fbpx

Menopauza je prirodan biološki proces i označava završetak reproduktivnog ciklusa žene. Nastupa godinu dana nakon poslednjeg menstrualnog ciklusa i kod žena se uglavnom pojavljuje između četrdesete i pedesete godine života. Međutim, stres i užurbani način života, zatim hemikalije koje se unose putem hrane, itd. utiču na to da žene ulaze u menopauzu i pre četrdesete godine.

Sve promene koje se dešavaju u ženskom telu kada nastupi menopauza izazvane su poremećajem hormona (estrogena i progesterona).

Menopauza kod oko 75% žena prolazi sa minimalnim tegobama, ili su one takvog intenziteta da ne ometaju radnu sposobnost, niti utiču na kvalitet života.

Menopauza – simptomi

Menopauza se kod žena ispoljava na različite načine. Bitno je istaći da pre ulaska u menopauzu postoji period poznat kao perimenopauza, koji predstavlja početni proces ulaska u menopauzu. U tom periodu, karakteristične su neredovne menstruacije, suvoća vagine, noćno znojenje, problemi sa snom, promene raspoloženja, uvećanje telesne težine, itd. Neredovnost menstrualnih ciklusa tokom perimenopauze je normalna pojava, budući da se nivo hormona menja. Posle perimenopauze, nastupa period menopauze, koji se odlikuje sledećim simptomima:

  • Potpuni izostanak menstruacije
  • Brže zamaranje
  • Češća pojava urinarnih infekcija
  • Povišen krvni pritisak
  • Osteroporoza
  • Razdražljivost
  • Kardiovaskularni problemi
  • Usporen metabolizam
  • Bolovi u zglobovima i mišićima

Kako ublažiti simptome menopauze?

Neprijatni simptomi menopauze sa kojima se svaka žena susreće se ne mogu izbeći, budući da je menopauza prirodan biološki proces koji je sastavni deo životnog veka žene. Međutim, postoje koraci u životnim navikama koji mogu ublažiti neprijatnosti prilikom menopauze.  Na primer, preporučljivo je da, ukoliko ste pušač, prestanete da pušite. Zatim bi trebalo korigovati ishranu, tj. u svoju ishranu uvrstite dosta voća i povrća. Fizička aktivnost je takođe veoma bitna. Trebalo bi svakodnevno da odvojite trideset minuta do sat vremena za fizičku aktivnost u vidu brze šetnje ili jednostavnih vežbi (poput joge).

Na kraju, najvažnije je da redovno posećujete ginekologa i endokrinologa. U Alfa MEDICA poliklinici okupili smo prijatan i posvećen tim, koji će zajedno sa Vama prolaziti kroz ovaj novi period. Menopauza nije ista kod svih žena, zato će vam naši ginekolozi i endokrinolozi dati najbolju i najstručniju pomoć u ublažavanju neprijatnih simptoma, ali rešiti i zdravstvene probleme koji se mogu pojaviti ulaskom u menopauzu.