fbpx

Mamografija

Mamografija je najbolja metoda za rano otkrivanje raka dojke kod žena starijih od četrdeset godina. Period posle četrdesete godine života je doba posle kojeg rizik od pojavljivanja karcinoma dojke počinje naglo da raste. Kod žena starijih od četrdeset godina redovinim mamografskim pregledima rak dojke može se otkriti i do dve godine pre nego što tumor toliko naraste da se može napipati. Rak dojke je jedno od najčešćih oboljenja žena, zato je veoma bitno redovno vršiti samopregled grudi i ići na ultrazvučne preglede i pre četrdesete godine.

Šta je mamografija?

Mamografija je neinvazivna, rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno građen rendgenski aparat (mamograf). Ovaj pregled se vrši pomoću posebno konstruisane rendgenske cevi koja emituje zrake male energije uz visoki kontrast i filmove visoke rezolucije, koji omogućavaju stvaranje slike unutrašnjeg tkiva dojke. Na tim slikama mogu se jasno uočiti promene koje već jesu kancerogene ili koje bi to mogle da postanu. Količina zračenja prilikom ovog pregleda je mala i jednaka je količini prirodnog zračenja kojem smo izloženi.

Kada treba uraditi mamografiju?

Mamografija se uglavnom radi kod žena starijih od četrdeset godina, ali po potrebi može se raditi i ranije. Građa dojke je glavni razlog zbog čega se mamografija uglavnom ne radi u periodu pre trideset pete ili četrdesete godine. Dojke sa mnogo gustog, žlezdanog tkiva (što je slučaj kod mlađih žena) često su neprikladne za ovu vrstu pregleda te je kod njih metoda izbora ultrazvučni pregled grudi.

U slučaju da se mamografija radi pre četrdesete godine, pouzdanost dijagnostikovanja promene je otprilike 65%.

 

To je i razlog zašto se kod mlađih žena češće radi ultrazvuk dojki, nego mamografija. S druge strane, tačnost mamografije je kod žena posle četrdesete godine visoka (oko 85%), a u kombinaciji s ultrazvukom iznosi i do 95%.

Karcinom dojke – simptomi i faktori rizika

Simptomi karcinoma dojke se razlikuju od žene do žene, zato je od presudne važnosti da počnete da vršite samopreglede dojki već posle dvadesete godine života. Na pregledu u Alfa MEDICA poliklinici biće vam objašnjeno na koji način se vrši samopregled. Najčešći simptomi koji ukazuju na karcinom su:

 • Čvor u dojci koji većina žena sama napipa. Može biti bolan na dodir, ali to ne mora uvek biti slučaj;
 • Sukrvičav ili krvav iscedak iz bradavice;
 • Nedavno uvučena bradavica koja se ne može izvući;
 • Osip i rane na koži dojke;
 • Koža dojke koja podseća na pomorandžinu koru;
 • Crvenilo, otok, bolna osetljivost i povišena temperatura dojke.

 

Karcinom dojke se može razviti i kod žena koje ne spadaju u rizičnu grupu, no najčešće se pojavljuje kod žena koje imaju svojevrsnu predispoziciju za ovu vrstu oboljenja.

 

Opasnost od razvijanja karcinoma dojke je povećana kod žena:

 • koje su ušle u menopauzu pre pedesete godine
 • koje nisu rodile ili su rodile posle tridesete godine
 • koje su imale prekid trudnoće pre prvog porođaja
 • kod kojih je prilikom biopsije dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija
 • koje su operisane zbog raka jedne dojke (rizik od raka u drugoj dojci je oko 6%)
 • kod kojih je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke

Online zakazivanje: Mamografija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.