Ateromi su benigne izrasline na koži i potkožnom tkivu koje nastaju pojačanim lučenjem lojne žlezde i formiranjem kapsule oko masnog sadržaja. Ateromi su smešteni u poslednjem sloju kože – dermu, pa se zato nazivaju još i dermalne ciste.

 

Kako nastaju ateromi?

Budući da lojne žlezde izlučuju sebum preko kože, može se desiti da se njihov izvodni kanal zapuši, zbog čega je onemogućeno njihovo pražnjenje. Zbog ovoga dolazi do nakupljanja sebuma, pa se volumen kapsule (koja se stvara oko žlezdanih izlučevina) povećava.  Otežano pražnjenje lojnih žlezda se na koži manifestuje u vidu beličastih, loptastih ispupčenja koja mogu biti meka ili tvrda. Ove benigne izrasline rastu polako, jer se sadržaj lojnih žlezda u kapsuli nakuplja postepeno.

 

Karakteristike ateroma

Ateromi se najčešće javljaju na licu, vratu, iza ušiju i leđima, a mogu se pojaviti i na bilo kom drugom delu tela. Različite su veličine – od 5 mm do nekoliko santimetara. Ove izrasline na koži nisu bolne, izuzev ukoliko nastane upala. Neki ljudi pokušavaju istisnuti sadržaj ateroma, mešajući ih sa bubuljicama ili aknama, zbog čega se može pojaviti niz zapaljenskih procesa. Sadržaj ateroma je veoma neprijatnog mirisa i ukoliko uspete istisnuti njihov sadržaj, kapsula u kojoj je smešten omogućava ponovno sakupljanje sadržaja. Nikako ne biste smeli istiskivati sadržaj ateroma, jer se zbog upale može pojaviti niz komplikacija.

Aterom na licu pre intervencije

Moguće komplikacije kod ateroma

Ukoliko dođe do upalnog procesa, ateromi mogu biti veoma bolni, a nekada (ukoliko se ne uklone na vreme) mogu dovesti do odumiranja tkiva. Ukoliko nastane gnojna infekcija, ateromi se naglo uvećavaju i izazivaju sledeće neprijatnosti:

  • Bol
  • Crvenilo
  • Otok
  • Povećanje temperature kože oko ateroma