fbpx

Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je čest endokrini poremećaj koji pogađa žene reproduktivnog doba. Karakteriše ga prisustvo malih cisti na jajnicima, hormonska neravnoteža i problemi sa plodnošću. Ovaj sindrom može značajno uticati na zdravlje žene, uključujući povećan rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i mentalnog zdravlja. Zbog toga je rano prepoznavanje i lečenje od ključne važnosti za smanjenje dugoročnih zdravstvenih rizika i poboljšanje kvaliteta života obolelih žena.

Šta su policistični jajnici?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje koje se definiše prisustvom najmanje dve od sledeće tri karakteristike: nepravilni menstrualni ciklusi, višak androgena (muških hormona) i policistični jajnici, koji se vide kao prošireni jajnici sa brojnim malim cistama na ultrazvuku. Ove ciste su zapravo nezreli folikuli koji nisu dosegli fazu ovulacije.

Glavne karakteristike PCOS-a uključuju:

 • Nepravilni menstrualni ciklusi ili njihov potpuni izostanak
 • Višak androgena, koji može dovesti do simptoma poput hirzutizma (prekomernog rasta dlaka), akni i gubitka kose
 • Prisustvo policističnih jajnika na ultrazvuku

PCOS je vrlo čest i pogađa približno 1 od 10 žena širom sveta. Uprkos njegovoj učestalosti, mnoge žene ostaju nedijagnostikovane ili pogrešno dijagnostikovane zbog složenosti simptoma koji se mogu preklapati sa drugim stanjima. Zbog toga je važno podizanje svesti o simptomima i značaju ranog prepoznavanja i lečenja ovog sindroma.

Simptomi policističnih jajnika

Policistični jajnici su stanje koje se javlja kod žena reproduktivnog doba i može se manifestovati kroz različite simptome, koji variraju od osobe do osobe. Glavni simptomi sindroma policističnih jajnika uključuju:

 • Nepravilni ili izostali menstrualni ciklusi: Jedan od najčešćih simptoma PCOS-a je neredovan menstrualni ciklus. Pacijentkinje sa sindromom policističnih jajnika često imaju retke ili izostale menstruacije, što može otežati planiranje trudnoće i izazvati dodatne zdravstvene komplikacije.
 • Povećan nivo muških polnih hormona: Visoki nivoi androgena mogu dovesti do hirzutizma (prekomerni rast dlaka na licu i telu), akni i masne kože, kao i gubitka kose u obliku androgene alopecije. Ovi simptomi mogu značajno uticati na samopouzdanje i kvalitet života žena sa PCOS-om.
 • Problemi sa plodnošću: Neovulacija ili retka ovulacija su česti problemi kod pacijentkinja sa PCOS-om. Nedostatak redovne ovulacije može otežati ili onemogućiti trudnoću, što je jedan od glavnih razloga zašto žene sa sindromom policističnih jajnika traže medicinsku pomoć.
 • Rizici po zdravlje u kasnijem životu: PCOS može povećati rizik od nekoliko ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes tipa 2, visok holesterol, bolesti srca i krvnih sudova, kao i rak endometrijuma i jajnika. Pored toga, depresija i anksioznost su često prisutne kod žena sa PCOS-om, dodatno otežavajući njihovo svakodnevno funkcionisanje.

Uzroci policističnih jajnika

Uzroci sindroma policističnih jajnika su još uvek nejasni, ali se smatra da postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti razvoju ovog stanja:

 • Genetske predispozicije: Postoje dokazi da genetski faktori igraju ulogu u razvoju PCOS-a. Sindrom se često javlja kod žena koje imaju srodnike sa istim ili sličnim simptomima, što sugeriše genetsku komponentu.
 • Hormonske neravnoteže: Jedan od ključnih faktora u razvoju PCOS-a je insulinska rezistencija. Visoki nivoi insulina mogu dovesti do povećane proizvodnje muških polnih hormona u jajnicima, što dalje doprinosi simptomima poput hirzutizma, akni i nepravilnih menstrualnih ciklusa. Pored toga, visoki nivoi testosterona mogu dodatno pogoršati stanje.
 • Faktori koji pogoršavaju stanje: Gojaznost je značajan faktor koji može pogoršati simptome PCOS-a. Povećana telesna težina i masno tkivo mogu povećati nivo insulina i dodatno narušiti hormonsku ravnotežu, što može dovesti do težih simptoma i komplikacija. Upravljanje telesnom težinom kroz zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost može pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju opšteg zdravlja.

