fbpx

Rak prostate

Rak prostate je maligni tumor koji se razvija u prostati, maloj žlezdi koja se nalazi ispod mokraćne bešike kod muškaraca. Prostata proizvodi tečnost koja je deo sperme i igra ključnu ulogu u muškom reproduktivnom sistemu.

Rak prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Prema svetskim statistikama, svake godine se dijagnostikuje oko 1,3 miliona novih slučajeva raka prostate, a ovaj rak je drugi najčešći uzrok smrti od raka kod muškaraca, odmah posle raka pluća.

Rana dijagnoza raka prostate je od suštinskog značaja za uspešno lečenje i preživljavanje. Kada se rak otkrije u ranoj fazi, šanse za izlečenje su značajno veće. Redovni pregledi i skrining testovi mogu pomoći u otkrivanju raka prostate pre nego što se simptomi pojave, što omogućava pravovremeno lečenje i bolji ishod za pacijenta.

Rak prostate najčešće pogađa muškarce starije od 50 godina. Zato se preporučuje da muškarci u ovoj starosnoj grupi obavljaju redovne preglede kako bi se potencijalno oboljenje otkrilo na vreme. Takođe, muškarci sa porodičnom istorijom raka prostate ili drugih oblika raka trebali bi da budu posebno oprezni i redovno se testiraju.

Simptomi raka prostate

Problemi sa mokrenjem

 • Bol, poteškoće, često mokrenje noću
  Jedan od najčešćih simptoma raka prostate su problemi sa mokrenjem. Ovo može uključivati bol ili poteškoće pri mokrenju, kao i učestalo mokrenje, posebno noću.
 • Slab ili prekinut mlaz urina
  Pacijenti sa rakom prostate često prijavljuju slab ili prekinut mlaz urina, što može biti znak da tumor pritiska uretru.

Bolovi i nelagodnost

 • Bol u donjem delu leđa, kukovima ili karlici
  Rak prostate može uzrokovati bol u donjem delu leđa, kukovima ili karlici. Ovaj bol je često konstantan i može se pogoršavati tokom vremena.

Krv u urinu ili semenu
Prisustvo krvi u urinu ili semenu može biti znak raka prostate. Iako krv može biti prisutna u malim količinama, važno je obratiti pažnju na ovaj simptom i konsultovati se sa lekarom.

Erektilna disfunkcija
Rak prostate može izazvati erektilnu disfunkciju, odnosno poteškoće u postizanju ili održavanju erekcije. Ovo može biti uzrokovano samim rakom ili kao posledica tretmana.

Ovi simptomi mogu biti znakovi drugih stanja, ali je važno da muškarci budu svesni potencijalnih znakova raka prostate i da se obrate lekaru ako primete bilo koji od ovih simptoma. Rana dijagnoza i pravovremeno lečenje su ključni za uspešan ishod.

Dijagnoza raka prostate

Redovni skrining testovi su ključni za rano otkrivanje i uspešno lečenje raka prostate. Skrining za rak prostate obično počinje oko 50. godine života. Međutim, muškarci sa visokim rizikom, poput onih sa porodičnom istorijom karcinoma prostate, trebali bi da počnu sa skriningom ranije, oko 45. godine. Posavetujte se sa svojim lekarom kako biste utvrdili najbolji plan skrininga za vas.

Digitalni rektalni pregled (DRE)

Digitalni rektalni pregled (DRE) je jedan od osnovnih testova za skrining raka prostate. Tokom DRE-a, lekar uvodi prst u rukavici u rektum kako bi palpirao prostatu i proverio da li ima abnormalnosti, kao što su čvorići ili uvećanje prostate. Ovaj pregled može pomoći u otkrivanju karcinoma prostate u ranoj fazi.

Prostata specifični antigen (PSA) test krvi

PSA test krvi meri nivoe PSA (prostata specifičnog antigena) u krvi. PSA je protein koji proizvodi prostata, a povišene vrednosti PSA mogu ukazivati na karcinom prostate, ali i na druge bolesti prostate kao što je benigna hiperplazija prostate. Redovno praćenje PSA vrednosti može pomoći u ranoj dijagnozi karcinoma prostate.

