gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Onihomikoza

Šta je onihomikoza?

Onihomikoza je gljivična infekcija koja može zahvatiti bilo koju komponentu nokta, što podrazumeva nokatni krevetac, nokatnu ploču i okolno meko tkivo. Gljivica napreduje jako sporo, sa gotovo neznatnim promena na samom početku oboljenja. Upravo zato se pacijenti najčešće javljaju lekaru nakon dugotrajne progresije kada zahvaćeni nokat pretrpi značajne promene boje, oblika i teksture.

Ove promene mogu umanjiti kvalitet života narušavanjem estetike nokta i izazivanjem bola i neudobnosti prilikom nošenja obuće. Zbog izmene oblika, oboleli nokat često urasta u okolno meko tkivo, a u najtežim slučajevima može poprimiti izgled roga usled preteranog zadebljanja i zakrivljenja nokatne ploče (onihogrifoza). Neravne i ostre ivice izmenjenog nokta oštećuju okolnu kožu stvarajući ulazna vrata za moguću sekundarnu bakterijsku infekciju mekih tkiva prsta, što predstavlja značajan rizik kod dijabetičara.

 

Kako se razvija onihomikoza?

Gljivica na noktu uglavnom potiče iz grupe dermatofita među kojima su Trichophyton rubrum i T. mentagrophytes najčešći izazivači, dok u retkim slučajevima za infekciju može biti odgovorna i Candida. Spore ovih gljivica su jako zastupljene u spoljašnjoj sredini, naročito na vlažnim mestima poput svlačionica, bazena i sauna gde ljudi često ne nose papuče. Širenje spora je često i među ukućanima zbog deljenja pribora za nokte, peškira, čarapa, obuće i ostalih predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Za razvoj infekcije je potreban dovoljan broj spora i pogodno mesto ulaska koje predstavlja čak i malo oštećenje nokatne ploče i okolnog mekog tkiva. Prema tome, svaka značajna trauma nokta praćena pojavom podliva odnosno subungvalnog hematoma predstavlja važan predisponirajući faktor. Takođe, brojna sistemska oboljenja se mogu manifestovati na noktima čineći ih tako podložnim ka razvoju infekcije. Važnu ulogu imaju i mikrotraume koje mogu nastati u toku bavljenja sportom ili kao posledica nošenja neudobne obuće, pogotovo u uslovima pojačanog znojenja stopala.

Najčešće je zahvaćen palac s obzirom na najveću površinu nokatne ploče, koja je prema tome i najviše sklona traumi. Gljivica na noktima šake se retko viđa i obično je razvoj infekcije vezan za obavljanje određenih poslova i navike poput grickanja noktiju, a u nekim slučajevima može biti posledica i ozbiljnih sistemskih poremećaja. U zavisnosti od mesta prodora gljivice i puta napredovanja, razlikujemo sledeće oblike:

 

  • Distalna lateralna subungvalna onihomikoza: gljivica prvo zahvata slobodnu i bočne ivice nokta (hiponihijum i paronihijum), a onda nastavlja da se širi proksimalno, u pravcu korena nokta, pritom prožimajući nokatnu ploču i nokatni krevetac. Predstavlja najčešći oblik onihomikoze sa zastupljenošću u više od 80% slučajeva. Prognoza je odlična ukoliko se terapija započne pre nego gljivica zahvati više od 50% nokatne ploče.
  • Proksimalna subungvalna onihomikoza: koren nokta je početno mesto infekcije koja nastavlja da se širi ka slobodnoj ivici nokta. Potrebno je da postoji oštećenje kutikule, odnosno zaštitnog sloja koji popunjava prostor između baze nokatne ploče i okolnog mekog tkiva (eponihijum). Opisani put razvoja i širenja infekcije je redak, a prognoza je neizvesna zbog mogućnosti ranog zahvatanja matriksa.
  • Bela superficijalna onihomikoza: u pitanju je redak, ali lako izlečiv oblik gljivične infekcije nokta koja je ograničena isključivo na nokatnu ploču. Vidljive su bele promene (leukonihija), bez zadebljanja nokatne ploče.
  • Totalna distrofična onihomikoza: jako je retka i može se pojaviti nakon višegodišnje progresije gljivične infekcije. Predstavlja završni stadijum nelečenih, prethodno opisanih oblika. Nokatna ploča je deformisana usled zahvatanja matriksa. Male su verovatnoće da će bilo koji oblik terapije dati rezultate u ovom stadijumu koji se obično završava potpunim gubitkom nokta.