Razumevanje ovih uzroka i faktora rizika je ključno za pravovremeno prepoznavanje i efikasno lečenje sindroma policističnih jajnika.

Dijagnoza policističnih jajnika

Dijagnostikovanje sindroma policističnih jajnika (PCOS) može biti složen proces zbog šarolikosti simptoma koji se razlikuju od osobe do osobe. Postavljanje dijagnoze policističnih jajnika zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje klinički pregled, laboratorijske analize i slikovne metode.

Proces dijagnostikovanja:

 • Pregled simptoma: Prvi korak u dijagnostikovanju PCOS-a je detaljan pregled simptoma pacijentkinje. Ovo uključuje procenu nepravilnih menstrualnih ciklusa, znakova povišenih androgena poput hirzutizma, akni i gubitka kose, kao i drugih zdravstvenih problema poput insulinske rezistencije i problema sa plodnošću.
 • Hormonski testovi: Laboratorijske analize krvi su ključne za merenje nivoa hormona. Testovi obuhvataju nivoe androgena, luteinizirajućeg hormona (LH), folikulostimulirajućeg hormona (FSH), insulina i glukoze. Povišeni nivoi androgena i insulinska rezistencija su često prisutni kod žena sa PCOS-om i mogu pomoći u potvrđivanju dijagnoze.
 • Ultrazvuk jajnika: Slikovne metode, kao što je ultrazvuk, koriste se za vizualizaciju jajnika. Policistični jajnici su obično dvostruko veći od normalnih jajnika i sadrže brojne male ciste. Ultrazvuk može pokazati prisustvo ovih cisti, što je važan kriterijum za dijagnozu PCOS-a.

Kriterijumi za dijagnozu:

Da bi se postavila dijagnoza sindroma policističnih jajnika, pacijentkinja treba da ispunjava najmanje dva od tri sledeća kriterijuma:

 1. Nepravilni ili izostali menstrualni ciklusi (anovulacija ili oligoovulacija)
 2. Visoki nivoi androgena (klinički ili laboratorijski dokazani)
 3. Prisustvo policističnih jajnika na ultrazvuku

Mogućnost upućivanja specijalisti:

Nakon postavljanja dijagnoze, može biti neophodno upućivanje specijalistima kao što su ginekolog ili endokrinolog. Ovi stručnjaci mogu pomoći u daljoj evaluaciji i lečenju PCOS-a, uključujući upravljanje simptomima i lečenje hormonskih neravnoteža. U nekim slučajevima, konsultacije sa nutricionistom ili stručnjakom za plodnost mogu biti korisne za sveobuhvatno upravljanje stanjem.

Pravovremeno dijagnostikovanje i lečenje sindroma policističnih jajnika je ključno za smanjenje rizika od dugoročnih komplikacija kao što su bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes tipa 2 i obolevanje od raka endometrijuma i jajnika. Rano prepoznavanje simptoma i odgovarajuće lečenje može značajno poboljšati kvalitet života pacijentkinja sa PCOS-om.

Lečenje policističnih jajnika

Lečenje sindroma policističnih jajnika (PCOS) zavisi od simptoma i ciljeva lečenja pacijentkinje, uključujući upravljanje telesnom težinom, regulaciju menstrualnog ciklusa, poboljšanje plodnosti i smanjenje simptoma povezanih sa viškom androgena. Promene u načinu života i medicinski tretmani su ključni za efikasno upravljanje PCOS-om.

Promene u načinu života

 • Gubitak težine: Gubitak telesne mase može značajno poboljšati simptome PCOS-a i smanjiti rizik od komplikacija kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca i krvnih sudova. Preporučuje se postepeno mršavljenje kroz balansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost. Smanjenje telesne težine od samo 5-10% može poboljšati insulinsku rezistenciju i pomoći u regulaciji menstrualnih ciklusa.
 • Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost: Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim proteinima, kao i redovna fizička aktivnost, mogu pomoći u održavanju zdrave telesne težine i regulaciji nivoa glukoze i insulina u krvi. Ove promene u načinu života mogu poboljšati ukupno zdravstveno stanje i smanjiti simptome PCOS-a.

