fbpx

Kolonoskopija

Cena usluge: 25.500,00 RSD

Kolonoskopija je dijagnostička i terapijska metoda koja omogućava lekarima da vizuelno pregledaju unutrašnjost debelog creva i rektuma. Ovaj pregled je ključan za rano otkrivanje različitih bolesti, uključujući polipe, tumore, upalne procese i druga patološka stanja. Zahvaljujući kolonoskopiji, moguće je identifikovati i lečiti bolesti debelog creva u njihovoj najranijoj fazi, što značajno povećava šanse za uspešno lečenje i oporavak pacijenata.

Šta je kolonoskopija?

Kolonoskopija je medicinski postupak koji se koristi za pregled unutrašnjosti debelog creva i rektuma pomoću specijalnog instrumenta zvanog kolonoskop. Kolonoskop je duga, tanka, fleksibilna cev opremljena malom kamerom i svetlom na vrhu. Kamera prenosi slike na monitor, omogućavajući lekaru da detaljno pregleda sluzokožu creva.

Kolonoskopija obuhvata pregled cele dužine debelog creva, od rektuma do spoja sa tankim crevom (valvula Bauchini). Tokom postupka, lekar može identifikovati i ukloniti polipe, uzeti uzorke tkiva za biopsiju, kao i tretirati druga patološka stanja. Ovaj pregled je ključan za dijagnostiku i prevenciju ozbiljnih bolesti kao što su rak debelog creva i inflamatorne bolesti creva.

Šta se može dijagnostikovati kolonoskopijom

Kolonoskopija je endoskopska procedura koja pruža lekarima detaljan uvid u unutrašnjost debelog creva i završnog dela tankog creva. Ova metoda je ključna za dijagnostiku i tretman različitih stanja, uključujući:

 • Maligne promene: Kolonoskopija omogućava ranu detekciju karcinoma debelog creva. Tokom pregleda, lekar može otkriti sumnjive lezije i odmah uzeti uzorke tkiva za biopsiju kako bi se utvrdila priroda promene.
 • Polipi: Polipi su izrasline na sluznici debelog creva koje imaju potencijal da postanu kancerogene. Kolonoskopija omogućava njihovo bezbolno uklanjanje, čime se smanjuje rizik od razvoja raka.
 • Upale, divertikuloza i tumori: Kolonoskopija je efikasna u identifikaciji upalnih bolesti creva kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest, kao i divertikuloze (mala izbočenja na zidu creva) i benignih tumora.
 • Uzroci simptoma: Ovaj pregled je neophodan za ispitivanje uzroka različitih simptoma, poput bola u stomaku, rektalnog krvarenja, anemije nepoznatog porekla i promena u ritmu pražnjenja creva.

Indikacije za kolonoskopiju

Kolonoskopija se preporučuje u sledećim situacijama:

 • Osobe starije od 45 godina: Preventivni pregledi se savetuje svima iznad 45 godina kako bi se na vreme otkrile i lečile eventualne promene u debelom crevu.
 • Porodična istorija raka debelog creva: Ukoliko u porodici postoji istorija karcinoma debelog creva ili polipa, preporučuje se redovnije praćenje i pregledi.
 • Genetski sindromi: Osobe sa genetskim sindromima kao što su porodična adenomatozna polipoza (FAP) i Linčov sindrom imaju povećan rizik od razvoja raka debelog creva i trebaju redovne kolonoskopije.
 • Hronične bolesti creva: Pacijenti sa hroničnim inflamatornim bolestima creva, poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, trebaju redovno praćenje putem kolonoskopije radi prevencije komplikacija.
 • Prisustvo simptoma: Kolonoskopija je neophodna za dijagnostikovanje uzroka simptoma kao što su krvarenje, promene u ritmu pražnjenja creva i dugotrajni bolovi, omogućavajući lekarima da uspostave tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Priprema za kolonoskopiju

Pravilna priprema za kolonoskopiju je ključna za uspešnost procedure i tačnost rezultata. Evo šta treba da znate:

 • Ishrana pre pregleda: Nekoliko dana pre kolonoskopije, preporučuje se prelazak na laganu i tečnu hranu. Dan pre pregleda treba konzumirati samo bistre tečnosti kao što su voda, čaj, bistre supe i sokovi bez pulpe. Na dan pregleda, važno je ne jesti ništa.
 • Upotreba laksativa: Da bi se debelo crevo u potpunosti očistilo, neophodno je koristiti laksative. Lekar će vam dati tačne upute o vrsti laksativa i načinu njihove upotrebe. Ovaj korak je esencijalan kako bi se omogućio jasan pregled creva.
 • Saveti o uzimanju lekova: Pre nego što započnete pripreme, razgovarajte sa lekarom o svim lekovima koje uzimate. Neki lekovi mogu biti privremeno obustavljeni ili prilagođeni kako bi se izbegle komplikacije tokom kolonoskopije.
 • Preporuke za pacijente sa dijabetesom: Pacijenti sa dijabetesom trebaju posebne savete u vezi sa ishranom i uzimanjem insulina ili drugih lekova. Važno je da se konsultuju sa svojim lekarom kako bi pravilno upravljali nivoima šećera u krvi tokom pripreme.