 

 

Nakon prodora, spore gljivica klijaju i tako formiraju hife koje dalje prožimaju sve strukture nokatne jedinice. Njihovo širenje pospešuju povišena vlažnost, slabija periferna cirkulacija, sporiji rast nokta i pad imuniteta. Razvoju gljivice pogoduju vlažni i mračni uslovi kojima je stopalo izloženo u okluzivnoj obući koja ometa cirkulisanje vazduha. Hiperhidroza, odnosno prekomerno znojenje stopala, je kod pojedinih pacijenata ključni razlog nastanka i stalnog vraćanja infekcije pa je neophodna terapija sa ciljem sniženja inteziteta znojenja.

Gljivice se mogu naći na noktima kod čak 10% populacije, a pogotovo među dijabetičarima, starijim osobama i pacijentima sa oboljenjima perifernih krvnih sudova i poremećajima imunog sistema.

 

Kako se postavlja dijagnoza?

Svaka promena izgleda nokta treba da probudi sumnju na onihomikozu s obzirom da je gljivica odgovorna za više od 50% svih oboljenja noktiju. Gljivica obično prouzrokuje zadebljanje (subungvalna hiperkeratoza) i odvajanje (oniholiza) nokatne ploče kao i pojavu braon-žute ili bele (leukonihija) prebojenosti. Okolna koža je nekada crvena, otečena i bolna usled upalne reakcije tkiva na prisustvo gljivice ili kao odgovor na sekundarnu bakterijsku infekciju koja često pogađa meko tkivo prsta čija je nokatna ploča zahvaćena gljivicom.

Ipak, slične promene na noktima mogu izazvati i mnoga druga oboljenja (psorijaza, lichen planus, trauma nokatne ploče, onihogrifoza, subungvalni melanom, AGNUS itd). Prema tome, dijagnoza se ne može postaviti samo na osnovu inspekcije nokta već su potrebna laboratorijska testiranja. Podsecanjem i kiretažom nokta se dobijaju uzorci za testove. Procedura je brza i bezbolna, a rezultati dostupni već nakon 24-48h.

 

Onihomikoza – lasersko lečenje gljivica na noktu

Onihomikoza je gljivična infekcija nokatne ploče koja je odgovorna za čak 50% svih oboljenja noktiju. Gljivica na noktu sporo napreduje i ne može se rešiti bez terapije, a vremenom dovodi do upadljivih promena i neprijatnog mirisa koji mogu prouzrokovati ozbiljne emotivne i funkcionalne probleme. Zato lečenje treba započeti što ranije jer su tada i rezultati najpovoljniji. Svako odlaganje tretmana i zanemarivanje problema će dovesti do pogoršanja sa mogućim komplikacijama poput urastanja ili potpunog gubitka nokatne ploče.

 

Kako se leči onihomikoza?

Lečenje je jako zahtevno i do sada uglavnom delotvorno isključivo u slučaju višemesečne primene sistemske terapije antimikoticima koji imaju brojna neželjena dejstva, a naročito su štetni po jetru. Lokalna primena antimikotika u obliku krema ima procenat izlečenja niži od 10%, a razlog ovako niske uspešnosti je slabo prodiranje leka kroz nokatnu ploču. Međutim, ovaj vid terapije je koristan u kombinaciji sa laserima, s obzirom da može eliminisati gljivicu koja je prisutna u mekom tkivu oko nokta i između prstiju, što predstavlja rezervoar infekcije.

Onihomikoza je često horničan problem koji narušava kvalitet života i u funkcionalnom i u estetskom smislu, prisutan kod čak 10% populacije.

Koji su faktori rizika?

Faktori rizika su starost, poremećaji imuniteta, problemi sa cirkulacijom i nošenje neudobne, okluzivne obuće u kojoj se stopalo znoji, zbog čega se stvaraju uslovi za razvoj gljivice. Osim narušavanja estetike nokta, gljivice uzrokuju i deformaciju nokatne ploče, što za posledicu može imati urastanje u okolno meko tkivo, onihogrifozu, a u ekstremnim slučajevima i potpuni gubitak nokta. Bol koji se javlja kao posledica deformacije nokatne ploče može značajno narušiti normalan hod i kretanje. Upravo zato su pokrenuta mnoga istraživanja kako bi se pronašao novi vid lečenja onihomikoze, što već dugo predstavlja predmet interesovanja medicinske zajednice.

