fbpx

Perikarditis

Perikarditis je zapaljenje perikardijuma odnosno srčane kese. To je tanka membrana koja obavija srce i omogućava nesmetane pokrete u toku kontrakcija. Uglavnom izaziva oštar bol u grudnom košu ali i druge simptome. Bol je posledica trljanja slojeva iritiranog i zadebljalog perikardijuma jedan o drugi. Obično počinje naglo i akutne je prirode odnosno ne traje dugo. Bolest može poprimiti i hroničan tok ako se postepeno razvija i dugo traje. Većina slučajeva je blaga i tretiranje bolesti je moguća bez terapije, samo uz mirovanje. Nekada je potrebno lečenje medikamentima, a samo izuzetno hirurška intervencija.

Koji su simptomi perikarditisa?

Postoji više tipova perikarditisa pa tako i simptomi variraju. Akutni traje do 3 nedelje. Subakutni obično traje 4 do 6 nedelja, a manje od 3 meseca. Perikarditis se opisuje kao rekurentni ako se simptomi ponovo jave od 4 do 6 nedelja nakon inicijalnog izlečenja. Ukoliko traje duže od 3 meseca, perikarditis se smatra hroničnim.

Tipičan simptom kod akutnog perikarditisa je oštar, probadajući bol u grudima koji se pogoršava u ležećem položaju, pri dubokom udisaju ili kašlju. Obično je lokalizovan iza grudne kosti ili u levom pektoralnom regionu. Može se širiti u levo rame i vrat. Sedenje sa uspravnim leđima i naginjanje ka napred obično olakšavaju tegobe. Nekada epizoda akutnog perikarditisa može biti slična infarktu miokarda.

Hronični perikarditis je izazvan hroničnom inflamacijom pa može rezultovati nakupljanjem tečnosti u perikardnoj kesi. Najčešći simptom je bol u grudima.

U zavisnosti od tipa, simptomi i znakovi perikarditisa mogu biti:

 • oštar, probadajući bol u centralnom delu ili levoj polovini grudi koji se pogoršava pri dubokom udisaju
 • nedostatak vazduha u ležećem položaju
 • palpitacije
 • subfebrilna temperatura
 • kašalj
 • ascites i otoci na nogama
 • umor

Koji su uzroci perikarditisa?

U normalnim okolnosti, dvoslojna perikardijalna membrana sadrži malu količinu tečnosti kojom se eliminiše trenje i omogućavaju nesmetani pokreti srca u toku kontakcija. Perikarditis označava zapaljenje ovih membrana koje otiču i postaju iritirane pa njihov međusoban kontakt u toku pokreta srca izaziva oštar, probadajući bol. Uzrok je obično nepoznat, a uvek se prvo sumnja na virusnu infekciju. Dresslerov sindrom je perikarditis koji nastaje nakon infarkta miokarda zbog iritacije od strane oštećenog srčanog mišića. Drugi uzroci perikarditisa su:

 • sistemski inflamatorni poremećaji poput lupusa ili reumatoidnog artritisa
 • trauma grudnog koša
 • paraneoplastični sindrom
 • neželjena reakcija na neke lekove

Koje su eventualne komplikacije?

Komplikacije perikarditisa su:

 1. konstriktivni perikarditis nastaje usled hroničnih i ponavljanih infekcija perikardijuma koji postaje zadebljao i prekriven ožiljnim tkivom. Stvaraju se priraslice između dva lista perikardijuma što znatno otežava rad srca. U nekim slučajevima ožiljno izmenjen perikardijum može kalcifikovati, a takvo stanje se naziva panzerherz. Obično za posledicu ima srčanu insuficijenciju sa pojavom ascitesa i otokom nogu.
 2. srčana tamponada je opasno stanje koje nastaje kada je srčana kesa ispunjena viškom tečnosti usled čega je otežano punjenje komora u dijastoli zbog viskog pritiska unutar perikardijuma. Karakterističan znak ovog oboljenja je pulsus paradoxus što označava značajan pad krvnog pritiska pri inspirijumu (iznad 10mmHg).