fbpx

Sindrom iritabilnog kolona (nervoza creva)

Sindrom iritabilnog kolona ili nervoza creva najčešće se vezuju za stresne siutacije. Osećaj stresa i anksioznost mogu se ispoljiti na više načina.

Jedan od čestih simptoma prisustva anksioznosti je pojava bola u stomaku. Anksioznost može pogoršati simptome trbušnih grčeva i bolova i učiniti da se bol u određenom vremenskom period ponavlja

Koji su simptomi nervoze creva?

Ovaj poremećaj karakteriše bol u trbuhu, grčevi, naduvenost, gasovi, zatvor i dijareja.

Otprilike jedna od pet odraslih osoba u svetu imaju učestali problem sa crevima. Ova pojava prisutnija je kod žena kod kojih se najčešće javlja u kasnoj adolescenciji ili ranom odraslom dobu.

Zašto se javlja problem nervoze creva?

Ne zna se specifičan uzrok, ali neki stručnjaci ističu da je debelo crevo ljudi koji pate od učestale nervoze creva osetljivije i reaktivnije na određenu hranu i stres. Poremećaj je takođe poznat kao spastično debelo crevo. Iako bol može biti prilično jak i neprijatan, ovo stanje ne ostavlja nikakve trajne posledice na debelo crevo, niti izaziva druge gastrointestinalne bolesti.

Anksioznost i depresija česte su pojave kod pacijenata svih doba. Prisustvo ovih stanja može pogoršati simptome nervoze creva. To se događa iz razloga što nervni sistemkontroliše i debelo crevo koje reaguje na stres. Rezultati takođe ukazuju na to da imunološki sistem takođe reaguje na stres. Kako anksioznost I depresija utiču na pojavu nervoze creva, tako je moguć I obrnut uticaj – neretko nervosa creva dovodi do anksioznosti.

Prilikom pregleda gastroenterologa u vezi sa ovim problemom, kod preko 60% donosi se zaključak da je nervosa creva uzrokovana anksioznošću, tj. da je primaran psihijatrijski, a ne gastroenterološki problem.

Kako se boriti protiv ovog neprijatnog problema?

Dokazano je da kontrola stresa može pomoći u sprečavanju ili olakšavanju simptoma nervoze creva. Pacijentima se savetuje da se informišu o tehnikama opuštanja, poput dubokog disanja ili vizualizacije (poput zamišljanja idiličnog pejzaža). Takođe, napetost se može savladati i tako što jednostavnim skretanjem pažnje sa problema – razgovarom s prijateljem, čitanjem, slušanjem muzike i sl. Savetuje se redovan i planiran san I kontrolisana ishrana.

Ipak, kada govorimo o navedenom problem, moramo uzeti u obzir to da je on u nekom trenutku prisutan i da se na njegovom otklanjanju ne može lečiti isključivo otklanjanjem stresa. Neophodan je pregled gastroenterologa, kako bi se utvrdilo o kakvom problem je tačno reč. Uzrok ne može lečiti posledicu, ali može smanjiti njen intezitet. Zato je neophodan svukupan rad na otklanjanju ovog problema, uvažavanjem saveta lekara specijaliste gastroenterologa i psihijatra onda kada je problem uzrokovan psihičkim stanjem.