Dijagnostičke procedure

Ako rezultati skrining testova ukazuju na mogućnost karcinoma prostate, sledeći korak su dijagnostičke procedure koje potvrđuju dijagnozu.

Slikanje (MRI, transrektalni ultrazvuk)

Magnetna rezonanca (MRI) i transrektalni ultrazvuk (TRUS) koriste se za detaljno snimanje prostate. MRI pruža visokorezolucijske slike koje mogu pomoći u identifikaciji tumora prostate, dok TRUS koristi ultrazvučne talase za stvaranje slike prostate i često se koristi tokom biopsije prostate.

Biopsija

Biopsija prostate je postupak kojim se uzima uzorak tkiva prostate radi analize pod mikroskopom. Ova procedura je ključna za postavljanje dijagnoze karcinoma prostate. Biopsija se obično radi transrektalno, koristeći iglu za uzimanje uzoraka tkiva prostate. Rezultati biopsije pružaju informacije o prisustvu i agresivnosti karcinoma prostate.

Rana dijagnoza raka prostate može značajno poboljšati prognozu i šanse za uspešno lečenje. Redovni pregledi prostate, kao što su DRE i PSA test, u kombinaciji sa dijagnostičkim procedurama poput MRI-a i biopsije, ključni su za rano otkrivanje karcinoma prostate i pravovremeno započinjanje adekvatnog lečenja.

Stepeni i faze raka prostate

Rak prostate može biti razvrstan prema različitim stepenima i fazama koje određuju ozbiljnost bolesti i plan lečenja. Razumevanje ovih stepeni i faza je ključ za uspešno lečenje i prognozu.

Gleason skor

Gleason skor je sistem koji se koristi za procenu agresivnosti karcinoma prostate. Skor se određuje na osnovu mikroskopskog pregleda uzoraka tkiva prostate dobijenih biopsijom. Gleason skor se kreće od 2 do 10, gde veći skor ukazuje na agresivniji rak.

Objašnjenje skora i njegov značaj:

 • Gleason skor 2-6: Nizak stepen agresivnosti. Rak prostate raste sporo i često se može pratiti bez neposrednog lečenja.
 • Gleason skor 7: Srednji stepen agresivnosti. Rak je verovatno prisutan i može zahtevati aktivno lečenje.
 • Gleason skor 8-10: Visok stepen agresivnosti. Rak brzo raste i širi se, zahteva intenzivno lečenje.

Grafički prikaz ili tabela za bolju vizualizaciju

Gleason SkorStepen AgresivnostiPreporučeno Lečenje
2-6NizakPraćenje ili minimalno lečenje
7SrednjiAktivno lečenje
8-10VisokIntenzivno lečenje (hirurgija, terapija)

Faze raka prostate

Faze raka prostate ukazuju na proširenost raka u telu. Postoje četiri osnovne faze:

 • Lokalizovan: Rak prostate je ograničen na prostatu i nije se proširio izvan nje. Lečenje može uključivati hirurško uklanjanje prostate, radioterapiju, ili aktivno praćenje.
 • Regionalan: Rak se proširio na okolna tkiva ili organe, poput mokraćne bešike ili rektuma, ali nije stigao do udaljenih delova tela. Lečenje može uključivati kombinaciju hirurgije, radioterapije i hormonske terapije.
 • Metastaziran: Rak se proširio na udaljene delove tela, kao što su kosti. Ovo je najteža faza i zahteva agresivno lečenje, uključujući hemoterapiju, hormonsku terapiju, i druge sistemske tretmane.

Rano otkrivanje i tačna dijagnoza su ključni za uspešno lečenje raka prostate. Redovni preventivni urološki pregledi prostate, uključujući PSA test i digitalni rektalni pregled (DRE), mogu pomoći u ranom otkrivanju raka prostate i poboljšanju ishoda lečenja.

Tretmani za rak prostate

Lečenje raka prostate može uključivati različite pristupe, zavisno od stadijuma bolesti, agresivnosti tumora, kao i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Evo pregleda glavnih tretmana:

Hirurgija

Hirurško uklanjanje prostate, poznato kao radikalna prostatektomija, je često korišćen tretman za lokalizovani rak prostate. Ova procedura uključuje uklanjanje cele prostate i, ponekad, okolnih tkiva, uključujući limfne čvorove. Hirurgija može pružiti visok stepen izlečenja kod ranih stadijuma raka prostate.

