fbpx

Aterom – Masno tkivo

Šta je aterom?

Aterom, često poznat kao epidermoidna cista, je benigna izraslina na koži koja se najčešće formira kada se kanal lojne žlezde zapuši. Ove žlezde su odgovorne za proizvodnju sebuma, masne supstance koja pomaže u održavanju vlažnosti kože. Ateromi su obično mekani na dodir, mogu se kretati pod pritiskom prsta i često su bezbolni. Iako se mogu pojaviti bilo gde na telu gde postoje lojne žlezde, najčešće se javljaju na glavi, vratu, leđima i genitalijama.

Uzroci i etiologija ateroma

Uzrok ateroma je obično blokada ili oštećenje folikula dlake, što dovodi do nakupljanja sebuma i mrtvih ćelija kože. Ovo može biti posledica različitih faktora, uključujući genetsku predispoziciju, hormonalne promene, povrede kože, kao i upotrebu određenih vrsta ulja ili kozmetike koje mogu zapušiti pore. Iako ateromi nisu zarazni, mogu se upaliti ili inficirati, što može dovesti do komplikacija kao što su bol, crvenilo i otok.

Simptomi ateroma – Kada posetiti lekara

Ateromi su obično bezbolni i ne uzrokuju veće nelagodnosti. Međutim, ako primetite da se aterom povećava, postaje bolan, crveni se, ili počne da ispušta tečnost, to može biti znak infekcije ili upale, i trebalo bi da posetite lekara. Takođe, ako aterom utiče na vaš izgled ili samopouzdanje, ili se nalazi na mestu koje uzrokuje nelagodnost ili bol prilikom dodira, preporučuje se da se konsultujete sa dermatologom ili hirurgom. U nekim slučajevima, ateromi se mogu ukloniti iz estetskih razloga ili ako postoji rizik od infekcije.

Aterom na licu pre intervencije

Dijagnostikovanje ateroma

Dijagnoza ateroma obično počinje detaljnim pregledom kože i razgovorom sa pacijentom o njegovim simptomima. Lekar će pažljivo pregledati izraslinu, uzimajući u obzir njenu veličinu, oblik, i da li se pomera u odnosu na podlogu. Ateromi su obično mekani i pokretni, i često se nalaze na kosmatom delu glave, vratu, ili na drugim delovima tela gde su lojne žlezde prisutne.

U nekim slučajevima, posebno ako postoji sumnja na upalu ateroma ili ako je aterom atipičnog izgleda, može biti potrebno uraditi dodatne testove. To može uključivati ultrazvuk, koji pomaže u proceni strukture ateroma i okolnog tkiva, ili u retkim slučajevima, biopsiju, kako bi se isključila mogućnost maligniteta.

U poliklinikama se koriste različite moderne dijagnostičke tehnike za identifikaciju i procenu ateroma. Osim standardnog fizičkog pregleda, ultrazvučna dijagnostika je često korišćena metoda jer pruža jasnu sliku o veličini, dubini i sadržaju ateroma. Ultrazvuk je posebno koristan u slučajevima kada je aterom na teško dostupnim mestima ili kada je potrebno razlikovati aterom od drugih vrsta izraslina.

U slučajevima kada postoji sumnja na komplikacije, kao što su infekcija ili upala, mogu se koristiti i naprednije tehnike poput magnetne rezonance (MRI) ili kompjuterizovane tomografije (CT). Ove metode pružaju detaljniji uvid u strukturu kože i okolnih tkiva, što je ključno za planiranje daljeg tretmana, posebno ako je uklanjanje ateroma potrebno.

Kroz kombinaciju ovih tehnika, lekari u poliklinikama mogu precizno dijagnostikovati aterome, razlikovati ih od drugih kožnih promena, i odrediti najbolji pristup lečenju, bilo da je to konzervativno lečenje ili hirurško uklanjanje.

Lečenje ateroma

Lečenje ateroma u Poliklinici Alfamedica odvija se kroz visoko specijalizovan i individualizovan pristup, prilagođen jedinstvenim karakteristikama svakog pacijenta. Stručni tim lekara detaljno analizira svaki slučaj ateroma, uzimajući u obzir faktore kao što su veličina izrasline, njena lokacija na telu, i prisustvo ili odsustvo upalnog procesa. Na primer, aterom lociran na glavi može zahtevati drugačiji tretman u odnosu na aterom na vratu ili drugim delovima tela. Ova pažljiva procena omogućava lekarima da kreiraju personalizovani plan lečenja koji najbolje odgovara potrebama svakog pojedinačnog pacijenta.

U slučajevima kada je aterom manji ili se nalazi u upalnom stanju, može se razmotriti medikamentozno lečenje. Ovo obično uključuje primenu antibiotika za suzbijanje infekcije ili antiinflamatornih lekova za smanjenje upale i nelagodnosti. Međutim, važno je istaći da iako medikamentozno lečenje može efikasno smanjiti simptome ili kontrolisati upalu, ne može u potpunosti eliminisati aterom. Stoga, u mnogim slučajevima, hirurško uklanjanje ostaje glavni izbor terapije.

Hirurško uklanjanje ateroma u Poliklinici Alfamedica vrši se korišćenjem naprednih tehnika koje osiguravaju minimalnu invazivnost i maksimalnu efikasnost. Postupak se obavlja pod lokalnom anestezijom, čineći ga bezbolnim za pacijenta. U zavisnosti od veličine i lokacije ateroma, koriste se različite metode uklanjanja, uključujući radiotalasnu metodu za manje izrasline i tradicionalnu hiruršku metodu za veće aterome. Radiotalasna metoda omogućava brzo uklanjanje ateroma bez potrebe za šivenjem, dok hirurška metoda pruža precizno uklanjanje većih ateroma uz minimalne postoperativne komplikacije.