Kako se izvodi kolonoskopija

Kolonoskopija je sigurna procedura koja se izvodi korak po korak:

 • Procedura pregleda: Pregled se obavlja dok pacijent leži na levoj strani, često u opštoj anesteziji ili uz analgosedaciju kako bi se obezbedila udobnost i smanjila nelagodnost. Kolonoskop, fleksibilna cev sa kamerom na vrhu, se polako uvodi kroz rektum u debelo crevo.
 • Upotreba anestezije: U dogovoru sa lekarom, može se koristiti analgosedacija (blaga sedacija) ili opšta anestezija, što zavisi od specifičnih potreba pacijenta i složenosti procedure.
 • Upumpavanje ugljen-dioksida: Tokom pregleda, ugljen-dioksid se upumpava u debelo crevo kako bi se proširilo i omogućilo bolji pregled unutrašnjosti. Ovo može izazvati blagu nelagodnost, ali je neophodno za preciznu vizualizaciju.
 • Mogućnost biopsije i uklanjanja polipa: Kolonoskopija omogućava lekaru da odmah ukloni polipe ili uzme uzorke tkiva za biopsiju ukoliko se primete sumnjive promene. Ovo je važan korak u prevenciji raka debelog creva i drugih bolesti.

Nakon kolonoskopije, pacijent može osetiti blagu nadutost ili grčeve, što je normalno i prolazno. Preporučuje se da pacijent nakon procedure odmara i prati savete lekara za dalju negu.

Nakon kolonoskopije

Nakon što se kolonoskopija završi, važno je da pacijent prati određene postupke kako bi oporavak bio što brži i bezbedniji:

 • Postupci oporavka nakon pregleda: Nakon pregleda, pacijent će biti pod nadzorom dok se efekti anestezije ne povuku. Preporučuje se odmor i izbegavanje vožnje ili donošenja važnih odluka ostatak dana.
 • Mogući simptomi: Pacijent može osetiti nadutost, gasove i blage grčeve zbog upumpavanja ugljen-dioksida tokom pregleda. Ovi simptomi su privremeni i obično prolaze u roku od nekoliko sati.
 • Preporuke za ishranu: Nakon kolonoskopije, preporučuje se da pacijent započne sa laganim obrocima. Poželjno je početi sa bistrim tečnostima i postepeno uvoditi čvrstu hranu prema uputstvu lekara.
 • Upozorenja za hitno javljanje lekaru: Ukoliko pacijent primeti jak bol u stomaku, temperaturu ili značajno krvarenje, važno je da se odmah javi lekaru. Ovi simptomi mogu ukazivati na retke, ali ozbiljne komplikacije.

Mogući rizici i komplikacije

Kolonoskopija je sigurna i široko primenjena procedura, ali kao i svaka medicinska intervencija, može nositi određene rizike:

 • Retki slučajevi komplikacija: Iako su retki, moguće komplikacije uključuju krvarenje, posebno ako su polipi uklonjeni, i perforaciju (probijanje) zida creva. Ove komplikacije se dešavaju u vrlo malom procentu slučajeva.
 • Sigurnost kolonoskopije: Kolonoskopija je endoskopska procedura koja omogućava pregled debelog creva i završnog dela tankog creva. Pod nadzorom iskusnog lekara, kolonoskopija se može bezbedno izvoditi, a koristi od ranog otkrivanja bolesti debelog creva daleko prevazilaze potencijalne rizike.

Često postavljana pitanja

Koliko traje kolonoskopija?

Kolonoskopija je procedura koja obično traje od 15 do 30 minuta. Međutim, vreme može varirati u zavisnosti od toga da li je potrebno uklanjanje polipa ili uzimanje biopsija. Priprema i oporavak nakon kolonoskopije mogu dodati dodatno vreme ukupnom boravku u klinici.

Da li je pregled bolan?

Kolonoskopija se obično izvodi pod analgosedacijom ili u opštoj anesteziji, tako da pacijent ne oseća bol tokom pregleda. Moguća je blaga nelagodnost zbog upumpavanja ugljen-dioksida za bolji pregled unutrašnjosti debelog creva i završnog dela tankog creva, ali to je privremeno. Pregled se radi pod nadzorom iskusnog lekara kako bi se osigurala maksimalna udobnost pacijenta.

Koliko često treba raditi kolonoskopiju?

Preporuke za učestalost kolonoskopije zavise od individualnih faktora. Generalno, osobama starijim od 45 godina se savetuje da urade kolonoskopiju na svakih 10 godina, osim ako lekar ne preporuči drugačije na osnovu porodične istorije karcinoma debelog creva, prisustva genetskih sindroma, ili prethodnih nalaza. Pacijentima sa visokim rizikom može se savetovati češće praćenje.

Kada su rezultati dostupni?

Rezultati kolonoskopije su često dostupni odmah nakon pregleda. Ako je rađena biopsija ili uklanjanje polipa, uzorci se šalju na patohistološku analizu i rezultati su obično dostupni za nekoliko dana. Vaš lekar će vas obavestiti o nalazima i dati dalja uputstva.

Kolonoskopija je sigurna i efektivna metoda koja omogućava pregled celokupnog debelog creva i završnog dela tankog creva. Njena primena u dijagnostičke i terapijske svrhe igra ključnu ulogu u prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma debelog creva i drugih stanja.

Izvori

Colonoscopy – Mayo Clinic. (2024, February 28). https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colonoscopy/about/pac-20393569

Professional, C. C. M. (n.d.). Colonoscopy. Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4949-colonoscopy

Colonoscopy. (2024, March 17). WebMD. https://www.webmd.com/colorectal-cancer/colonoscopy-what-you-need-to-know

Website, N. (2023, May 18). Colonoscopy. nhs.uk. https://www.nhs.uk/conditions/colonoscopy/

Colonoscopy. (2024, April 25). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. https://www.niddk.nih.gov/health-information/diagnostic-tests/colonoscopy

Online zakazivanje: Kolonoskopija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.