fbpx

Gojaznost jeste poseban vid problematike endokrinološke nauke. U polilklinici Alfa MEDICA možete utvrditi uzrok povećanja kilograma, ali i uspostaviti najbolji program za redukciju kilograma. Gojaznost je hronična bolest koja se ispoljava prekomernim nakupljanjem masnog tkiva i povećanjem telesne mase. Svako povećanje telesne težine za 10% više od idealne, označava se kao gojaznost. Gojaznost nastaje kao nesklad između kalorijskog unosa i nedostatka fizičke aktivnosti kod genetski predisponirane osobe.

 

Centar za gojaznost je deo endokrinološkog odeljenja i u Alfa MEDICA poliklinici lečenje gojaznosti se započinje individualnim pristupom, uz isključivanje sekundarnih uzroka gojaznosti. U tim su, osim endokrinologa i kardiologa, uključeni i lekari drugih specijalnosti, ukoliko je to potrebno.

Uzrok gojaznosti

Gojaznost se najčešće pojavljuje kod ljudi koji za to imaju genetsku predispoziciju. Međutim, nije jedino genetska predispozicija razlog za to što se u društvu pojavljuje tzv. epidemija gojaznosti. Do povećanja telesne težine, zbog narušavanja nivoa hormona (poput disfunkcije štitne žlezde), mogu dovesti brojne endokrine bolesti, zatim lekovi ali i psihijatrijska oboljenja.

Pregledi

Endokrinologija koja se bavi problemima gojaznosti omogućava detaljan pregled osobe sa viškom kilograma, zahvaljujući nizu metoda i analiza koji možete obaviti u našoj poliklinici:

  • Pregled endokrinologa
  • Ultrazvuk štitne žlezde i abdomena
  • Pregled kardiologa sa EKG nalazom
  • Analize telesnog sastava
  • Laboratorijske analize (kompletna krvna slika i analiza urina)

Gojaznost je neophodno lečiti, budući da ona dovodi do brojnih zdravstvenih komplikacija sa posledičnim smanjenjem kvaliteta i dužine života. Gojazne osobe često imaju prateće bolesti poput dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, kamena u žučnoj kesi, degenerativnih bolesti koštanog sistema, a izloženiji su i riziku od karcinoma.

Naš centar za gojaznost se bavi uzrocima pojavljivanja gojaznosti, a kada se uzroci otkriju, kreiramo režim ishrane i plan fizičkih aktivnosti za svakog pacijenta individualno. Ukoliko se otkrije neki tip hormonske ili neke druge vrste nepravilnosti, određujemo terapiju uz posebno kreiran režim ishrane.