Mogući neželjeni efekti:

 • Inkontinencija
 • Erektilna disfunkcija
 • Infekcije i komplikacije povezane sa operacijom

Radioterapija

Radioterapija koristi visokoenergetske zrake za uništavanje ćelija raka prostate. Može se koristiti kao primarni tretman ili nakon operacije da bi se eliminisale preostale ćelije raka. Postoje dve glavne vrste radioterapije: eksternalna radioterapija i brahiterapija (interna radioterapija).

Mogući neželjeni efekti:

 • Umor
 • Problemi sa mokrenjem
 • Rektalne tegobe
 • Erektilna disfunkcija

Hormonska terapija

Hormonska terapija smanjuje nivoe androgena (muških hormona) koji podstiču rast raka prostate. Može se koristiti za lečenje uznapredovalog raka prostate ili pre radioterapije kako bi se smanjila veličina tumora.

Mogući neželjeni efekti:

 • Vrućine
 • Smanjen libido
 • Osteoporoza
 • Gubitak mišićne mase

Hemoterapija

Hemoterapija koristi lekove za ubijanje ćelija raka koje su se proširile izvan prostate. Ovaj tretman se obično koristi za lečenje uznapredovalog raka prostate koji nije reagovao na hormonsku terapiju.

Mogući neželjeni efekti:

 • Mučnina i povraćanje
 • Gubitak kose
 • Umor
 • Infekcije zbog oslabljenog imunološkog sistema

Prevencija i rizični faktori raka prostate

Rak prostate se može razviti kod bilo kog muškarca, ali određeni faktori povećavaju rizik od nastanka karcinoma prostate:

 • Starost: Rizik od raka prostate raste sa godinama. Najveći broj slučajeva dijagnostikuje se kod muškaraca starijih od 50 godina.
 • Genetika: Porodična istorija raka prostate može značajno povećati rizik. Ako imate oca ili brata sa karcinomom prostate, vaš rizik je dvostruko veći.
 • Ishrana: Ishrana bogata crvenim mesom i mlečnim proizvodima, a siromašna voćem i povrćem, može povećati rizik od raka prostate.

Preporuke za smanjenje rizika

Smanjenje rizika od raka prostate može se postići promenom načina života i redovnim pregledima. Evo nekoliko preporuka:

 • Zdrav način života: Održavanje zdrave telesne težine, redovna fizička aktivnost i izbalansirana ishrana mogu smanjiti rizik od karcinoma prostate.
 • Redovni pregledi: Redovni preventivni urološki pregledi prostate, uključujući PSA test i digitalni rektalni pregled (DRE), ključni su za rano otkrivanje raka prostate i uspešno lečenje.

Konkretni saveti za ishranu i fizičku aktivnost

 • Ishrana: Fokusirajte se na ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima. Izbegavajte preterano konzumiranje crvenog mesa i mlečnih proizvoda.
 • Fizička aktivnost: Redovna fizička aktivnost, kao što je hodanje, trčanje, plivanje ili vežbanje u teretani, može poboljšati opšte zdravlje i smanjiti rizik od raka prostate.

Genetsko testiranje za muškarce sa porodičnom istorijom raka prostate

Ako imate porodičnu istoriju karcinoma prostate, razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnosti genetskog testiranja. Ovo testiranje može otkriti nasleđene mutacije koje povećavaju rizik od raka prostate, omogućavajući ranu intervenciju i preventivne mere.

Izvori

Professional, C. C. M. (n.d.). Prostate cancer. Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8634-prostate-cancer

Website, N. (2023, October 31). Prostate cancer. nhs.uk. https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer/

National Library of Medicine. (n.d.). Prostate cancer. Prostate Cancer Symptoms | MedlinePlus. https://medlineplus.gov/prostatecancer.html

Prostate cancer – Symptoms and causes – Mayo Clinic. (2022, December 14). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087