fbpx

Profesionalne bolesti pluća

Profesionalne bolesti pluća vezuju se za određena radna mesta koja sa sobom donose izlaganje određenim materijama koje mogu uzrokovati probleme sa radom pluća. Hronično izlaganje pojedinim iritansima u radnom okruženju može izazvati mnoga oboljenja pluća čija se progresija može nastaviti i nakon prestanka rada u takvim uslovima. Simptomi tih bolesti su nedostatak daha, kašalj, bol i stezanje u grudima. Za dijagnozu je značajna anamneza, radiografija i CT pluća, spirometrija i bronhoskopija sa biopsijom. Substance koje uzrokuju ovo oboljenja se dele na organske i neorganske.

Primeri profesionalnih oboljenja izazvanih neorganskim substancama su:

  • Azbestoza koja nastaje udisanjem vlakana azbesta. Bolest je progresivna sa ožiljavanjem plućnog tkiva. Azbest se nekada dodavao pojedinim materijalima u cilju ojačavanja, toplotne izolacije i otpornosti na vatru. Vlakna azbesta imaju važnu ulogu u razvoju mezotelioma.
  • Pneumokonioza rudara ugljenokopa nastaje udisanjem prašine uglja. Još je poznata i kao bolest crnih pluća.
  • Silikoza nastaje udisanjem prašine silicijevog dioksida koja se može naći u rudnicima i postrojenjima za proizvodnju kamena, gline i stakla. Karakteriše se ožiljavanjem plućnog tkiva i povećanjem rizika za razvoj tuberkuloze.

Primeri profesionalnih plućnih oboljenja izazvanih udisanjem organskih substanci su:

  • Bisinoza koja nastaje izlaganjem prašini pamuka i konoplje. Poznata je i kao brown lung disease, hronična je i progresivna sa razvojem stezanja u grudima i nedostatkom vazduha. Karakteristična je za radnike u proizvodnji tekstila.
  • Hipersenzitivni pneumonitis izaziva udisanje gljivičnih spora iz sena, izmeta ptica i druge organske prašine. Bolest karakteriše zapaljenje alveola koje vodi ožiljavanju sa razvojem nedostatka vazduha. Postoje različite varijante oboljenja u zavisnosti od tipa organske prašine.

Profesionalna astma je najčešća profesionalna bolest pluća koja je reverzibilna ukoliko se dijagnoza postavi u početnim stadijumima.