fbpx

Puerperijum

Puerperijum se definiše kao vreme od porođaja do prvih nekoliko nedelja nakon porođaja. Za ovaj period se obično smatra da traje 6 nedelja. 6 nedelja nakon porođaja većina promena koje su se javile u toku trudnoće, nestaju i gube se, pa se telo vraća u uobičajeno stanje. Tu se pre svega misli na opadanje nivoa estogena i progesterone u telu, kao i na smanjenje viška mišićne mase, te ponovno uspostavljanje obloge materice (endometrijuma) do treće nedelje. Do povratka materice u pređašnje stanje, dojke se pripremaju za dojenje. Kolostrum – visoko proteinski oblik mleka, proizvodi se drugog dan nakon porođaja i postepeno se, do sredine druge nedelje pretvara u majčino mleko koje ima manje proteina i više masti.

Ovaj period odlikuje emocionalni stres koji svaka majka doživljava nakon poremećaja. Ova pojava praćena je momentima depresivnog stanja i čestim promenama raspoloženja. Moguće je i zgrušavanje krvi, ali se ova pojava danas vrlo lako redukuje adekvatnom medikamentacijom.

U toku postporođajnog perioda neophodno je obavljati pregled anatomije i fiziologije porodilje, kao i preventivni pregled novorođenčeta.