fbpx

Kolonoskopija

Cena usluge: 25.500,00 RSD

Kolonoskopija je vrsta endoskopskog pregleda koja omogućava vizuelni uvid u stanje debelog creva. Ovaj dijagnostički postupak pomaže u otkrivanju uzroka problema sa debelim crevom i najefikasniji je način za rano dijagnostikovanje bolesti debelog creva. Tokom kolonoskopije ukoliko postoji sumnja na karcinom, lekar može uzeti i uzorke tkiva za biopsiju.

Kako se obavlja kolonoskopija?

Kolonoskopija se obavlja plasiranjem tanke fleksibilne kamere kroz anusni otvor pacijenta nakon čega se obavlja detaljan pregled celokupnog debelog creva, uključujući i do 30 cm završnog dela tankog creva (terminalna ileoskopija). Kolonoskopija je u potpunosti bezbedna, bezbolna i izuzetno značajna dijagnostička procedura. Obavlja se u analgosedaciji, koja traje onoliko koliko traje i sama procedura. Zahvaljujući analgosedaciji svaka mogućnost bola i neprijatnosti u potpunosti je odstranjena.

Debelo crevo je najniži deo gastrointestinalnog trakta koji zadržava hranu, apsorbuje hranljive materije i odlaže otpad. Vezano je za anus preko rektuma. Anus je otvor u telu, kroz koji se vrši defekacija.

Kada se obavlja kolonoskopija?

Osim posmatranja debelog creva prilikom sumnje na postojanje karcinoma, kolonoskopija je procedura koja se koristi i u lečenju mnogih drugih problema debelog creva. Ova metoda je najefikasnija u dijagnostici i terapiji brojnih patoloških stanja debelog creva poput upalnih stanja creva, raznih vaskularnih i drugih patoloških stanja sluznice debelog creva. Osim toga, kolonoskopija pomaže u otkrivanju polipa, unutrašnjih hemoroida i unutrašnjih krvarenja. Pored pregleda, kolonoskopijom je moguće bezbolno ukloniti polipe, pa je time kolonoskopija u brojnim slučajevima i definitivna terapija.

Kolonoskopija se preporučuje ukoliko:

  • Pacijent ima porodičnu istoriju karcinoma debelog creva ili adenomatoznih polipa
  • Pacijent ima ličnu istoriju karcinoma debelog creva ili adenomatoznih polipa
  • Pacijent ima ličnu istoriju hronične inflamatorne bolesti creva (Kronova bolest).

Osim navedenih faktora rizika, trebalo bi da se obratite našem gastroenterologu ukoliko primetite bilo kakve iregularnosti koje imaju veze sa digestivnim traktom, poput promene ritma pražnjenja ili kalibra stolice, pojave sukrvice u stolici, gubitak apetita ili neobjašnjiv gubitak telesne težine, te prisutnost anemije u -+laboratorijskim nalazima.

Priprema za kolonoskopiju

Za ovu vrstu endoskopskog pregleda neophodna je posebna priprema. Sve u vezi sa samom pripremom za ovu dijagnostičku proceduru saznaćete prilikom pregleda i dogovora sa gastroenterologom koji obavlja pregled. Ukoliko imate bilo kakve nejasnoće u vezi sa pripremom ili samom dijagnostičkom procedurom, možete se informisati pozivom na broj zelefona našeg call centra: 011/311-85-91

Online zakazivanje: Kolonoskopija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.