fbpx

Crveni mladeži

Crveni mladeži, medicinski poznati kao cherry angiomas, predstavljaju jedan od najčešćih dermatoloških fenomena, posebno kod osoba starijih od 30 godina. Ovi benigni kožni izraštaji karakterišu se svojom jarko crvenom bojom i obično su bezopasni. Cherry angiomas su mikroskopski krvni kapilari koji formiraju male, okrugle mrlje na koži, često izazivajući zabrinutost kod ljudi zbog njihovog iznenadnog pojavljivanja i vidljivosti. Međutim, važno je naglasiti da su ovi mladeži obično bezazleni i ne zahtevaju medicinsku intervenciju, osim u slučajevima kada dođe do promena u njihovom izgledu ili kada izazivaju estetsku nelagodnost kod pojedinca.

Šta su crveni mladeži?

Crveni mladeži su male, jasno definisane, crvene do purpurne lezije na koži. Nastaju usled proliferacije malih krvnih sudova i predstavljaju najčešći tip angioma. Ovi mladeži se mogu pojaviti bilo gde na telu, ali su najčešći na trupu, rukama, nogama i ramenima. Veličina im varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u prečniku, a oblik može biti ravni ili blago ispupčen. Iako su cherry angiomas obično bezbolni, njihova pojava može izazvati estetsku zabrinutost kod nekih osoba, posebno kada se nalaze na vidljivim mestima.

Uzroci nastanka crvenih mladeža

Iako tačan uzrok nastanka cherry angioma nije u potpunosti razjašnjen, postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti njihovom razvoju. Starenje je jedan od glavnih faktora, s obzirom da se učestalost ovih mladeža povećava s godinama. Genetska predispozicija takođe igra ulogu, pa osobe čiji su članovi porodice imali cherry angiomas imaju veću verovatnoću da će i sami razviti ove izrasline.

Trudnoća može takođe biti faktor, jer hormonalne promene tokom trudnoće mogu uticati na rast krvnih sudova i izazvati pojavu cherry angioma. Pored toga, neka istraživanja sugerišu da određeni lekovi i zdravstveni uslovi mogu biti povezani sa pojavom ovih mladeža, mada su potrebna dalja istraživanja kako bi se ovi odnosi u potpunosti razumeli.

Kada su crveni mladeži razlog za brigu?

Iako su cherry angiomas obično benigni, postoje određene situacije kada mogu ukazivati na potencijalne zdravstvene probleme. Važno je pratiti bilo kakve promene u veličini, obliku ili boji ovih mladeža. Ako crveni mladež počne brzo da raste, menja boju ili oblik, ili postane bolan ili krvavi, preporučuje se konsultacija sa dermatohirurgom. Takve promene mogu biti indikator različitih kožnih stanja, uključujući, u retkim slučajevima, kožni kancer. Takođe, ako cherry angioma postane upaljen ili osetljiv na dodir, ili ako počne često da krvari, posebno nakon lakših povreda, to može zahtevati medicinsku pažnju. Redovni dermatološki pregledi su ključni za praćenje bilo kakvih promena na koži i rano otkrivanje potencijalnih problema.

Metode uklanjanja crvenih mladeža

Postoji nekoliko metoda za uklanjanje cherry angioma, u zavisnosti od njihove veličine, broja i lokacije. Elektrokauterizacija je česta metoda koja koristi električnu struju za spaljivanje mladeža. Ovaj postupak je brz i efikasan, ali može biti bolan, te se često koristi lokalna anestezija.

Kriohirurgija uključuje zamrzavanje mladeža tečnim azotom. Ova metoda je manje bolna i često se koristi za manje angiome. Međutim, postoji rizik od hiperpigmentacije, posebno kod osoba sa tamnijom kožom.

Laserski tretmani, kao što su pulsed dye laser (PDL) i neodymium-doped yttrium aluminum garnet (Nd:YAG) laser, su takođe popularni za uklanjanje cherry angioma. Laseri ciljaju i uništavaju krvne sudove koji formiraju mladež, čime se smanjuje rizik od ožiljaka. Ovi tretmani su obično efikasni, ali mogu zahtevati više sesija, posebno za veće ili brojnije mladeže.

Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i rizike, te je važno da se pacijenti konsultuju sa dermatologom kako bi odabrali najbolju opciju za svoje specifične potrebe. Uz pravilan izbor metode i stručno rukovanje, uklanjanje cherry angioma može biti sigurno i efikasno.

Prevencija i samopregled

Iako specifična prevencija za cherry angiomas nije jasno definisana zbog njihove veze sa genetikom i starenjem, održavanje zdravog načina života može pomoći u očuvanju opšteg zdravlja kože. To uključuje izbegavanje prekomernog izlaganja suncu, korišćenje zaštitnih krema sa SPF faktorom, kao i održavanje uravnotežene ishrane bogate antioksidansima. Redovna hidratacija kože i izbegavanje iritansa takođe mogu doprineti zdravlju kože.

Samopregled kože igra ključnu ulogu u ranoj detekciji bilo kakvih promena ili abnormalnosti, uključujući cherry angiomas. Preporučuje se mesečni pregled celog tela, uključujući teško dostupna mesta kao što su leđa i skalp. Prilikom pregleda, treba obratiti pažnju na bilo kakve promene u veličini, obliku, boji ili teksturi mladeža. Pojava novih mladeža, naročito nakon 30. godine, takođe zaslužuje pažnju. Ako se primete bilo kakve značajne promene, krvarenje, svrab ili bol, važno je zatražiti savet dermatologa.

Izvori

Delgado, A. (2023, October 23). How to Get Rid of Cherry Angiomas. Healthline.
https://www.healthline.com/health/cherry-angioma

Professional, C. C. M. (n.d.). Cherry Angioma. Cleveland Clinic.
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22786-cherry-angioma