fbpx

Virusne bradavice

Virusne bradavice su benigne izrasline na koži koje nastaju kao posledica infekcije humanim papiloma virusom (HPV). Postoji preko 100 vrsta HPV-a, a neke od njih dovode do formiranja bradavica na različitim delovima tela. Virusne bradavice su česte kako kod dece, tako i kod odraslih, i mogu se preneti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili preko zaraženih površina.

Vrste virusnih bradavica

 • Končaste bradavice: Ove bradavice su duguljaste i često se javljaju na licu, vratu i oko usta.
 • Zaravnjene bradavice: Ravne bradavice koje su karakteristične za lice i druge delove tela.
 • Genitalne bradavice (Kondilomi): Ove bradavice se pojavljuju na genitalijama i anogenitalnoj sluznici, prenose se polnim putem i veoma su zarazne.
 • Mozaične bradavice na stopalima (Tabanima): Ove bradavice mogu biti bolne zbog pritiska pri hodanju i često se mešaju sa kurjim okom.
 • Bradavice oko nokatnih ploča i ispod njih: Pojavljuju se kao otvrdnuća kože oko noktiju i mogu oštetiti zdrav rast noktiju.

Simptomi i dijagnoza virusnih bradavica

Simptomi virusnih bradavica variraju u zavisnosti od vrste HPV virusa koji ih uzrokuje i mesta na telu gde se pojavljuju. Opšti simptomi uključuju:

 • Pojava izraslina na koži: Ove izrasline mogu biti različitih oblika i veličina, od malih, tvrdih izbočina do većih, mekših struktura. Mogu biti pojedinačne ili grupisane.
 • Tekstura i boja: Bradavice mogu biti grube na dodir, a boja varira od mesa do tamnosmeđe. Nekada su glatke i ravne.
 • Lokacija: Najčešće se pojavljuju na prstima šaka, nadlanicama i stopalima, ali mogu zahvatiti i lice, vrat, genitalije i druge delove tela.
 • Bol i nelagodnost: Bradavice na tabanima ili drugim mestima koja su podložna pritisku mogu biti bolne. Genitalne bradavice mogu izazvati svrab ili nelagodnost.

Dijagnoza virusnih bradavica obično se postavlja na osnovu kliničkog pregleda. Dermatolog može prepoznati tipične karakteristike bradavica na osnovu njihovog izgleda. U nekim slučajevima, posebno ako postoji sumnja na atipične bradavice ili ako standardni tretmani ne daju rezultate, može biti potrebna dodatna dijagnostika:

 • Dermoskopija: Ova metoda omogućava detaljniji pregled površinskih karakteristika bradavice.
 • Biopsija: Uklanjanje malog dela tkiva bradavice za laboratorijsku analizu može biti neophodno za isključivanje drugih kožnih oboljenja, uključujući rak kože.

Potencijalne komplikacije kod virusnih bradavica

Iako su virusne bradavice u većini slučajeva bezopasne, one mogu dovesti do različitih komplikacija:

 • Fizička nelagodnost i bol: Bradavice na mestima kao što su tabani mogu ometati hodanje i svakodnevne aktivnosti. Genitalne bradavice mogu uzrokovati nelagodnost tokom seksualnih aktivnosti.
 • Emocionalni i psihološki uticaj: Vidljive bradavice, posebno na licu ili genitalijama, mogu uticati na samopouzdanje i emocionalno stanje osobe.
 • Sekundarne infekcije: Ako se bradavice često dodiruju ili pokušavaju ukloniti na neadekvatan način, može doći do infekcije.
 • Rizik od raka: Iako je većina tipova HPV-a koji uzrokuju bradavice niskog rizika, neki tipovi HPV-a, posebno oni koji uzrokuju genitalne bradavice, mogu biti povezani sa povećanim rizikom od raka, uključujući rak grlića materice i rak penisa.
 • Širenje na druge delove tela: Bradavice se mogu širiti sa jednog na drugo mesto na koži, posebno ako se često dodiruju ili oštećuju.

