fbpx

Sterilitet kod žena

Sterilitet kod žena je podrazumeva nemogućnost ostvarivanja trudnoće u toku godinu dana redovnih, normalnih seksualnih odnosa, bez korišćenja kontraceptivnih sredstava. Oko 15% bračnih parova u plodnom dobu je sterilno. Muški faktor neplodnosti je uzrok u 45% slučajeva, ženski takođe u 45%, a u 10% slučajeva i muškarac i žena imaju problem sa sterilnošću.

Sterilitet kod žena – uzroci

Sterilitet kod žena može uzrokovati niz faktora, a najnovija istraživanja poručuju da na sterilitet kod žena umnogome utiču i stres, loše životne navike, zagađena okolina, ali i činjenica da se parovi odlučuju za potomstvo u kasnijim godinama.

Uzroci steriliteta kod žena

Neprohodnost jajovoda

Prohodnost jajovoda je neophodna da bi spermatozoid mogao da dođe do jajne ćelije i da nakon oplodnje, embrion stigne do materice. Najčešći uzroci poremećaja funkcije i prohodnosti jajovoda su endometrioza, infekcije uzrokovane polno prenosivim bolestima, ranije vanmaterične trudnoće itd.

Poremećaj funkcije jajnika

Poremećaj funkcije jajnika može izazvati sterilitet kod žena. Ovo je stanje prilikom kojeg dolazi do poremećaja u stvaranju jajničkih hormona, što uzrokuje poremećaj u menstrualnom ciklusu ili utiče na sposobnost začeća. Osim toga, mogućnost začeća je otežana i ukoliko imate problem policističnih jajnika, budući da je izostanak ovulacije karakterističan za žene sa ovim problemom.

Endometrioza

Kada se tkivo materice nađe i van materice (najčešće kod jajovoda ili jajnika) time se remeti rad jajnika i smanjuje prohodnost jajovoda. Rast unutrašnjeg sloja materice izvan materične šupljine se zove endometrioza i u 10% slučajeva ovo je uzrok sterilnosti.

Poremećaj funkcije materice

Pod poremećajem funkcije materice smatra se pojava izraslina poput polipa, mioma ili septuma (pregrada), čijim pojavljivanjem se ometa začeće.

Hormonski poremećaji

Hormonski poremećaji mogu da uspore ili u potpunosti onemoguće sazrevanje jajne ćelije. Simptomi koji mogu da ukažu na postojanje hormonskih poremećaja su: neočekivano variranje telesne težine, nagle promene raspoloženja, pojačana maljavost, gubitak kose, pojava akni itd.

Godine starosti

Godine starosti su značajan uzrok steriliteta kod žena. Mogućnost steriliteta kod žena između trideset pete i četrdeset pete godine života je duplo veća u odnosu na žene između tridesete i trideset pete godine.

Lečenje steriliteta kod žena

Izbor metode lečenja zavisi od uzroka steriliteta, godišta partnera i mnogih drugih faktora. Za lečenje steriliteta se uglavnom koriste lekovi za stimulaciju ovulacije (ukoliko hormonski poremećaji ili disfunkcija jajnika dovode do njenog izostanka). Hormonske terapije su, takođe, vid lečenja steriliteta ukoliko analize ukažu na hormonalne abnormalnosti. Osim toga, ukoliko svojevrsne izrasline na materici (miomi, polipi ili septumi) ometaju začeće, oni se uspešno mogu ukloniti histeroskopijom.

 

Sterilitet kod žena može se lečiti, ali katkad je veoma dugotrajno i zahteva veliko strpljenje i istrajnost i žene i lekara.

 

Ako se uzroci ne mogu otkloniti i trudnoća se ne može ostvariti prirodnim putem, žena može zatrudneti veštačkom oplodnjom. U Alfa MEDICA poliklinici vrši se inseminacija kao vid veštačke oplodnje. Ova procedura podrazumeva unošenje oplemenjene sperme u materičnu šupljinu laboratorijskim postupcima, kako bi se skratio put spermatozoida do jajne ćelije. Za razliku od ostalih vidova veštačke oplodnje, insemenacija je novčano pristupačnija, neinvazivna je, lako izvodljiva i vrši se isključivo ambulantno.