fbpx

Virusne bradavice

Virusne bradavice su benigne izrasline koje se pojavljuju zbog prisustva HPV virusa. Prisustvo ovog virusa u organizmu dovodi do prekomernog rasta ćelija, što uzrokuje pojavu dobroćudnih izraštaja na koži. Postoji oko 100 vrsta humanih papiloma virusa (HPV). Ukoliko je telo zaraženo nekim tipom ovog virusa, to se obično odražava pojavom benignih izraslina na koži. Međutim, kod nekih ljudi, virusne bradavice se uopšte ne pojavlju, iako je HPV virus prisutan u organizmu. Iako se zna da je HPV uzročnik bradavica, mehanizam dejstva virusa i njegova konkretna uloga nisu u potpunosti razjašnjeni.

 

Virusne bradavice – vrste

Virusne bradavice mogu biti raznih oblika i veličina i mogu se naći na različitim mestima na telu, u zavisnosti od toga kojim od tipova HPV virusa je telo zaraženo. Virusne bradavice se najčešće pojavljuju na prstima šaka, uglavnom uz nokat, na nadlanicama i stopalima (tabanima), mada se mogu naći na bilo kom delu tela. Neke od osnovnih vrsta virusnih bradavica su:

 

 • Končaste bradavice
  Izgledaju kao duguljasti, hrapavi končići koji rastu iz jedne baze. Karakteristična mesta za njih su predeo oko očiju, oko usta, lice i vrat.
 • Zaravnjene bradavice
  Karakteristične su za celu površinu lica. Moraju biti uklonjene značajno pliće nego obične bradavice. Nakon uklanjanja neophodno je dati lokalnu terapiju kako se promene ne bi vratile.
 • Genitalne bradavice (kondilomi)
  Javljaju se oko pubične regije i na genitalijama. Prenose se polnim kontaktom i veoma su zarazne.
 • Mozaične bradavice na stopalima (tabanima)
  Ove bradavice mogu biti jako bolne i ometati normalan hod, budući da se na njih svakodnevno vrši pritisak. Ljudi ih vrlo često mešaju sa kurjim okom.
 • Bradavice oko nokatnih ploča i ispod njih
  Ove bradavice se pojavljuju kao otvrdnuće kože oko nokatne ploče sa nejednakim ivicama. Mogu oštetiti zdrav rast noktiju i potpuno izdići ploču nokta.

 

Virusne bradavice su veoma zarazne i velikom brzinom se šire po koži, te je zato neophodno njihovo što hitnjije uklanjanje.