gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Centar za dijabetes

Centar za dijabetes se bavi proučavanjem uzroka nastanka ove bolesti, njenim dijagnostikovanjem, ali i postavljanjem pravilne terapije. Dijabetes ili šećerna bolest je najčešća metabolička bolest savremenog doba. To je oboljenje koje se odlikuje povišenim nivoom šećera u krvi, koje nastaje zbog smanjenog lučenja insulina ili zbog defekta u njegovom dejstvu. Insulin je hormon koji luči pankreas i koji kontroliše nivo glukoze (šećera) u krvi.

 

Centar za dijabetes u Alfa MEDICA poliklinici je oformljen sa ciljem da pacijentima  na jednom mestu pruži mogućnost da urade sve laboratorijske analize uz detaljne preglede lekara specijalista.

 

Uzroci nastanka

Centar za dijabetes se bavi i uzrocima pojave dijabetesa, budući da je otkrivanje uzroka od presudne važnosti za postavljanje najbolje terapije.

 • Nasledni faktor
  Sklonost ka dijabetesu prenosi se direktno na decu, a da li će se bolest ispoljiti zavisi i od drugih činilaca, pa je to razlog što se šećerna bolest ne pojavljuje kod svakog potomka.
 • Druga oboljenja
  Postoje bolesti koje mogu prouzrokovati dijabetes, a najčešće je reč o hroničnim poremećajima (alkoholizam, oboljenja pankreasa itd.) i raznim endokrinim oboljenjima (nadbubrežna žlezda, hipofiza, štitasta žlezda itd).
 • Nezdrave životne navike
  Rizični faktori su i preterano konzumiranje slatkiša, obilna ishrana i gojaznost, smanjena fizička aktivnost, prelazni period kod muškaraca i žena (menopauza ), sklonost ka infekcijama i stres.

Tipovi dijabetesa

 • Tip 1
  Ovaj tip dijabetesa se naziva insulin zavisni ili mladalački dijabetes. Kod ove vrste dijabetesa pankreas stvara jako malo ili nimalo insulina. Naučnici smatraju da je u osnovi nastanka ovog tipa dijabetesa autoimuna bolest, kada sopstveni telesni imuni sistem napada i uništava beta ćelije pankreasa koje proizvode insulin.
 • Tip 2
  Ovaj tip dijabetese se naziva insulin nezavisni dijabetes. Ovo je najčešći oblik dijabetesa, u kome pankreas proizvodi insulin, ponekad i u većoj količini nego kod zdrave osobe, ali iz nekog razloga, organizam ne može da ga koristi. Glavni faktor rizika ovog tipa dijabetesa je gojaznost.
 • Gestacijski dijabetes
  Ovaj tip dijabetesa se razvija i otkriva za vreme trudnoće, a posle porođaja može izčeznuti ili preći u stalni oblik dijabetesa.

Simptomi

Simptomi dijabetesa su često suptilni i teško primetni. Neki od simptoma koji se mogu pojaviti, a ukazuju na šećernu bolest su preterana žeđ i glad, umor i slabost, zamagljen vid, česte infekcije, trnci u rukama i nogama itd. Centar za dijabetes je u našoj poliklinici otvoren da bi vam omogućio sve potrebne analize i ispitivanja na jednom mestu. Zahvaljujući najboljim stručnjacima, omogućeno je precizno dijagnostikovanje bolesti, ali i uspostavljanje najkvalitetnijeg vida lečenja.

Lečenje

Centar za dijabetes, osim osnovnih testova i pregleda koji otkrivaju trenutno stanje pacijenta, nudi i procenu rizika za razvoj komplikacija ove  široko raprostranjene bolesti. Pacijenti tokom endokrinološkog pregleda dobiju osnovna uputstva o samoj bolesti, preporuke za lečenje i praćenje, pisana uputstva za pravilnu ishranu, jelovnik prilagođen telesnom sastavu kao i savet za fizičku aktivnost.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.