u telesnim sistemima.

Endokrinolozi obično leče sledeća stanja:

 • dijabetes
 • menopauza
 • metabolički poremećaji
 • bolesti štitne žlezde
 • prekomerna ili nedovoljna proizvodnja hormona
 • neke vrste karcinoma
 • usporen rast
 • neplodnost – sterilitet

 

Kako izgleda pregled endokrinologa?

Primarni pregled se zasniva na uvidu u zdravstvene probleme zbog kojih se pacijent javlja endokrinologu. Neki od čestih simptoma koji mogu ukazivati na bolest endokrinog sitema su: tahikardija, nesanica, preterano znojenje, tremor, izostanak ciklusa, neredovne menstruacije, gojaznost, akne, pojačana maljavost, promene raspoloženja i sl.

Lekar obavlja razgovor sa pacijentom (uzima anamnezu). Na osnovu anamneze i fizikalnog dela pregleda postavlja se sumnja na određeno oboljenje. Ipak, kako bi dijagnostikovanje bilo moguće, najčešće je neophodno obaviti laboratorijska ispitivanja koja indikuje lekar.

Osim laboratorijskih ispitivanja, obavljaju se i ultrazvučni pregledi štitne žlezde, dojki i/ili abdomena.

Nakon dobijenih laboratorijskih rezultata i obavljenog eventualnog ultrazvučnog pregleda, lekar ordinira terapiju i daje savete pacijentu o promeni stila života (prestanak pušenja, smanjenje telesne težine, fizička aktivnost…)

Koje vrste endokrinološkog pregleda postoje?

U Alfa MEDICA poliklinici moguće je obaviti različite vrste endokrinološkog pregleda:

 • Pregled endokrinologa (6.000/7.000 RSD)
 • Kontrolni pregled endokrinologa (4.000/4.500 RSD)
 • Pregled endokrinologa sa ultrazvukom štitaste žlezde (9.500 RSD)
 • Ekspertni pregled endokrinologa – opšti pregled uz 3 ultrazvučna pregleda – abdomena, dojke i štitne žlezde (12.000 RSD)

Neophodno je napomenuti da je cena pojedinačnog ultrazvučnog pregleda 5.000 RSD, ali se ta cena umanjuje ukoliko se pacijent odluči za neki od navedenih paketa usluga.

Online zakazivanje: Pregled lekar supspecijaliste endokrinologije

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.