fbpx

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći predstavlja problem brojnim ženama, a istraživanja su pokazala da svaka treća trudnica ima problem sa nedostatkom gvožđa u krvi. Ako ste i pre trudnoće osećali laganu slabost ili vrtoglavicu, simptomi bi se mogli značajno pojačati kada zatrudnite. Budući da su simptomi anemije često nejasni i teško primetni, ljudi ih, uglavnom, zanemaruju.

Zašto su trudnice posebno izložene riziku od malokrvnosti?

Anemija u trudnoći nije obavezan pratilac kod svih žena, ali se, prema podacima, čak 20 odsto trudnica susreće sa ovim problemom tokom drugog stanja. Do toga dolazi jer je plodu za izgradnju tkiva, ćelija i hemoglobina potrebna izvesna količina gvožđa, koje on prirodno uzima od majke. Trudnice obično postaju anemične u drugoj polovini trudnoće, jer se tada povećavaju bebine potrebe za gvožđem.

Kako prepoznati anemiju u trudnoći?

Ukoliko ste bili anemični i pre trudnoće, vaše gvožđe će u drugom stanju gotovo sigurno dodatno pasti, a samim tim će i simptomi biti izraženiji. Iako anemija u trudnoći vrlo često prolazi bez jakih simptoma, ona se ipak može prepoznati.

Neki od najčešćih simptoma koji ukazuju na to da je prisutna anemija u trudnoći su:

  • Konstantan umor
  • Malaksalost
  • Bledilo
  • Glavobolja
  • Opadanje kose
  • Ubrzan puls

Anemija – Lečenje

Anemija se u toku  trudnoće leči unošenjem veće količine gvožđa u vidu kapsula ili tableta. Osim toga, lečenje podrazumeva i promenu životnih navika i ishrane, upotrebom  namirnica koje sadrže dovoljne količine gvožđa, kako bi se koncentracija hemoglobina podigla na normalan nivo.

Anemija u trudnoći nije opasna ukoliko se obratite lekaru na vreme koji će vam dati najbolje smernice za lečenje. Osim što ćete izlečiti anemiju i izbeći neprijatne simptome koje ona izaziva, obezbedićete i plodu gvožđe koje je neophodno za njegov pravilan razvoj.

Prevencija

Kako biste sprečili rizik od anemije, trebalo bi da smanjite unos kafe, čaja i mleka tokom dana. Izbacite nezdravu, masnu i prezačinjenu hranu i zamenite je povrćem i voćem. Konkretno, povećajte unos vitamina C i zelenog povrća.

Alfa savet: Ne preterujte sa namirnicama koje obiluju gvožđem, pogotovo ako uz to uzimate i terapiju. Posavetujte se sa našim hematologom u vezi sa količinama gvožđa koje unosite u organizam putem hrane.

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email