fbpx

Ekcem kod dece

Ekcem kod dece je pojava usled koje dolazi do promene na koži – ona postaje iritirana, crvena, suva i javlja se svrab i peckanje. Postoji nekoliko vrsta ekcema – atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis, dishidrotski ekcem i seboroični dermatitis. Ekcemi (naročito atopijski dermatitis) se često pojavljuje u prvih šest meseci života, kod novorođančadi, i nadalje sve  do 5. godine detetovog života.

Koji su simptomi ekcema?

Simptomi ekcema uglavnom su crvena, ispucala koža koja svrbi, uz crvenilo i stvaranje ljuskice i izbočine koje mogu da puknu. Kada se ekcem jednom pojavi, postoji velika verovatnoća da će se vraćati i pojavljivati iznova. Ukoliko se ekcemi ne leče, mogu se širiti i manifestovati na različitim delovima tela.

Simptomi mogu biti različiti:

  • Kod dece mlađe od godinu dana obično se javlja osip na obrazima, čelu ili glavi. Ekcem se može proširiti na kolena, laktove i trup.
  • Kod starije dece i tinejdžera obično se javlja osip u pregibima laktova, iza kolena, na vratu ili na unutrašnjim delovima zglobova i gležnjeva. Njihova koža je često mekša i vlažnija nego kada se ekcem prvi put pojavi. Takođe može biti deblji, tamniji i može ostaviti ožiljke usled češanja i grebanja.

Kada je potrebno obaviti pregled?

Deca i tinejdžeri sa ekcemima su skloni kožnim infekcijama. Odmah pozovite lekara ako primetite bilo kakve rane znakove infekcije kože, kao što su:

  • groznica
  • crvenilo i toplina oko zahvaćenog područja
  • izbočine ispunjene gnojem na zahvaćenim mestima ili oko njih

Takođe pozovite svog lekara ako primetite nagle promene ili pogoršanje ekcema ili ukoliko primetite da trenutni tretman ne daje rezultate, te da se ekcem ne povlači, već da se širi i pogoršava.

Koji su uzroci pojave ekcema?

Ne postoji jedinstveno mišljenje i konkretan odgovor na pitanje šta uzrokuje pojavu ekcema. Moguće je da postoji razlika u načinu na koji čovekov imunološki sistem reaguje na spoljašnje pojave. Alergije na koži mogu biti uključene u neke oblike ekcema.

Koji su faktori rizika?

Mnoga deca i tinejdžeri kod kojih se javlja ekcem imaju članove porodice koji su imali iste probleme. Stručnjaci misle da na pojavu ekcema u velikoj meri utiče genetska struktura.

Osobe sa ekcemom takođe mogu imati astmu i neke vrste alergija, poput groznice. Ekcemi, astma i alergija poznati su kao “atopijska” stanja. Oni utiču na ljude koji su preterano osetljivi na alergene u okolini. Kod nekih osoba pojava ekcema povezana je sa alergijama na hranu ili alergijama na životinjsku dlaku, prašinu, polen ili druge stvari.

Često je pitanje da li je ekcem zarazan, tačnije da li se može preneti sa jedne osobe na drugu direktnim kontaktom. Odgvor na ovo pitanje je – ne, ekcem nije zarazan i ne prenosi se ni direktnim ni indirektnim kontaktom.

Kako se dijagnostikuje ekcem?

Ne postoji određeni test koji se koristi za dijagnostikovanje ekcema. Lekar će pregledati osip i razgovarati sa roditeljima o simptomima, detetovom zdravstvenom stanju i porodičnom zdravlju. Ako članovi porodice imaju neke atopijske bolesti, važno je da o tome obaveste lekara.

Lekar će isključiti druga stanja koja mogu izazvati upalu kože i možda preporučiti da dete odvetete na pregled pedijatra dermatologa ili alergologa.

Lekar može da od Vas zatraži da ukinete unos pojedinih namirnica (poput jaja, mleka, soje ili orašastih plodova) iz ishrane Vašeg deteta, promenite deterdžente ili sapune ili da napravite druge promene kako biste utvrdili da li određeni spoljni faktori utiču na pojavu ekcema.

Proces dijagnostikovanja ekcema je prilično jednostavan, ali je uzrok pojave ekcema često teško pronaći. Zbog toga će u velikom broju slučajeva biti neophodno da prilikom tretmana sarađuju lekar alergolog i dermatolog. Ukoliko se otkrije uzrok iz spoljašnje sredine, njegovim otklanjanjem doći će do potpunog povlačenja ekcema. Potrebno je da se obratite lekaru i zakažete pregled onda kada primetite da se ekcem ne povlači nakon nekoliko dana ili kada primetite recidiv ekcema u kraćem ili dužem vremenskom razmaku.