fbpx
gif

Pozovite call centar

011/311-85-91

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Poremećaj rada štitne žlezde

Poremećaj rada štitne žlezde

Poremećaj rada štitne žlezde je u direktnoj vezi sa funkcionisanjem našeg metabolizma. U zavisnosti od toga da li štitna žlezda preterano luči hormone (hipertireoza) ili nedovoljno (hipotireoza), naš metabolizam se ubrzava ili usporava. Nijedno od ova dva stanja nije dobro za naš organizam, a ukoliko se ne leči na vreme, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Poremećaj rada štitne žlezde – simptomi

Simptomi koji ukazuju na disfunkciju štitne žlezde su nekada teško prepoznatljivi, budući da se većina ljudi svakodnevno susreće sa njima, iako nemaju prepoznatljivih problema sa ovom bolešću.

Najčešći pokazatelji da sa štitnom žlezdom nešto nije u redu su:

  • Hroničan umor;
  • Opadanje kose;
  • Česte promene raspoloženja;
  • Ubrzano lupanje srca (tahikardija);
  • Problemi sa mršavljenjem (čak i pored redukovane ishrane);
  • Problemi sa dobijanjem kilograma (iako je apetit pojačan);
  • Poremećaj menstrualnog ciklusa;
  • Bol u mišićima i ekstremitetima;
  • Oticanje u predelu vrata itd.

Sa prethodno pomenutim problemima se skoro svi susrećemo periodično, u zavisnosti od vremena, stresa i mnogih drugih činilaca. Upravo zato je veoma bitno preventivno proveravati  funkciju štitne žlezde, kako  ne bi došlo do ozbiljnijih zdravstvenih problema koji mogu dovesti do  hormonalnih poremećaja.

Koga najčešće pogađa disfunkcija štitne žlezde?

Problemi sa disfunkcijom štitne žlezde se, uglavnom, pojavljuju posle 35 godine života, ali nije redak slučaj da se pojave i ranije. Kod žena se poremećaj rada štitne žlezde često javlja sa menopauzom, ali i genetska predispozicija ovde ima značajnu  ulogu. Niko nije apsolutno zaštićen i ukoliko dođe do nepravilnog funkcionisanja štitne žlezde, moramo se obratiti lekaru, jer poremećaj hormona ne možemo sami da regulišemo ishranom ili promenom životnih navika.

Kako sprečiti poremećaj rada štitne žlezde?

Postoje koraci koji nam mogu pomoći da smanjimo rizik od disfunkcije ove žlezde. Za početak, potrebno je unositi namirnice koje obiluju jodom, budući da je on neophodan za pravilan rad štitne žlezde. Alge, riba, školjke i ostali morski plodovi su prirodan izvor joda, pa je preporučljivo jesti morske plodove najmanje jednom nedeljno. Osim toga, veoma je bitno pronaći način za redukciju stresa, jer stres nepovoljno utiče na rad štitne žlezde.

Savet: Proverite datum proizvodnje kada kupujete jodiranu kuhinjsku so. Što je datum proizvodnje skoriji, to je koncentracija joda u soli veća.

Samopregled

Poremećaj rada štitne žlezde je uočljiv ukoliko dođe do oticanja u predelu vrata. Međutim, ukoliko nema otoka, u predelu između ključne kosti i adamove jabučice se mogu pojaviti svojevrsni čvorići, ispupčenja ili izbočine i to možete sami da utvrdite. Zabacite glavu nazad i popijte gutljaj vode. Dok gutate, opipajte deo između adamove jabučice i ključne kosti. Ukoliko osetite bilo kakva ispupčenja, obavezno se javite lekaru – endokrinologu.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.