Svaki postupak uklanjanja ateroma u Poliklinici Alfamedica prati strogi protokol koji osigurava sigurnost i udobnost pacijenta, uz postizanje optimalnih estetskih rezultata. Nakon uklanjanja, pacijenti dobijaju detaljne instrukcije za negu i praćenje oporavka, kako bi se osiguralo brzo i efikasno zarastanje bez komplikacija.

Faktori rizika i prevencija ateroma

Životni stil i aterom

Ateromi su benigni izrasline na koži koje nastaju zapušenjem kanala lojne žlezde. Iako se mogu pojaviti kod bilo koga, određeni faktori povećavaju rizik od njihovog nastanka. Starost je jedan od tih faktora, jer se koža menja i postaje manje elastična s godinama. Pol takođe igra ulogu, s tim što se ateromi češće javljaju kod muškaraca. Nasleđe takođe može biti faktor, jer genetska predispozicija može uticati na strukturu kože i lojnih žlezda.

Uticaj pušenja i alkohola na rizik od ateroma

Pušenje i konzumacija alkohola mogu negativno uticati na zdravlje kože, povećavajući rizik od razvoja ateroma. Pušenje može dovesti do smanjenja protoka krvi i oksigenacije kože, što može uticati na funkciju lojnih žlezda i doprineti formiranju ateroma. Alkohol, s druge strane, može izazvati dehidraciju i promene u koži, što takođe može doprineti razvoju ovih izraslina. Osim toga, pušenje i alkohol mogu oslabiti imunološki sistem, što povećava šanse za upalu ateroma.

Prevencija nastanka ateroma

Prevencija ateroma uključuje održavanje zdravog načina života i brigu o koži. Evo nekoliko saveta:

  1. Održavanje higijene kože: Redovno čišćenje kože može pomoći u sprečavanju zapušenja pora i kanala lojnih žlezda. Posebno je važno čistiti područja gde se ateromi često javljaju, kao što su vrat i kosmati delovi tela.
  2. Zdrava ishrana: Ishrana bogata vitaminima i mineralima može poboljšati zdravlje kože. Izbegavanje masne hrane može smanjiti proizvodnju sebuma, što može pomoći u sprečavanju formiranja ateroma.
  3. Izbegavanje pušenja i prekomerne konzumacije alkohola: Kao što je već spomenuto, pušenje i alkohol mogu doprineti razvoju ateroma, pa je njihovo izbegavanje korak ka zdravijoj koži.
  4. Redovni lekarski pregledi: Redovni pregledi kod dermatologa mogu pomoći u ranoj detekciji ateroma, posebno ako ste u rizičnoj grupi zbog genetike ili životnog stila.
  5. Hidratacija kože: Održavanje kože hidriranom može pomoći u očuvanju njene elastičnosti i sprečavanju zapušenja pora.

Pravilnim pristupom i brigom o zdravlju i koži, rizik od formiranja ateroma može se značajno smanjiti. Ukoliko se aterom ipak pojavi, važno je ne pokušavati samostalno da se očisti ili drenira, već potražiti profesionalnu medicinsku pomoć.

Često postavljana pitanja

Кako nastaje ateroma?

Pojava ateroma je uzrokovana začepljenjem kanala lojne žlezde i ćelija spoljašnjeg omotača dlake. To dovodi do toga da se sebum, koji nije mogao da iscuri na površinu, skupi ispod kože formirajući kvrgu.

Gde se najčešće pojavljuje ateroma?

Aterom se najčešće javlja na vratu i drugim delovima tela gde ima mnogo lojnih žlezda. Ali mogu se pojaviti i na drugim delovima tela, osim na dlanovima i tabanima.

Da li je ateroma bolan?

Bol i nelagodnost se mogu javiti kada se ateroma inficira. Inače, ova promena je benigna i bezopasna sve dok nije inficirana.

Кako se vrši uklanjanje ateroma?

Za uklanjanje ateroma najčešće se koristi hirurška metoda. Uklanjanje uključuje rez na koži kako bi se omogućilo da se akumulirani sebum isprazni i ukloni omotač ateroma.

Кoliko je hitno uklanjanje ateroma?

Iako je ova promena benigna i bezopasna, ako se ateroma upali, može izazvati bol i nelagodnost. Tada ga je potrebno ukloniti što je pre moguće.

Može li se ateroma ponoviti nakon uklanjanja?

Da, postoji mogućnost povratka ateroma, posebno ako omotač ateroma nije u potpunosti uklonjen tokom hirurške procedure.

Кoje su moguće komplikacije ateroma?

Najčešće komplikacije su infekcija i zapaljenje ateroma. Ako postoji infekcija, ateroma može rasti, postati crvena i bolna, može doći do suppurationa.

Кako se može sprečiti pojava ateroma?

Pošto se ateromi formiraju usled začepljenja izlaznih kanala lojnih žlezda, najbolje preventivne mere su redovno čišćenje i piling kože.

Mogu li ateromi izazvati rak?

Veoma je retko, ali moguće, da se neki oblik raka kože razvije iz ateroma. Međutim, to je veoma retko i ateromi su u većini slučajeva bezopasni.