fbpx

Infertilitet

Infertilitet kod muškaraca je u čak 40% slučajeva uzrok neplodnosti. U najvećem broju slučajeva sterilitet kod muškaraca nastaje kao posledica nedovoljnog broja spermatozoida ili postojanja velikog broja patoloških oblika ili slabo pokretljivih spermatozoida u ejakulatu.

Sterilitet kod muškaraca dijagnostikuje se spermogramom, tj.  laboratorijskom analizom semene tečnosti.

Spermogram zdravog muškarca trebalo bi da ima više od 20 miliona spermatozoida u mililitru, sa više od 50% pokretnih i sa više od 40% onih koji imaju normalnu morfologiju. U slučajevima u kojima su ove vrednosti manje, smanjena je mogućnost oplodnje prirodnim putem.

Infertilitet kod muškaraca – uzroci

Postoji mnogo faktora koji utiču da muškarac ima smanjen broj ili smanjenu pokretljivost spermatozoida. Sterilitet kod muškaraca najčešće uzrokuju:

Poremećena funkcija spermatozoida

U ove poremećaje spadaju mala koncentracija spermatozoida, nepravilan obilik ili smanjena pokretljivost spermatozoida (teško dolaze do jajne ćelije ili smanjena sposobnost da penetriraju jajnu ćeliju), varikocele (varikozne vene koje sprečavaju normalno hlađenje testisa), nespušteni testisi, nedostatak testosterona, genetski defekti ili infekcije (najčešce hlamidija i gonoreja). Nažalost, u mnogim slučajevima uzrok malog broja spermatozoida je idiopatski, tj ne moze da se nadje.

Opšte zdravlje muškarca i njegove životne navike

Ukoliko muškarac vodi neuredan i nezdrav život, posledica može biti sterilitet. Opšte zdravlje utiče na plodnost muškarca. U ove uzroke spadaju neadekvatna ishrana (nedostatak vitamina C, selena, cinka ili folata), gojaznost, alkohol i droge, stres, godine itd.

Infertilitet kod žena je podrazumeva nemogućnost ostvarivanja trudnoće u toku godinu dana redovnih, normalnih seksualnih odnosa, bez korišćenja kontraceptivnih sredstava. Oko 15% bračnih parova u plodnom dobu je sterilno. Muški faktor neplodnosti je uzrok u 45% slučajeva, ženski takođe u 45%, a u 10% slučajeva i muškarac i žena imaju problem sa sterilnošću.

Infertilitet kod žena – uzroci

Sterilitet kod žena može uzrokovati niz faktora, a najnovija istraživanja poručuju da na sterilitet kod žena umnogome utiču i stres, loše životne navike, zagađena okolina, ali i činjenica da se parovi odlučuju za potomstvo u kasnijim godinama.

Neki od osnovnih uzroka steriliteta kod žena su:

  1. Neprohodnost jajovoda

Prohodnost jajovoda je neophodna da bi spermatozoid mogao da dođe do jajne ćelije i da nakon oplodnje, embrion stigne do materice. Najčešći uzroci poremećaja funkcije i prohodnosti jajovoda su endometrioza, infekcije uzrokovane polno prenosivim bolestima, ranije vanmaterične trudnoće itd.

  1. Poremećaj funkcije jajnika

Poremećaj funkcije jajnika može izazvati sterilitet kod žena. Ovo je stanje prilikom kojeg dolazi do poremećaja u stvaranju jajničkih hormona, što uzrokuje poremećaj u menstrualnom ciklusu ili utiče na sposobnost začeća. Osim toga, mogućnost začeća je otežana i ukoliko imate problem policističnih jajnika, budući da je izostanak ovulacije karakterističan za žene sa ovim problemom.

  1. Endometrioza

Kada se tkivo materice nađe i van materice (najčešće kod jajovoda ili jajnika) time se remeti rad jajnika i smanjuje prohodnost jajovoda. Rast unutrašnjeg sloja materice izvan materične šupljine se zove endometrioza i u 10% slučajeva ovo je uzrok sterilnosti.

  1. Poremećaj funkcije materice

Pod poremećajem funkcije materice smatra se pojava izraslina poput polipa, mioma ili septuma (pregrada), čijim pojavljivanjem se ometa začeće.

  1. Hormonski poremećaji

Hormonski poremećaji mogu da uspore ili u potpunosti onemoguće sazrevanje jajne ćelije. Simptomi koji mogu da ukažu na postojanje hormonskih poremećaja su: neočekivano variranje telesne težine, nagle promene raspoloženja, pojačana maljavost, gubitak kose, pojava akni itd.

  1. Godine starosti

Godine starosti su značajan uzrok steriliteta kod žena. Mogućnost steriliteta kod žena između trideset pete i četrdeset pete godine života je duplo veća u odnosu na žene između tridesete i trideset pete godine.