Rano prepoznavanje i adekvatan tretman su ključni za kontrolu virusnih bradavica i sprečavanje njihovih potencijalnih komplikacija.

Medicinski tretmani za virusne bradavice u poliklinici Alfa Medica

Virusne bradavice, koje se mogu javiti na različitim delovima tela, uključujući prste šaka, vrat, pa i na intimnijim mestima kao što su anogenitalna sluznica, često zahtevaju profesionalni medicinski tretman. U Poliklinici Alfa Medica, postoji nekoliko efikasnih metoda za uklanjanje virusnih bradavica.

Krioterapija virusnih bradavica

Krioterapija je postupak u kojem se virusne bradavice zamrzavaju pomoću tečnog azota. Ovaj tretman je posebno efikasan za obične bradavice koje se najčešće pojavljuju na rukama i nogama. Bradavice se uklanjaju brzo i efikasno, a postupak može izazvati blagu nelagodnost. Krioterapija je popularan izbor za uklanjanje bradavica zbog svoje brzine i efikasnosti.

Laserski tretman virusnih bradavica

Laserski tretman koristi precizne laserske zrake za ciljanje i uništavanje tkiva bradavice. Ovaj metod je efikasan za uklanjanje većih ili upornijih bradavica, uključujući one koje se mogu javiti na vratu ili drugim mestima na licu. Laserski tretman je minimalno invazivan i obično zahteva manje tretmana u poređenju sa drugim metodama.

Injektirana terapija za virusne bradavice

Injektirana terapija uključuje primenu lekova direktno u bradavicu kako bi se stimulisao imunološki odgovor tela protiv virusa. Ova metoda se često koristi za genitalne bradavice i može biti efikasna u smanjenju njihove veličine i broja. Injektirana terapija može biti korisna kod osoba kod kojih se virusne bradavice često pojavljuju.

Hirurško uklanjanje virusnih bradavica

Za uporne ili velike bradavice, hirurško uklanjanje može biti najefikasniji tretman. Ovaj postupak uključuje fizičko uklanjanje bradavice skalpelom ili drugim hirurškim alatom. Hirurško uklanjanje se obavlja pod lokalnom anestezijom i obično je rezervisano za teže slučajeve. Nakon tretmana, pacijenti mogu zahtevati kratki period oporavka.

Svaki od ovih tretmana u Poliklinici Alfa Medica prilagođava se individualnim potrebama pacijenta, s obzirom na to da se virusne bradavice i njihovi simptomi razlikuju od osobe do osobe. Stručnjaci u poliklinici proceniće stanje bradavica na besplatnim konsultacijama i predložiti najadekvatniji tretman. Pacijenti mogu zakazati besplatnu konsultaciju za pregled i uklanjanje bradavica u jednoj od naših poliklinika.

Prevencija virusnih bradavica

Održavanje dobre lične higijene je prvi korak u prevenciji virusnih bradavica. Redovno pranje ruku i održavanje čistoće kože može smanjiti šanse za infekciju HPV virusom. Posebno je važno izbegavati dodirivanje bradavica na tuđem telu, jer se virus može preneti direktnim kontaktom.

Vakcinacija protiv određenih tipova HPV-a može pomoći u prevenciji virusnih bradavica, posebno genitalnih bradavica i promena na vratu materice kod žena. Vakcine su efikasne u smanjenju rizika od infekcije HPV-om i preporučuju se kako za devojčice i žene, tako i za dečake i muškarce u određenim starosnim grupama.

Izbegavanje direktnog kontakta sa bradavicama, posebno onima koje su ravne i koje se mogu javiti na rukama, nogama, ili genitalijama, je važno za sprečavanje širenja virusa. Takođe, izbegavajte korišćenje ličnih predmeta kao što su peškiri ili brijači sa osobama koje imaju bradavice.