Kako izgleda lečenje laserom?

Poslednjih godina je laserska industrija napravila značajan napredak, pa je korišćenje lasera u medicinske svrhe sve češća pojava. Predloženi protokol lečenja podrazumeva korišćenje dva lasera koji imaju različite mehanizme dejstva na gljivičnu infekciju nokta:

Lunula laser je po prvi put dostupan u Srbiji, a proizvodi ga američka laserska kompanija Erchonia i to isključivo u svrhu lečenja onihomikoze. Ovaj laser se naziva hladnim, jer mehanizam delovanja ne podrazumeva zagrevanje tkiva selektivnom fototermolizom, što predstavlja napredak u odnosu na prethodne lasere koji se koriste u lečenju. Sadrži dve talasne dužine od kojih jedna direktno uzrokuje fotohemijsko oštećenje gljivice dok druga poboljšava odbrambene mehanizme i tako pomaže organizmu da se izbori sa infekcijom.

Pixel CO2 ima širok spektar primene u medicini, kako u estetici tako i u hirurgiji i ginekologiji. U pitanju je topli laser koji se koristi združeno sa Lunula hladnim laserom. Ovaj laser izaziva termičko oštećenje gljivice i poboljšava prodiranje lokalno primenjenih antimikotika kreirajući mikroskopske kanale u nokatnoj ploči. Primena ova dva lasera u kombinaciji sa lokalnom antimikotičnom terapijom u posebno osmišljenom protokolu omogućava izlečenje u najvećem broju slučajeva.

Sam proces lečenja sastoji se iz 7 laserskih tretmana po sledećoj šemi (0 označava prvi tretman, a ostali brojevi označavaju broj nedelja nakon tog, prvog tretmana):

  • 0, 1, 2, 3, 4, 8, 12 Lunula laser
  • 0, 2, 4, 8, 12 Pixel CO2

Dakle u nekim slučajevima Lunula laser primenjuje se samostalno, dok se u nekim slučajevima ovaj laser primenjuje združeno sa Pixel CO2 laserom.

Kako se Lunula apparat zasniva na proizvođenju hladnog lasera, ovaj tretman je potpuno bezbolan dok se prilikom upotrebe Pixek CO2 lasera može javiti osećaj peckanja.

Svakom laserskom tretmanu prethodi medicinski pedikir. Zatim sledi upotreba Lunula lasera, a zatim i tretman Pixel CO2 laserom, koji se ne primenjuje jedino u prvoj I trećoj nedeljni nakon prvog tretmana.

Tokom prva 3 meseca potrebno je jednom nedeljno nanosti LAK, za koji pacijent dobija recept na našoj klinici prilikom prvog pregleda (tretmana), a kupuje ga u državnoj apoteci na koju će ga doktor uputiti. Takođe, neophodna je upotreba Canesten kreme ujutru i Lamisil kreme svake noći pred spavanje. Nanošenje je lokalno, a o detaljima i načinu upotrebe preparata, pacijenti bivaju obavešteni prilikom prvog tretmana.

Pre svakog tretmana nokat se fotografiše, a potom se od kutikule meri dužina zdrave regije nokta nakon svakog tretmana. Prvih mesec dana pacijent dolazi jednom sedmično. Sledeća poseta je na kraju osme nedelje, a poslednja na kraju dvanaeste. Rezultati su primetni nakon 3 meseca jer je potrebno vreme da izraste zdrav nokat. Izlečenje se može očekivati nakon 6-9 meseci koliko je potrebno da zdrav nokat potpuno izraste. Jako je bitno pridržavati se higijenskih saveta kako bi se sprečila ponovna infekcija nokta s obzirom da se gljivica u obući može jako dugo zadržati.

Da li je izlečenje potpuno i trajno?

Problem i dalje ostaje mogućnost reinfekcije odnosno ponovne infekcije nokta koja se dešava u čak 50% slučajeva nakon uspešnog izlečenja. Uzrok je uglavnom obuća koja predstavlja rezervoar infekcije. Zato je jako važno pridržavanje sledećih higijenskih saveta:

  • dezinfekcija obuće Scholl shoe sprejem
  • tretiranje stopala Scholl foot sprejom kako bi se sprečilo znojenje (poželjna je i primena pudera)
  • svakodnevno pranje stopala sapunom i menjanje čarapa
  • nošenje manje okluzivne obuće