fbpx
gif

Pozovite call centar

011/311-85-91

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu predstavlja jedinjenje mineralnih soli i kiselina, a nastaje onda kada ovi organi nisu u mogućnosti da efikasno razgrađuju štetne toksine. Osim toga, ove sitne strukture mogu nastati i kada je koncentracija urina nešto povećana, pa se usled toga minerali kristalizuju i zajedno sjedinjuju, formirajući neugodne bubrežne kamence. Statistike nam ukazuju da od ovog oboljenja pati u proseku od 5 do 14 odsto odraslog  stanovništva, sa značajnom tendencijom rasta u poslednjih desetak godina i javlja se sve više i kod mlađe populacije – dece.

Veličina kamena može da varira, od vrlog sitnog – nekoliko milimetara do veoma krupnog – koralni kamen koji ispunjava ceo bubreg. Dok kamen miruje na mestu nastanka, obično ne izaziva tegobe i obično se otkriva slučajno.

Kamen u bubregu – bolovi i ostali simptomi 

Većina ljudi izbacuje ova strana tela putem mokraće, a da toga nije uopšte ni svesna. Ipak, ako oni formiraju veće strukture, mokrenje će biti otežano, jer će se tada kamenčići teže kretati kroz naš urinarni trakt. Kako se bubrezi dodatno naprežu da bi izbacili strano telo,  usled toga se mogu javiti i abdominalni bolovi i bolovi u donjem delu leđa . Od ovog oboljenja češće pate muškarci nego žene, kao i nešto mlađe osobe od 20 do 40 godina koje imaju problema s gihtom.

Za razliku od bezbolnog stanja, kada nema simptoma koji bi upozorili na kamen, pokretanje kamena iz bubrega izaziva jedno od najtežih bolnih stanja koje je poznato u medicini – TAKOZVANI BUBREŽNI NAPAD.  Ipak, kalkuloza bubrega i mokraćnih puteva uspešno se leči, a postoje i efikasne mere prevencije, pre svega za sprečavanje ponavljanja ovog vrlo neprijatnog stanja.

Faktori koji utiču na stvaranje kamena u bubregu:

 • Genetske predispozicija
 • Ishrana
 • Smanjen unos vode i dehidratacija.
 • Infekcija mokraćnih kanala.
 • Urođene mane mokraćnih puteva
 • Delovanja klimatskih faktora.

Faktori rizika za nastanak kamena u bubregu:

 • Ishrana siromašna fitatima (iz pirinča, raži, pšenice, ječma i mahunarki)
 • Nedovoljan unos tečnosti
 • Ishrana siromašna prirodnim kalcijumom
 • Korišćenje suplemenata kalcijuma
 • Prevelik unos životinjskih belančevina
 • Gojaznost
 • Kronova bolest

Dijagnoza kamena u bubregu

 1. Anamnezom
 2. Na osnovu simptoma
 3. Pregledom
 4. Snimanjima

Lečenje kamena u bubregu

Lečenje  kamena u bubregu najviše zavisi od veličine i položaja kamena. Potrebno je prvo zaustaviti bolove. Ako postoje ozbiljan bol ili mučnina, biće potreban tretman jačim lekovima protiv bolova i intravenskim infuzijama.

Koja je najbolja prevencija za bubrežni kamenac

Repa, crna čokolada, crna kafa, orasi, peršun, spanać i jagode sadrže supstance oksalate –  glavne okidače za kamen u bubregu tj. za formiranje kamenaca . Takođe, potrebno je smanjiti konzumiranje svih mlečnih proizvoda, mesa, kao i morskih plodova… Neophodno je izbegavati jako masnu hranu, kao i štetna alkoholna pića.

Alfa MEDICA preporuka

8 čaša vode tokom dana

Voda je jedan od najboljih saveznika organizma u ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba. Preporučuje se šest do osam čaša vode dnevno, jer to podstiče pokretljivost kamenčića i pomaže u odstranjivanju viška toksina iz tela. Osim toga, voda razblažuje i mokraćnu kiselinu, sprečavajući tako njeno taloženje u bubrezima, čija je posledica povećana koncentracija hemijskih supstanci odgovornih za nastajanje kamena.

Lubenica i celer

Tegobe se u mnogome mogu ublažiti ukoliko se konzumira dosta prirodnih diuretika i detoksikatora, poput lubenice, dinje, celera, crnog luka ili  grožđa… Naime, ove namirnice pospešuju izbacivanje suvišne tečnosti iz tela, usled čega se poboljšava i sama funkcija bubrega. Veoma efikasno rešenje jeste i čaj na bazi semenki lubenice, a dobro je konzumirati i seme celera, ili ga upotrebljavati kao začin ili dodatak jelima.

Lekovita špargla

Bilo da se jede sveža ili konzervirana, ova  dragocena namirnica sadrži asparagin,  moćnu amino-kiselinu koja razgrađuje kamen u bubregu. Osim što redukuje nagomilane količine ovih nepoželjnih supstanci, ona ih i smanjuje, pa se lakše izbacuju mokrenjem.Takođe, podiže nivo ćelijske aktivnosti unutar bubrega.

Kora od krompira

Istraživanja pokazuju da ljuska od krompira sadrži škrob, kalijum, magnezijum,fosfor, kalcijum,  vitamine C i B, gvožde, mangan, sumpor, bakar i alkalne soli. Mnoge od ovih supstanci veoma uspešno razgrađuju kamen u bubregu ili sprečavaju njegovo ponovno nastajanje. Potrebno je dobro očistiti i oprati ljusku, a može se jesti u sirovom stanju, pečena ili skuvana. Ipak, neophodno je izbegavati konzumiranje zelene kore, jer ona uglavnom sadrži alkaloidni toksin solanin, koji može iritirati urinarni sistem.

Jabukovo sirće

Iako ova namirnica neće ni razgraditi ni ukloniti bubrežni kamenac, može biti dobra u sprečavanju njihovog formiranja. Potrebno je promešati dve kašike sirćeta u čaši vode pa smesu popiti pre obroka. Ipak, ukoliko su se simptomi kamena u bubregu već pojavili, konzumacija jabukovog sirćeta neće imati većeg efekta.

Na kraju mora se napomenuti da kamen u bubregu nije naivno oboljenje, te je važno uzimati redovno propisanu terapiju i redovno ići na zakazane kontrole, a vanredno ako se pogorša stanje ili se jave nove tegobe.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.