Medicinski tretmani

 • Lekovi za regulaciju menstrualnog ciklusa: Kontraceptivne pilule i progestogeni često se koriste za regulaciju menstrualnih ciklusa kod žena sa PCOS-om. Ovi lekovi pomažu u smanjenju nivoa androgena, smanjuju hirzutizam i akne, te smanjuju rizik od raka endometrijuma.
 • Lekovi za plodnost: Za žene koje pokušavaju da zatrudne, lekovi kao što su klomifen i metformin mogu pomoći u indukciji ovulacije. Klomifen je prvi izbor za poticanje ovulacije, dok metformin može biti koristan za žene sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2.
 • Tretmani za smanjenje viška dlaka i gubitak kose: Eflornitin krema može pomoći u smanjenju rasta dlaka na licu, dok antiandrogeni poput spironolaktona i minoksidil mogu biti korisni za tretman gubitka kose. Ovi tretmani pomažu u smanjenju androgenih simptoma i poboljšavaju kvalitet života pacijentkinja.
 • Mogućnosti asistirane reprodukcije: In vitro fertilizacija (IVF) može biti opcija za žene sa PCOS-om koje imaju teškoće sa začećem nakon što su iscrpele druge metode lečenja plodnosti. IVF može pomoći parovima da postignu trudnoću kada druge metode ne uspeju.

Lečenje policističnih jajnika je često dugotrajan proces koji zahteva individualizovan pristup. Sindrom policističnih jajnika je stanje u kome jajnici stvaraju neravnotežu hormona koja može dovesti do neredovnih menstruacija, izostanka ovulacije i drugih zdravstvenih problema. Uspostavljanje ravnoteže kroz promene životnih navika i medicinske tretmane može značajno poboljšati simptome i kvalitet života pacijentkinja sa PCOS-om.

Važni saveti za pacijentkinje

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je kompleksno stanje koje se javlja kod žena u periodu između puberteta i menopauze. Policistični jajnici su stanje u kome jajnici stvaraju neravnotežu hormona, što dovodi do neredovnih menstruacija i izostanka ovulacije. Ovaj poremećaj može biti vrlo šarolik i bolest se razlikuje kod svake pacijentkinje. Pored simptoma kao što su hirzutizam, akne i problemi sa plodnošću, PCOS može da poveća rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca i krvnih sudova.

Podrška zajednice i uloga porodice i prijatelja

Podrška zajednice, porodice i prijatelja ima ključnu ulogu u životu žena sa PCOS-om. Emocionalna podrška može pomoći pacijentkinjama da se nose sa izazovima koje nosi ovo stanje, uključujući borbu sa simptomima i stresom povezanim sa lečenjem. Grupe za podršku i organizacije koje se bave pitanjima PCOS-a mogu pružiti korisne informacije i resurse. Pored toga, aktivna uloga porodice i prijatelja može motivisati žene sa PCOS-om da održavaju zdrave životne navike i redovno prate svoje zdravstveno stanje.

Važnost redovnih pregleda

Redovni pregledi i praćenje simptoma su od suštinskog značaja za rano otkrivanje i efikasno lečenje PCOS-a. Pravovremeno prepoznavanje simptoma i odgovarajući medicinski tretmani mogu značajno poboljšati kvalitet života pacijentkinja i smanjiti rizik od dugoročnih komplikacija. PCOS može biti izazovno stanje, ali uz adekvatnu podršku, promene životnih navika i medicinsku negu, simptomi se mogu držati pod kontrolom i pacijentkinje mogu voditi ispunjen i zdrav život.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili sumnje u vezi sa simptomima ili lečenjem PCOS-a, ne oklevajte da se obratite našem timu stručnjaka. Naša klinika je posvećena pružanju najkvalitetnije nege i podrške za sve naše pacijentkinje.

Izvori

Polycystic ovary syndrome (PCOS) – Symptoms and causes – Mayo Clinic. (2022, September 8). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439

Website, N. (2024, March 7). Polycystic ovary syndrome. nhs.uk. https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/

Professional, C. C. M. (n.d.). Polycystic ovary Syndrome (PCOS). Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8316-polycystic-ovary-syndrome-pcos

Altomara, D. (2023, December 27). Polycystic ovary Syndrome (PCOS). WebMD. https://www.webmd.com/women/what-is-pcos

Watson, S. (2023, February 26). Polycystic ovary Syndrome (PCOS): symptoms, causes, and treatment. Healthline. https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease