fbpx

Papilomi i kondilomi – Razlika i sličnost između ovih stanja

Razumevanje razlika između papiloma i kondiloma ključno je za pravilno prepoznavanje i lečenje ovih često zbunjujućih stanja. Papilomi, poznati i kao bradavice, su benigne izrasline koje mogu nastati bilo gde na telu, uključujući na koži, u lokalnoj anesteziji, i na očnim kapcima. Kondilomi, s druge strane, su često povezani sa humanim papiloma virusom (HPV) i najčešće se pojavljuju kao polne bradavice, posebno na genitalnim i analnim područjima.

I papilomi i kondilomi mogu biti uzrokovani različitim tipovima HPV-a, virusa koji prodire u organizam kroz male traume na epitelu kože ili sluzokože. Dok se neki tipovi HPV virusa, kao što su 6 i 11, obično povezuju sa benignim kondilomima, tipovi kao što su 16 i 18 su poznati po povećanom riziku od premalignih i malignih oboljenja grlića materice.

Razumevanje kako se humani papiloma virus infekcije prenose, kako se manifestuju kroz različite vrste bradavica i kondiloma, i kako se dijagnostikuju i leče, od suštinskog je značaja. Cilj ovog bloga je da informiše čitaoce na jasan, ali stručan način o ovim važnim zdravstvenim pitanjima. Kroz objašnjenje kako se bradavice i kondilomi razvijaju, kako se razlikuju, i kako se efikasno leče, ovaj blog ima za cilj da podigne svest o važnosti rane dijagnoze i lečenja, kao i o metodama prevencije i zaštite od HPV infekcija.

Šta su papilomi?

Papilomi, poznatiji kao bradavice, su benigne izrasline koje se formiraju na koži ili sluzokoži. Uzrokovani su infekcijom nekim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Postoji više vrsta papiloma, uključujući obične bradavice koje se najčešće pojavljuju na rukama, plantarne bradavice na stopalima, kao i viseće bradavice se mogu naći na različitim delovima tela, uključujući očne kapke.

Razvoj papiloma započinje kada HPV virus prodire u organizam kroz male traume na epitelu kože ili sluzokože. HPV se može preneti direktnim kontaktom sa inficiranom osobom ili indirektnim putem, na primer, korišćenjem zajedničkih predmeta kao što su peškiri ili obuća. Jednom kada virus uđe u tkiva, izaziva promene na koži koje rezultiraju stvaranjem bradavica.

Uobičajeni simptomi papiloma uključuju male, čvrste izrasline na koži koje mogu biti grube na dodir. Iako su papilomi obično bezbolni, neki tipovi, kao što su plantarni papilomi na stopalima, mogu izazvati nelagodu pri hodanju. Papilomi su estetski problem za mnoge osobe, ali u većini slučajeva ne predstavljaju ozbiljnu zdravstvenu pretnju. Međutim, u zavisnosti od tipa i lokacije, neki papilomi mogu zahtevati uklanjanje, koje se obično vrši metodom zamrzavanja tečnim azotom, elektrokauterizacijom ili laserskim tretmanom.

Šta su kondilomi?

Kondilomi, poznati i kao genitalne bradavice, su benigne izrasline uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). Razlikuju se od običnih bradavica po tome što se najčešće javljaju na genitalnim i analnim područjima, uključujući vulvu, penis, vaginu, cerviks (grlić materice) i analno područje. Kondilomi mogu biti različitih oblika i veličina, ponekad ličeći na polipe ili male izraštaje na koži.

Razvoj kondiloma započinje kada HPV virus prodire u organizam, najčešće kroz direktan seksualni kontakt. Simptomi uključuju pojavu bradavica na genitalnom području, koje mogu biti estetski neugodne i ponekad uzrokovati nelagodu ili svrab. U nekim slučajevima, kondilomi mogu biti tako mali da su nevidljivi golim okom.

Glavne razlike između papiloma i kondiloma

 1. Uzroci:
  • Papilomi su često uzrokovani različitim tipovima HPV-a, ali ne nužno onima povezanim sa seksualnim prenosom.
  • Kondilomi su specifično uzrokovani određenim tipovima HPV-a, najčešće tipovima 6 i 11, koji se prenose seksualnim kontaktom.
 2. Simptomi i lokacije:
  • Papilomi se obično javljaju na rukama, stopalima i očnim kapcima, dok su neki tipovi (viseće bradavice) prisutni na različitim delovima tela.
  • Kondilomi se specifično javljaju na genitalnom i analnom području, ponekad i na grliću materice.
 3. Rizici i komplikacije:
  • Dok većina papiloma ne nosi značajan zdravstveni rizik, mogu biti estetski problematični i ponekad bolni (npr. plantarne bradavice).
  • Kondilomi mogu povećati rizik od premalignih i malignih oboljenja, posebno kada su povezani sa visokorizičnim tipovima HPV-a kao što su 16 i 18. Zbog toga je važan redovan papa test i kolposkopski pregled kod žena.

U oba slučaja, ranom dijagnostikom i pravovremenim tretmanom, moguće je efikasno upravljati ovim stanjima. Uklanjanje kondiloma se često vrši u lokalnoj anesteziji, koristeći metode poput zamrzavanja tečnim azotom ili laserskim tretmanom.

Dijagnostikovanje i tretman

Dijagnostikovanje papiloma i kondiloma obično započinje vizuelnim pregledom bradavica ili izraštaja na koži. U slučaju kondiloma, posebno onih na genitalnom području, može se zahtevati dodatna dijagnostika, poput papa testa i kolposkopskog pregleda kod žena, kako bi se proverilo prisustvo HPV-a na cerviksu (grliću materice). Kod sumnje na maligne promene, može se uraditi biopsija tkiva.

Opcije lečenja variraju u zavisnosti od tipa, veličine i lokacije izraslina. Za papilome, česte metode uklanjanja uključuju primenu tečnog azota, elektrokauterizaciju, ili lasersko uklanjanje. U nekim slučajevima, mogu se koristiti i topikalni medikamenti koji pomažu u smanjenju bradavica.

Kondilomi se takođe tretiraju sličnim metodama, ali ponekad zahtevaju detaljniji pristup, posebno ako su rasprostranjeni ili se nalaze na osetljivim područjima kao što su genitalije i grlić materice. U nekim slučajevima, može biti potrebno hirurško uklanjanje, posebno za veće ili uporne kondilome.

Značaj rane dijagnoze i lečenja leži u prevenciji širenja HPV-a, smanjenju rizika od komplikacija, kao i u olakšanju simptoma i poboljšanju kvaliteta života.

Prevencija i zaštita

Prevencija HPV infekcija, i samim tim papiloma i kondiloma, uključuje nekoliko ključnih strategija. Vakcinacija protiv HPV-a je jedan od najefikasnijih načina zaštite, posebno za mlađe osobe, jer štiti od najopasnijih tipova virusa, uključujući one koji uzrokuju većinu slučajeva karcinoma grlića materice i genitalnih bradavica.

Korišćenje zaštite tokom seksualnih odnosa, poput kondoma, može smanjiti rizik od prenosa HPV-a, iako nije 100% efikasno, jer HPV može inficirati oblasti kože koje nisu pokrivene kondomom.

Redovni pregledi, kao što su papa test i kolposkopski pregled kod žena, su važni za rano otkrivanje promena na grliću materice povezanih sa HPV-om. Samopregledi takođe mogu pomoći u ranom prepoznavanju promena na koži i genitalijama.

Ovi koraci su ključni u smanjenju rizika od infekcija HPV-om i povezanih zdravstvenih problema, kao i u očuvanju opšteg zdravlja i dobrobiti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email