gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Centar za gojaznost

Centar za gojaznost je mesto na kojem možete utvrditi uzrok povećanja kilograma, ali i uspostaviti najbolji program za redukciju kilograma. Gojaznost je hronična bolest koja se ispoljava prekomernim nakupljanjem masnog tkiva i povećanjem telesne mase. Svako povećanje za 10% više od idealne, označava se kao gojaznost. Gojaznost nastaje kao nesklad između kalorijskog unosa i nedostatka fizičke aktivnosti kod genetski predisponirane osobe.

Centar za gojaznost je deo endokrinološkog odeljenja i u Alfa MEDICA poliklinici lečenje gojaznosti se započinje individualnim pristupom, uz isključivanje sekundarnih uzroka gojaznosti. U tim su, osim endokrinologa i kardiologa, uključeni i lekari drugih specijalnosti, ukoliko je to potrebno.

 

Centar za gojaznost i ishranu je u Alfa MEDICA poliklinici formiran sa ciljem da se pacijentu na jednom mestu, kroz timski rad lekara specijaliste endokrinologa i kardiologa, utvrdi uzrok gojaznosti, a potom i odredi program redukcije viška kilograma.

 

Uzrok gojaznosti

Gojaznost se najčešće pojavljuje kod ljudi koji za to imaju genetsku predispoziciju. Međutim, nije jedino genetska predispozicija razlog za to što se u društvu pojavljuje tzv. epidemija gojaznosti. Do povećanja telesne težine, zbog narušavanja nivoa hormona (poput disfunkcije štitne žlezde), mogu dovesti brojne endokrine bolesti, zatim lekovi ali i psihijatrijska oboljenja.

Pregledi

Centar za gojaznost omogućava detaljan pregled osobe sa viškom kilograma, zahvaljujući nizu metoda i analiza koji možete obaviti u našoj poliklinici:

  • Pregled endokrinologa
  • Ultrazvuk štitne žlezde i abdomena
  • Pregled kardiologa sa EKG nalazom
  • Analize telesnog sastava
  • Laboratorijske analize (kompletna krvna slika i analiza urina)

Gojaznost je neophodno lečiti, budući da ona dovodi do brojnih zdravstvenih komplikacija sa posledičnim smanjenjem kvaliteta i dužine života. Gojazne osobe često imaju prateće bolesti poput dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, kamena u žučnoj kesi, degenerativnih bolesti koštanog sistema, a izloženiji su i riziku od karcinoma.

Naš centar za gojaznost se bavi uzrocima pojavljivanja gojaznosti, a kada se uzroci otkriju, kreiramo režim ishrane i plan fizičkih aktivnosti za svakog pacijenta individualno. Ukoliko se otkrije neki tip hormonske ili neke druge vrste nepravilnosti, određujemo terapiju uz posebno kreiran režim ishrane.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.